EVENIMENT
Românca Laura Codruţa Kovesi, desemnată personalitatea publică a anului de publicația londondeză Emerging Europe

Procurorul public european, Laura Codruţa Kovesi, a fost desemnată joi de publicaţia londoneză Emerging Europe drept personalitatea publică a anului.
Actualmente şefa Biroului procurorului public european (EPPO), Kovesi a ajuns iniţial în atenţia publică în România, ţara ei natală, în calitate de şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), al cărei director a devenit în 2013. În timpul celor cinci ani în care s-a aflat în această funcţie, ea a supervizat trimiterea în judecată a mii de politicieni corupţi: primari, parlamentari şi chiar foşti premieri au fost găsiţi vinovaţi de corupţie şi condamnaţi la închisoare, scrie Emerging Europe.
”Această distincţie este o recunoaştere a muncii remarcabile a doamnei Kovesi în fruntea DNA, unde a devenit un model pentru agenţiile de combatere a corupţiei din întreaga regiune a Europei emergente şi un simbol al luptei împotriva corupţiei şi al consolidării statului de drept’, spune Andrew Wrobel, partener fondator al Emerging Europe. ‘Desemnarea ei ulterioară în funcţia nou creată ca primul procuror public al Europei nu face decât să confirme rolul important pe care ea l-a jucat şi va continua să-l joace în lupta împotriva corupţiei”, adaugă acesta.
În calitate de procuror public european, Laura Codruţa Kovesi are ocazia să schimbe atitudinile la nivel european. EPPO, cu sediul în Luxemburg, care ar urma să devină funcţional la sfârşitul anului curent, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, punerea sub acuzare şi condamnarea infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum fraude, corupţie şi fraude transfrontaliere cu TVA mai mari de 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor poate fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, terorismul.
Premiile Emerging Europe sunt în 2020 la a treia ediţie şi fac parte dintr-un program de prezentare a ceea ce este mai bun în regiunea Europei emergente: personalităţi, organizaţii publice şi private, precum şi proiecte şi iniţiative. Printre precedenţii laureaţi se numără Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internaţional, şi profesorul Gunter Verheugen, fost vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Ceremonia acordării distincţiilor din acest an era programată să aibă loc în 25 iunie, la Parlamentul European, la Bruxelles. Din cauza pandemiei de COVID-19, laureaţii de anul acesta vor fi anunţaţi online în următoarele săptămâni şi luni.AGERPRES
EVENIMENT
Daune morale pentru o profesoară care a fost filmată în timp ce întreținea relații intime. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia

O profesoară din Sibiu a obținut daune morale, în instanță, după ce reputația i-a fost pătată și a fost victimă într-un dosar de ”violare a vieții private”.
La mai bine de șase ani de când a fost victimă a unei acțiuni de ”revenge porn”, profesoara a obținut daune de 10.000 de euro. Decizia definitivă a fost dată de magistrații Curții de Apel Alba Iulia, în data de 13 mai.
În primă instanță dosarul s-a aflat pe rolul Judecătoriei Sibiu, dar femeia nu a…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Lucrările la noul sediu al Registrului Auto Român (RAR) Cluj din comuna Apahida avansează într-un ritm susținut. Potrivit reprezentanților instituției, șantierul este deja realizat în proporție de peste 60%, iar clădirea principală este ridicată.
Finalizarea și darea în folosință a noului sediu al Registrului Auto Român din comuna Apahida sunt programate pentru luna noiembrie 2025, conform graficului de execuție.
„Construcția noului sediu se află în plin…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ministrul Educației, despre Evaluarea Națională: nu este corect să fie doar două materii. Variante privind admiterea la liceu

Ministrul Educației, Daniel David, susține că nu este corect ca la Evaluarea națională de la clasa a VIII-a să fie doar două materii, atât timp cât elevilor li se cer mai multe competențe.
”Eu consider Evaluările naționale că nu sunt comprehensive, nu sunt suficient de informative. Nu poți să spui, pe de-o parte, că tu vrei să promovezi cele opt competențe-cheie, dar în Evaluările naționale tu te cam focalizezi pe două. Hai să spunem că în celelalte clase mai mici mai…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vremea în Transilvania și în țară până în 1 iunie: De când se încălzește. Prognoza meteo pe regiuni, în următoarele două săptămâni

Vremea în Transilvania și în țară până în 1 iunie: Prognoza meteo pe regiuni, în următoarele două săptămâni. În următoarele două săptămâni, vremea va fi caracterizată de instabilitate atmosferică și variații destul de mari de temperaturi. Se va încălzi treptat, dar mai sunt anunțate și perioade de răcire temporară, în special în perioada 23–25 mai.
În prima parte a intervalului (19–21 mai), temperaturile vor fi mai scăzute decât media normală, în special…
Citește mai mult pe Alba24.ro