Connect with us

ACTUALITATE

Riscurile cibernetice sunt prioritizate de numai un sfert dintre companiile din ECE. Raport

Publicat

calculator

Conform studiului PwC 2024 Digital Trust Insights Survey, companiile din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv cele din România, acordă prioritate riscurilor „tradiţionale” cum ar fi instabilitatea economică, situaţia geopolitică şi volatilitatea macroeconomică, în detrimentul celor digitale, tehnologice sau cibernetice, precum ransomware-ul, pirateria și urmărirea online.

Potrivit sursei citate, doar 27% dintre companiile din ECE prioritizează riscurile digitale şi tehnologice, faţă de 51% la nivel global, iar 37% acordă o importanţă ridicată riscurilor cibernetice, faţă de 43%.

În schimb, 47% dintre respondenţi consideră volatilitatea macroeconomică o prioritate (vs 41% la nivel global).

„Deşi le consideră îngrijorătoare şi cu impact puternic asupra operaţiunilor, companiile din regiunea noastră, inclusiv cele româneşti, încă nu prioritizează riscurile digitale, tehnologice şi cibernetice.

Totuşi, în ultimii ani, au făcut paşi importanţi în creşterea securităţii cibernetice şi a investiţiilor alocate în acest scop. Bugetele însă vor trebui să crească, atât în contextul creşterii numărului şi complexităţii atacurilor cibernetice cât şi în contextul normelor Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienţei infrastructurilor critice la o serie de ameninţări, care cresc exigenţa sistemelor de securitate ale companiilor”, a declarat Mircea Bozga, Partener de Auditul Riscului, PwC România.

În evaluarea ameninţărilor cibernetice care provoacă îngrijorare în următoarele 12 luni, cele mai multe companii din ECE (44%) menţionează operaţiunile de hack-and-leak, comparativ cu media globală de 37%, evidenţiind accentul regional pe protecţia datelor.

Companiile din Europa Centrală şi de Est par să caute modalităţi de creştere a investiţiilor

„Consecinţele unui atac cibernetic care îi îngrijorează pe cei mai mulţi respondenţi din ECE (54%) se referă la pierderea datelor despre clienţi, angajaţi sau tranzacţii, aproape de media globală de 52%.

Preocupările legate de daunele aduse brandului companiei, inclusiv pierderea încrederii clienţilor, sunt aproape identice, cu 49% în ECE şi 50% în media globală”, susţin autorii raportului.

La nivel de buget, companiile din Europa Centrală şi de Est par să caute modalităţi de creştere a investiţiilor în securitate cibernetică.

În acest moment, există discrepanţe şi investiţii inegale în soluţii, instrumente şi formare de securitate cibernetică.

„Doar 7% dintre respondenţi (vs 10% la nivel global) se aşteaptă la o creştere substanţială a bugetului de investiţii, de peste 15%, iar 21% dintre organizaţii estimează o majorare de 6-10% a bugetului (vs 31% global)”, mai arată analiza.

În acelaşi timp, 23% dintre respondenţii din regiune intenţionează să îşi menţină bugetele cibernetice neschimbate, spre deosebire de 9% la nivel global şi în Europa de Vest.

Companiile din regiune vor pune un accent mai mare pe securitatea reţelelor

„Interesant este că un număr considerabil mai mare de participanţi din ECE au raportat o lipsă de conştientizare cu privire la bugetul cibernetic.

În următoarele 12-18 luni, companiile din regiune vor pune un accent mai mare pe securitatea reţelelor (40%), depăşind media globală de 28%, astfel indicând un angajament puternic pentru întărirea infrastructurii de bază”, precizează autorii cercetării.

În plus, organizaţiile acordă prioritate securităţii în cloud la 34% şi gestionării identităţii şi accesului (30%) într-o măsură puţin mai mare decât omologii la nivel mondial, 33% şi, respectiv, 21%.

„Inovaţia se concentrează pe detectarea mai bună a ameninţărilor cibernetice existente şi îmbunătăţirea funcţiilor de securitate pentru a compensa lipsa specialiştilor şi a optimiza costurile.

Când vorbim despre inovaţie, inteligenţa artificială joacă un rol important în lupta contra atacurilor cibernetice”, mai arată cercetarea.

20% dintre respondenţii din ECE nu au planuri de implementare a acestor iniţiative

Regiunea ECE rămâne în urma mediei mondiale în ceea ce priveşte implementarea iniţiativelor de securitate cibernetică şi realizarea beneficiilor acestora.

Utilizarea Large Language Models (LLM) şi a inteligenţei artificiale generative în detectarea şi reducerea riscurilor se situează la doar 9%, spre deosebire de 21% la nivel global.

În plus, 20% dintre respondenţii din ECE nu au planuri de implementare a acestor iniţiative, spre deosebire de 7% dintre respondenţii la nivel mondial.

PwC este o reţea de firme prezentă în 151 de ţări cu mai mult de 364.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul consultanţei pentru afaceri, auditului şi consultanţei fiscale. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un agent economic din Botoșani s-a ales cu o amendă uriașă pentru bani nefiscalizați

Publicat

image 2021 11 28 25210329 41 casa marcat.jpg

Publicitate

În urma unui control al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, la un operator economic, din municipiul Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu utiliza aparatul de marcat electronic, fiind identificată suma de 1.400 nefiscalizată.

 

Banii pentru care nu a fost emis bon fiscal au fost confiscați, iar operatorul economic a fost sancționat cu amendă în valoare de 30.000 de lei.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 17 noiembrie 2024

Publicat

1731870059 loto 3.jpg

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 17 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 17 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 40, 15, 37, 22, 16, 7

Publicitate

Loto 5/40: 23, 15, 18, 4, 17, 31

Joker: 1, 38, 24, 15, 42 + 10

Noroc: 1 9 1 7 6 0 9

Publicitate

Noroc Plus: 4 6 7 0 1 9

Super Noroc: 1 5 5 3 4 7

Publicitate


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr din municipiul Botoșani, bănuit că ar fi furat din mai multe magazine. Polițiștii l-au reținut

Publicat

adfd6d1e 88cb 4786 b413 5dddf649ba82 1000x600.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 31 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunilor de furt.

Din cercetări a reieșit faptul că acesta, în perioada 30 octombrie -1 noiembrie 2024, ar fi sustras din interiorul a trei magazine mai multe bunuri.

La data de 16 noiembrie a.c. a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la locuinta persoanei bănuită de comiterea faptei, prilej cu care au fost identificate și ridicate o parte dintre bunurile sustrase.

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din nou, în Centrul Vechi din Botoșani: S-a prefăcut că îl îmbrățișează și i-a furat telefonul

Publicat

furt.telefon.jpg

Publicitate

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie a.c., puțin după ora 24:00, polițistul local aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu – monitorizare și supraveghere video a municipiului, a alarmat patrulele de poliție locală, cu privire la faptul că în Centrul Istoric, un furt se află în plină desfășurare.

Numitului R.C. de sex masculin, în vârstă de 50 de ani, domiciliat în Jud. Botoșani, sat Oneaga, în timp ce se odihnea pe treptele din fața sediului unui agent economic din zona literelor volumetrice cu inscripția – “Botoșani”, i-a fost furat telefonul mobil, de către un tânăr de etnie romă.

Practic, numitul T.P., în vârstă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe