Connect with us

ACTUALITATE

Riscurile cibernetice sunt prioritizate de numai un sfert dintre companiile din ECE. Raport

Publicat

calculator

Conform studiului PwC 2024 Digital Trust Insights Survey, companiile din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv cele din România, acordă prioritate riscurilor „tradiţionale” cum ar fi instabilitatea economică, situaţia geopolitică şi volatilitatea macroeconomică, în detrimentul celor digitale, tehnologice sau cibernetice, precum ransomware-ul, pirateria și urmărirea online.

Potrivit sursei citate, doar 27% dintre companiile din ECE prioritizează riscurile digitale şi tehnologice, faţă de 51% la nivel global, iar 37% acordă o importanţă ridicată riscurilor cibernetice, faţă de 43%.

În schimb, 47% dintre respondenţi consideră volatilitatea macroeconomică o prioritate (vs 41% la nivel global).

„Deşi le consideră îngrijorătoare şi cu impact puternic asupra operaţiunilor, companiile din regiunea noastră, inclusiv cele româneşti, încă nu prioritizează riscurile digitale, tehnologice şi cibernetice.

Totuşi, în ultimii ani, au făcut paşi importanţi în creşterea securităţii cibernetice şi a investiţiilor alocate în acest scop. Bugetele însă vor trebui să crească, atât în contextul creşterii numărului şi complexităţii atacurilor cibernetice cât şi în contextul normelor Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienţei infrastructurilor critice la o serie de ameninţări, care cresc exigenţa sistemelor de securitate ale companiilor”, a declarat Mircea Bozga, Partener de Auditul Riscului, PwC România.

În evaluarea ameninţărilor cibernetice care provoacă îngrijorare în următoarele 12 luni, cele mai multe companii din ECE (44%) menţionează operaţiunile de hack-and-leak, comparativ cu media globală de 37%, evidenţiind accentul regional pe protecţia datelor.

Companiile din Europa Centrală şi de Est par să caute modalităţi de creştere a investiţiilor

„Consecinţele unui atac cibernetic care îi îngrijorează pe cei mai mulţi respondenţi din ECE (54%) se referă la pierderea datelor despre clienţi, angajaţi sau tranzacţii, aproape de media globală de 52%.

Preocupările legate de daunele aduse brandului companiei, inclusiv pierderea încrederii clienţilor, sunt aproape identice, cu 49% în ECE şi 50% în media globală”, susţin autorii raportului.

La nivel de buget, companiile din Europa Centrală şi de Est par să caute modalităţi de creştere a investiţiilor în securitate cibernetică.

În acest moment, există discrepanţe şi investiţii inegale în soluţii, instrumente şi formare de securitate cibernetică.

„Doar 7% dintre respondenţi (vs 10% la nivel global) se aşteaptă la o creştere substanţială a bugetului de investiţii, de peste 15%, iar 21% dintre organizaţii estimează o majorare de 6-10% a bugetului (vs 31% global)”, mai arată analiza.

În acelaşi timp, 23% dintre respondenţii din regiune intenţionează să îşi menţină bugetele cibernetice neschimbate, spre deosebire de 9% la nivel global şi în Europa de Vest.

Companiile din regiune vor pune un accent mai mare pe securitatea reţelelor

„Interesant este că un număr considerabil mai mare de participanţi din ECE au raportat o lipsă de conştientizare cu privire la bugetul cibernetic.

În următoarele 12-18 luni, companiile din regiune vor pune un accent mai mare pe securitatea reţelelor (40%), depăşind media globală de 28%, astfel indicând un angajament puternic pentru întărirea infrastructurii de bază”, precizează autorii cercetării.

În plus, organizaţiile acordă prioritate securităţii în cloud la 34% şi gestionării identităţii şi accesului (30%) într-o măsură puţin mai mare decât omologii la nivel mondial, 33% şi, respectiv, 21%.

„Inovaţia se concentrează pe detectarea mai bună a ameninţărilor cibernetice existente şi îmbunătăţirea funcţiilor de securitate pentru a compensa lipsa specialiştilor şi a optimiza costurile.

Când vorbim despre inovaţie, inteligenţa artificială joacă un rol important în lupta contra atacurilor cibernetice”, mai arată cercetarea.

20% dintre respondenţii din ECE nu au planuri de implementare a acestor iniţiative

Regiunea ECE rămâne în urma mediei mondiale în ceea ce priveşte implementarea iniţiativelor de securitate cibernetică şi realizarea beneficiilor acestora.

Utilizarea Large Language Models (LLM) şi a inteligenţei artificiale generative în detectarea şi reducerea riscurilor se situează la doar 9%, spre deosebire de 21% la nivel global.

În plus, 20% dintre respondenţii din ECE nu au planuri de implementare a acestor iniţiative, spre deosebire de 7% dintre respondenţii la nivel mondial.

PwC este o reţea de firme prezentă în 151 de ţări cu mai mult de 364.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul consultanţei pentru afaceri, auditului şi consultanţei fiscale. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe