Connect with us

ACTUALITATE

Românca Tatiana Ţîbuleac, printre cei 14 câştigători ai Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură

Publicat

tibuleac

Românca Tatiana Ţîbuleac se numără printre cei 14 câştigători ai ediţiei 2019 a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură, anunţate miercuri de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, şi Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, Tibor Navracsics, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.

„Cei 14 câştigători ai ediţiei din acest an au fost: Laura Fredenthaler (Austria), Piia Leino (Finlanda), Sophie Daull (Franţa), Reka Man-Varhegyi (Ungaria), Beqa Adamashvili (Georgia), Nikos Chryssos (Grecia), Jan Carson (Irlanda), Giovanni Dozzini (Italia), Daina Opolskaite (Lituania), Marta Dzido (Polonia), Tatiana Ţîbuleac (România), Ivana Dobrakovova (Slovacia), Halya Kerosina Shyyan (Ucraina) şi Melissa Harrisson (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord)”, informează MCIN, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Ministrul Valer-Daniel Breaz a declarat cu acest prilej că „obiectivele Premiului Uniunii Europene pentru Literatură sunt în deplină concordanţă cu cele ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv de a proteja şi promova bogata diversitate culturală şi lingvistică a UE, de a promova valorile comune europene şi de a stimula competitivitatea sectoarelor noastre culturale şi creative”.

„Literatura europeană este o componentă fundamentală a identităţilor noastre culturale, iar prin intermediul traducerilor contribuie la crearea unui spaţiu cultural comun. Sunt bucuros că familia câştigătorilor s-a extins astăzi şi va include mai mulţi autori ale căror opere vor fi traduse, facilitând circulaţia acestora la nivel transfrontalier, în interesul cetăţenilor europeni”, a spus Valer-Daniel Breaz.

La rândul său, Comisarul Tibor Navracsics a spus că „Premiul Uniunii Europene pentru Literatură arată creativitatea şi diversitatea literaturii europene şi recunoaşte importanţa sectorului nostru de carte”. „Prin intermediul programului Europa Creativă, Comisia Europeană ajută autori, editori, traducători şi comercianţi de cărţi să aducă varietate şi calitate pentru cititori din Europa şi dincolo de ea. Felicit călduros toţi câştigătorii din acest an”, a adăugat Navracsics.

Ceremonia de decernare a premiilor, în prezenţa tuturor autorilor câştigători, va avea loc la 2 octombrie, la Bozar, în Bruxelles.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) recunoaşte tinere şi emergente talente literare din Europa şi evidenţiază bogăţia literaturii europene contemporane, atrăgând totodată atenţia asupra unicităţii patrimoniului cultural şi lingvistic al continentului.

Până în prezent, EUPL a fost acordat unui număr de 108 autori din 41 ţări în decursul unui deceniu de la instituire. EUPL este organizat de un consorţiu format din Federaţia Europeană şi Internaţională a Librăriilor (EIBF), Consiliul Scriitorilor Europeni (EWC) şi Federaţia Editorilor Europeni (FEP), cu sprijinul Comisiei Europene. Finanţat de Europa Creativă, Premiul este accesibil tuturor ţărilor care participă la acest program de finanţare al UE, care sprijină sectoarele culturale şi creative în perioada 2014-2020. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Voievod Ştefan cel Mare

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul voievod Ştefan cel mare

Publicitate

Măritul Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei (1457-1504) a fost numit de popor: bun, mare şi sfânt.

„Bun”, pentru faptele sale de milostenie şi iertarea celor greşiţi; „Mare”, pentru iscusinţa cu care a condus ţara cu dreptate, întrucât prin el Dumnezeu a pedepsit pe cei lacomi şi trădători; „Sfânt”, pentru luptele sale de apărare a întregii creştinătăţi, cât şi pentru numărul mare de biserici şi mănăstiri pe care le-a zidit…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Astăzi este ziua lui: Academicianul Leon Dănăilă a împlinit 92 de ani. O viață dedicată neurochirurgiei și cercetării

Publicat

astăzi este ziua lui: academicianul leon dănăilă a împlinit 92

Publicitate

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator de renume internațional, a împlinit astăzi, 1 iulie, venerabila vârstă de 92 de ani.

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator, s-a născut la 1 iulie 1933 în Darabani, județul Botoșani. Este considerat unul dintre cei mai importanți neurochirurgi români și o personalitate științifică de prestigiu internațional.

După absolvirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incendiu violent la Mileanca: Un garaj cu tot cu autoturismul din interior și uneltele agricole a fost distrus de flăcări

Publicat

incendiu violent la mileanca: un garaj cu tot cu autoturismul

Publicitate

Un incendiu puternic a izbucnit, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Mileanca. Flăcările au cuprins un garaj în care se aflau un autoturism, mai multe bunuri și unelte electrice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă pagubele materiale sunt considerabile.

La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi, sprijiniți de Serviciile Voluntare pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avertisment oficial la Bucecea: Apa de la patru izvoare nu mai este potabilă. Primarul Angel Gheorghiu cere populației să nu o consume

Publicat

avertisment oficial la bucecea: apa de la patru izvoare nu

Publicitate

Primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, a transmis luni un anunț important prin care avertizează populația că apa provenită de la cele patru izvoare publice din oraș nu mai este potabilă și prezintă un risc real pentru sănătate.

„Dragi cetățeni, în urma analizelor de laborator realizate recent de instituții specializate, vă informăm că apa provenită de la cele patru izvoare publice (Izvorul Fântânele, Izvorul de la Gura Leului, Izvorul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe