Connect with us

ACTUALITATE

Românca Tatiana Ţîbuleac, printre cei 14 câştigători ai Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură

Publicat

tibuleac

Românca Tatiana Ţîbuleac se numără printre cei 14 câştigători ai ediţiei 2019 a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură, anunţate miercuri de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, şi Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, Tibor Navracsics, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.

„Cei 14 câştigători ai ediţiei din acest an au fost: Laura Fredenthaler (Austria), Piia Leino (Finlanda), Sophie Daull (Franţa), Reka Man-Varhegyi (Ungaria), Beqa Adamashvili (Georgia), Nikos Chryssos (Grecia), Jan Carson (Irlanda), Giovanni Dozzini (Italia), Daina Opolskaite (Lituania), Marta Dzido (Polonia), Tatiana Ţîbuleac (România), Ivana Dobrakovova (Slovacia), Halya Kerosina Shyyan (Ucraina) şi Melissa Harrisson (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord)”, informează MCIN, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Ministrul Valer-Daniel Breaz a declarat cu acest prilej că „obiectivele Premiului Uniunii Europene pentru Literatură sunt în deplină concordanţă cu cele ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv de a proteja şi promova bogata diversitate culturală şi lingvistică a UE, de a promova valorile comune europene şi de a stimula competitivitatea sectoarelor noastre culturale şi creative”.

„Literatura europeană este o componentă fundamentală a identităţilor noastre culturale, iar prin intermediul traducerilor contribuie la crearea unui spaţiu cultural comun. Sunt bucuros că familia câştigătorilor s-a extins astăzi şi va include mai mulţi autori ale căror opere vor fi traduse, facilitând circulaţia acestora la nivel transfrontalier, în interesul cetăţenilor europeni”, a spus Valer-Daniel Breaz.

La rândul său, Comisarul Tibor Navracsics a spus că „Premiul Uniunii Europene pentru Literatură arată creativitatea şi diversitatea literaturii europene şi recunoaşte importanţa sectorului nostru de carte”. „Prin intermediul programului Europa Creativă, Comisia Europeană ajută autori, editori, traducători şi comercianţi de cărţi să aducă varietate şi calitate pentru cititori din Europa şi dincolo de ea. Felicit călduros toţi câştigătorii din acest an”, a adăugat Navracsics.

Ceremonia de decernare a premiilor, în prezenţa tuturor autorilor câştigători, va avea loc la 2 octombrie, la Bozar, în Bruxelles.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) recunoaşte tinere şi emergente talente literare din Europa şi evidenţiază bogăţia literaturii europene contemporane, atrăgând totodată atenţia asupra unicităţii patrimoniului cultural şi lingvistic al continentului.

Până în prezent, EUPL a fost acordat unui număr de 108 autori din 41 ţări în decursul unui deceniu de la instituire. EUPL este organizat de un consorţiu format din Federaţia Europeană şi Internaţională a Librăriilor (EIBF), Consiliul Scriitorilor Europeni (EWC) şi Federaţia Editorilor Europeni (FEP), cu sprijinul Comisiei Europene. Finanţat de Europa Creativă, Premiul este accesibil tuturor ţărilor care participă la acest program de finanţare al UE, care sprijină sectoarele culturale şi creative în perioada 2014-2020. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

cilibiu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Eusebiu Laurențiu Cilibiu a explicat de ce a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean Botoșani și care ar fi prioritățile sale în eventualitatea în care ar prelua această funcție într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe