Connect with us

ACTUALITATE

A scăzut considerabil ritmul vaccinărilor în statele membre UE

Publicat

Ritmul vaccinărilor anti-COVID-19 în Uniunea Europeană a scăzut, săptămâna trecută, la cel mai mic nivel în mai mult de un an. Potrivit statisticilor UE, scăderea s-a produs în contextul diminuării temerilor referitoare la pandemie, relaxării restricţiilor şi deplasării atenţiei publice către criza din Ucraina, informează Reuters.

Ritmul vaccinării în statele membre UE a început să scadă constant de la începutul anului în contextul unei reduceri a numărului de infectări. Circa 72% dintre populaţia Uniunii a fost vaccinată cu două doze, zeci de milioane de persoane fiind în continuare nevaccinate.

În săptămâna care s-a încheiat pe 27 februarie, vaccinările au scăzut sub patru milioane, cel mai redus nivel din ianuarie 2021, potrivi datelor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC).

Scăderea s-a accentuat de la mijlocul lunii februarie, înregistrându-se o reducere a ritmului vaccinărilor în medie cu 30% săptămânal, cea mai rapidă diminuare cu excepţia perioadei sărbătorilor.

Scăderea s-a produs mai ales din cauza ridicării restricţiilor

Scăderea s-a produs pe fundalul ridicării restricţiilor inclusiv a obligativităţii prezentării dovezii vaccinării la locul de muncă şi pentru accesul în spaţii publice, după ce varianta Omicron, extrem de transmisibilă, s-a dovedit mai puţin severă decât variantele anterioare.

Coincide totodată cu deplasarea atenţiei globale de la pandemie la criza din Ucraina începând cu mijlocul lunii februarie, când Washington a început să avertizeze asupra unei iminente invazii ruse în ţara vecină.

”Oamenii au început să se simtă deja în afara pericolului. Apoi războiul din Ucraina a contribuit cu certitudine la închiderea capitolului COVID-19”, a declarat Antonella Viola, profesoară de imunologie la Universitatea din Padova, Italia.

Statisticile din Franţa şi Italia arată că ritmul vaccinărilor a scăzut de la mijlocul lui februarie

Statisticile din Franţa şi Italia arată că ritmul vaccinărilor a scăzut de la mijlocul lui februarie. În acelaşi timpul căutările pe Google pentru informaţii referitoare la COVID-19 în cele două ţări au atins cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei, în timp ce căutarea informaţiilor despre Ucraina a crescut vertiginos.

Ritmul vaccinărilor în Statele Unite a scăzut de asemenea vertiginos, potrivit datelor Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor din SUA (CDC). În săptămâna care s-a încheiat pe 25 februarie, s-a înregistrat cel mai redus total la administrarea primelor doze, precum şi a dozelor booster de la debutul campaniei de vaccinare, în decembrie 2020.

Din cele circa 3,7 de milioane de doze administrate în Uniunea Europeană în săptămâna care s-a încheiat pe 27 februarie, doar 230.000 de doze au fost administrate persoanelor nevaccinate, cel mai scăzut număr până în prezent.

Acest lucru reflectă parţial rata ridicată a acoperirii vaccinale primare, unele ţări administrând şi doze booster, dar şi rezistenţa unei părţi a populaţiei.

Scăderea coincide cu introducerea vaccinului Novavax în Uniunea Europeană

Scăderea coincide cu introducerea vaccinului Novavax în Uniunea Europeană de la jumătatea săptămânii trecute.

Oficialii din domeniul sanitar au sperat să-i convingă astfel şi pe cei ezitanţi întrucât Novavax este un ser care se bazează pe proteine recombinate, o tehnologie mai convenţională în comparaţie cu ARN mesager.

Vaccinul Novavax este administrat de obicei ca primă doză persoanelor nevaccinate, în timp ce persoanele cărora le-a fost administrată schema primară de vaccinare primesc un booster pe bază de ARN mesager.

Dozele booster au reprezentat două treimi din vaccinările în Uniunea Europeană săptămâna trecută

Dozele booster au reprezentat două treimi din vaccinările în Uniunea Europeană săptămâna trecută, în timp ce primele doze au reprezentat doar 6% din total, restul fiind doza a doua din schema de vaccinare anti-COVID-19.

ECDC a precizat că nu deţinea deocamdată date referitoare la administrarea serului Novavax.

Potrivit Novavax, livrările de vaccinuri au început pe 24 februarie, însă unele state au primit primele doze abia săptămâna aceasta.

Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Ministrul Educației, despre temele pentru acasă: Ce recomandări are și ce ar trebui să facă diriginții

Publicat

ministrul educației, despre temele pentru acasă: ce recomandări are și

Publicitate

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a făcut recomandări în ceea ce privește temele date elevilor pentru acasă. Potrivit acestuia, dirigintele ar trebui să se preocupe de coordonarea între profesori, „pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, scrie alba24.ro.

Ministrul mai spune că „temele n-ar trebui la nivelul învățământului primar să depășească o oră pe zi, 2 ore la gimnaziu și la învățământul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul mucenic sava de la buzău

Publicitate

Sfântul Sava s-a născut la anul 334 într-un sat din zona Buzăului, nu departe de râul Mousaios (Buzăul de astăzi). Încă din copilărie s-a arătat râvnitor în credinţa creştină. Era un om drept în credinţă, blând, smerit, cucernic, gata spre ascultare şi liniştit. În anii 369-372, regele got Atanaric a dezlănţuit o cumplită prigoană asupra creştinilor.

În apropierea Sf. Paşti ale anului 372, Atharid, fiul dregătorului got Rotheseu, a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Românii nu știu ce să facă cu banii. Ce spun antreprenorii despre succesul în afaceri: „Nu m-am gândit niciodată să fac bani”

Publicat

botoșani: românii nu știu ce să facă cu banii. ce

Publicitate

Românii sunt pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la educație financiară spun reprezentații unei puternice instituții bancare. Pe scurt, nu știm cum să gestionăm banii, cum să economisim, investim sau cheltuim, scrie ADEVĂRUL

România a pășit pe drumul capitalismului în anul 1990, după căderea comunismului. Am intrat în economia de piață, dar cu toate acestea, după 35 de ani, majoritatea românilor nu au noțiuni de educației…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noi criterii pentru indemnizațiile de merit ale personalului medical din spitalele publice, propuse de Minister

Publicat

noi criterii pentru indemnizațiile de merit ale personalului medical din

Publicitate

Spitalele publice au posibilitatea de a acorda indemnizații de merit personalului medico-sanitar de specialitate, din veniturile proprii. Acordarea acestora se face în limita fondurilor aprobate prin buget, pe baza evaluării performanțelor profesionale, fără a depăși 2% din cheltuielile alocate pentru salariile de bază, scrie alba24.ro.

Cuantumul anual nu poate depăși șase salarii minime brute pe economie, prevede un proiect de ordonanță de urgență…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe