Connect with us

ACTUALITATE

Riscurile cibernetice sunt prioritizate de numai un sfert dintre companiile din ECE. Raport

Publicat

calculator

Conform studiului PwC 2024 Digital Trust Insights Survey, companiile din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv cele din România, acordă prioritate riscurilor „tradiţionale” cum ar fi instabilitatea economică, situaţia geopolitică şi volatilitatea macroeconomică, în detrimentul celor digitale, tehnologice sau cibernetice, precum ransomware-ul, pirateria și urmărirea online.

Potrivit sursei citate, doar 27% dintre companiile din ECE prioritizează riscurile digitale şi tehnologice, faţă de 51% la nivel global, iar 37% acordă o importanţă ridicată riscurilor cibernetice, faţă de 43%.

În schimb, 47% dintre respondenţi consideră volatilitatea macroeconomică o prioritate (vs 41% la nivel global).

„Deşi le consideră îngrijorătoare şi cu impact puternic asupra operaţiunilor, companiile din regiunea noastră, inclusiv cele româneşti, încă nu prioritizează riscurile digitale, tehnologice şi cibernetice.

Totuşi, în ultimii ani, au făcut paşi importanţi în creşterea securităţii cibernetice şi a investiţiilor alocate în acest scop. Bugetele însă vor trebui să crească, atât în contextul creşterii numărului şi complexităţii atacurilor cibernetice cât şi în contextul normelor Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienţei infrastructurilor critice la o serie de ameninţări, care cresc exigenţa sistemelor de securitate ale companiilor”, a declarat Mircea Bozga, Partener de Auditul Riscului, PwC România.

În evaluarea ameninţărilor cibernetice care provoacă îngrijorare în următoarele 12 luni, cele mai multe companii din ECE (44%) menţionează operaţiunile de hack-and-leak, comparativ cu media globală de 37%, evidenţiind accentul regional pe protecţia datelor.

Companiile din Europa Centrală şi de Est par să caute modalităţi de creştere a investiţiilor

„Consecinţele unui atac cibernetic care îi îngrijorează pe cei mai mulţi respondenţi din ECE (54%) se referă la pierderea datelor despre clienţi, angajaţi sau tranzacţii, aproape de media globală de 52%.

Preocupările legate de daunele aduse brandului companiei, inclusiv pierderea încrederii clienţilor, sunt aproape identice, cu 49% în ECE şi 50% în media globală”, susţin autorii raportului.

La nivel de buget, companiile din Europa Centrală şi de Est par să caute modalităţi de creştere a investiţiilor în securitate cibernetică.

În acest moment, există discrepanţe şi investiţii inegale în soluţii, instrumente şi formare de securitate cibernetică.

„Doar 7% dintre respondenţi (vs 10% la nivel global) se aşteaptă la o creştere substanţială a bugetului de investiţii, de peste 15%, iar 21% dintre organizaţii estimează o majorare de 6-10% a bugetului (vs 31% global)”, mai arată analiza.

În acelaşi timp, 23% dintre respondenţii din regiune intenţionează să îşi menţină bugetele cibernetice neschimbate, spre deosebire de 9% la nivel global şi în Europa de Vest.

Companiile din regiune vor pune un accent mai mare pe securitatea reţelelor

„Interesant este că un număr considerabil mai mare de participanţi din ECE au raportat o lipsă de conştientizare cu privire la bugetul cibernetic.

În următoarele 12-18 luni, companiile din regiune vor pune un accent mai mare pe securitatea reţelelor (40%), depăşind media globală de 28%, astfel indicând un angajament puternic pentru întărirea infrastructurii de bază”, precizează autorii cercetării.

În plus, organizaţiile acordă prioritate securităţii în cloud la 34% şi gestionării identităţii şi accesului (30%) într-o măsură puţin mai mare decât omologii la nivel mondial, 33% şi, respectiv, 21%.

„Inovaţia se concentrează pe detectarea mai bună a ameninţărilor cibernetice existente şi îmbunătăţirea funcţiilor de securitate pentru a compensa lipsa specialiştilor şi a optimiza costurile.

Când vorbim despre inovaţie, inteligenţa artificială joacă un rol important în lupta contra atacurilor cibernetice”, mai arată cercetarea.

20% dintre respondenţii din ECE nu au planuri de implementare a acestor iniţiative

Regiunea ECE rămâne în urma mediei mondiale în ceea ce priveşte implementarea iniţiativelor de securitate cibernetică şi realizarea beneficiilor acestora.

Utilizarea Large Language Models (LLM) şi a inteligenţei artificiale generative în detectarea şi reducerea riscurilor se situează la doar 9%, spre deosebire de 21% la nivel global.

În plus, 20% dintre respondenţii din ECE nu au planuri de implementare a acestor iniţiative, spre deosebire de 7% dintre respondenţii la nivel mondial.

PwC este o reţea de firme prezentă în 151 de ţări cu mai mult de 364.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul consultanţei pentru afaceri, auditului şi consultanţei fiscale. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Răzvan Rotaru, președinte Partidul Mișcarea România Suverană – Botoșani

Publicat

rotaru 1000x600.jpg

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Răzvan Rotaru, președintele Partidul Mișcarea România Suverană, Filiala – Botoșani.
Fost parlamentar PSD, Răzvan Rotaru a vorbit astăzi despre organizația de la Botoșani a acestui partid politic, despre rundele de alegeri din acest an, despre organizarea din teritoriu, dar și despre candidații care vor intra în acest an în lupta electorală.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Lângă noi: Lovitură de 4,5 milioane euro. Percheziții la persoane din Suceava și Iași care ar fi furat din Franța

Publicat

img 1 1000x600.jpg

Procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale au efectuat 22 percheziţii domiciliare, la persoane fizice şi juridice, în judeţele Tulcea, Maramureş, Iaşi, Suceava şi Braşov, pentru prinderea unor răufăcători români care au furat din Franţa aparatură medicală stomatologică în valoare de 4,5 milioane euro, potrivit AGERPRES.

Potrivit DIICOT, acţiunea a avut loc în cadrul unei anchete efectuată de Secţiunea de cercetări din Nancy a Jandarmeriei Naţionale Franceze şi vizează fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociaţie de răufăcători în vederea săvârşirii unei infracţiuni. Cercetările, efectuate cu sprijinul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tupeu de „șoferiță”. A încercat să înșele vigilența polițiștilor din Botoșani cu un permis auto emis de statul german

Publicat

razie sosele prahpva politisti 6d835 1000x600.png

O femeie de 38 de ani, din municipiul Botoșani,  a încercat să inducă în eroare polițiștii rutieri, prezentând un permis de conducere emis de statul german, care, însă, a ridicat suspiciuni cu privire la autenticitatea sa.

 

În urma verificărilor efectuate la nivelul autorităților germane, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, s-a stabilit faptul că femeia nu figurează cu permis de conducere emis de statul german.

 

Astfel, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsuri legale.

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste o sută de șoferi din Botoșani au fost amendați pentru viteză excesivă, după ultima razie a polițiștilor

Publicat

4b5d682a ca51 4872 b091 8f7e345e7082 1000x600.jpg

Peste 100 de conducători auto au fost depistați circulând cu viteză peste limita legală, în cadrul unei acțiuni a polițiștilor rutieri

La data de 27 februarie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu subunitățile de profil au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate peste 250 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 143 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 64.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 102 au fost aplicate conducătorilor auto depistați circulând cu viteză peste limita legală.

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe