Connect with us

ACTUALITATE

Românca Tatiana Ţîbuleac, printre cei 14 câştigători ai Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură

Publicat

tibuleac

Românca Tatiana Ţîbuleac se numără printre cei 14 câştigători ai ediţiei 2019 a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură, anunţate miercuri de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, şi Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, Tibor Navracsics, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.

„Cei 14 câştigători ai ediţiei din acest an au fost: Laura Fredenthaler (Austria), Piia Leino (Finlanda), Sophie Daull (Franţa), Reka Man-Varhegyi (Ungaria), Beqa Adamashvili (Georgia), Nikos Chryssos (Grecia), Jan Carson (Irlanda), Giovanni Dozzini (Italia), Daina Opolskaite (Lituania), Marta Dzido (Polonia), Tatiana Ţîbuleac (România), Ivana Dobrakovova (Slovacia), Halya Kerosina Shyyan (Ucraina) şi Melissa Harrisson (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord)”, informează MCIN, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Ministrul Valer-Daniel Breaz a declarat cu acest prilej că „obiectivele Premiului Uniunii Europene pentru Literatură sunt în deplină concordanţă cu cele ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv de a proteja şi promova bogata diversitate culturală şi lingvistică a UE, de a promova valorile comune europene şi de a stimula competitivitatea sectoarelor noastre culturale şi creative”.

„Literatura europeană este o componentă fundamentală a identităţilor noastre culturale, iar prin intermediul traducerilor contribuie la crearea unui spaţiu cultural comun. Sunt bucuros că familia câştigătorilor s-a extins astăzi şi va include mai mulţi autori ale căror opere vor fi traduse, facilitând circulaţia acestora la nivel transfrontalier, în interesul cetăţenilor europeni”, a spus Valer-Daniel Breaz.

La rândul său, Comisarul Tibor Navracsics a spus că „Premiul Uniunii Europene pentru Literatură arată creativitatea şi diversitatea literaturii europene şi recunoaşte importanţa sectorului nostru de carte”. „Prin intermediul programului Europa Creativă, Comisia Europeană ajută autori, editori, traducători şi comercianţi de cărţi să aducă varietate şi calitate pentru cititori din Europa şi dincolo de ea. Felicit călduros toţi câştigătorii din acest an”, a adăugat Navracsics.

Ceremonia de decernare a premiilor, în prezenţa tuturor autorilor câştigători, va avea loc la 2 octombrie, la Bozar, în Bruxelles.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) recunoaşte tinere şi emergente talente literare din Europa şi evidenţiază bogăţia literaturii europene contemporane, atrăgând totodată atenţia asupra unicităţii patrimoniului cultural şi lingvistic al continentului.

Până în prezent, EUPL a fost acordat unui număr de 108 autori din 41 ţări în decursul unui deceniu de la instituire. EUPL este organizat de un consorţiu format din Federaţia Europeană şi Internaţională a Librăriilor (EIBF), Consiliul Scriitorilor Europeni (EWC) şi Federaţia Editorilor Europeni (FEP), cu sprijinul Comisiei Europene. Finanţat de Europa Creativă, Premiul este accesibil tuturor ţărilor care participă la acest program de finanţare al UE, care sprijină sectoarele culturale şi creative în perioada 2014-2020. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

VIDEO: Sute de studenți absolvenți ai Universității din Alba Iulia, în marș ceremonial, prin Cetatea Alba Carolina

Publicat

whatsapp image 2022 06 25 at 08.14.13 1000x600.jpeg

Sute de studenți absolvenți ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pornesc într-un marș ceremonial pe porțile Cetăți Alba Carolina, sâmbătă, 25 iunie. 

Este vorba despre parada ceremonii de absolvire a Promoției 2022. Absolvenții pornesc din fața Casei de Cultură a Studenților, iar când vor ajunge la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina vor fi întâmpinați de Garda Cetății.

De asemenea, festivitatea va include și momentul simbolic de predare a Cheii Promoției, precum și decernarea diplomelor pentru cei mai merituoși dintre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat din Alba, trimis în judecată după ce a amenințat un polițist în secția de poliție: I-a spus că o să îl bage în spital

Publicat

politie sursa alba24 1000x600.jpg

Un bărbat din Alba a fost trimis în judecată, pentru ultraj după ce a amenințat un polițist, chiar în secția de poliție. Dosarul a fost înregistrat în data de 21 iunie 2022, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, însă momentan nu a primit un prim termen de judecată. 

Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată de magistrați s-au petrecut la sfârștiul lunii martie a anului 2020.

”La data de 31.03.2020, persoana vătămată, având calitatea de  ofiţer de poliţie în cadrul Poliției orașului Cugir, se afla la sediul poliției fiind în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Instagram va verifica vârsta utilizatorilor cu ajutorul unui software de analiză facială

Publicat

Instagram explorează noi modalități prin care să verifice vârsta utilizatorilor astfel încât aceștia să respecte regulile platformei. Aplicația deținută de Meta testează selfie-uri dotate cu un software de analiză facială, potrivit BBC.

Unii utilizatori de pe Instagram încearcă să ocolească regula de vârstă prin editarea datei de naștere pentru a părea că au peste 18 ani.

Dar adolescenții din SUA care încearcă acest lucru vor avea acum la dispoziție trei modalități de verificare a vârstei: să încarce un act de identitate, să ceară garanția de la trei utilizatori adulți sau să facă un selfie.

Meta spune că speră ca noile metode să asigure că adolescenții vor avea o „experiență adecvată vârstei” pe Instagram.

Gigantul tehnologic s-a confruntat anterior cu critici privind siguranța adolescenților și a copiilor pe platformele sale.

Anul trecut, mai multe state americane au anchetat Instagram în legătură cu experiențele copiilor pe aplicația de partajare a fotografiilor.

Will Gardner OBE, director executiv al Childnet și director al Centrului britanic pentru un internet mai sigur, consideră că acest proces este încurajator

Instagram va verifica vârsta utilizatorilor cu ajutorul unui software de analiză facială: „Există potențialul de a încerca să protejăm copiii de conținutul care nu este pentru ei”

„Există potențialul de a încerca să protejăm copiii de conținutul care nu este pentru ei și de a face ca experiența lor pe internet să fie mai adecvată vârstei lor”, a declarat Gardner.

5Rights Foundation, o organizație britanică care militează pentru siguranța copiilor în mediul digital, consideră că astfel de măsuri sunt „așteptate de mult timp”.

Platformele ar trebui „să lase în urmă atitudinea -nu te uita, nu vezi- care a pus în pericol milioane de copii”, susține 5Rights, adăugând că „simpla cunoaștere a vârstei utilizatorilor nu este suficientă”.

Părinții și tutorii utilizatorilor adolescenți ai Instagram au primit instrumente suplimentare pentru a supraveghea experiența copiilor lor pe Instagram la începutul acestei luni.

Aceștia pot acum să stabilească limite de timp și să vadă detalii despre orice activitate pe care copilul lor o are pe platformă.

De asemenea, adolescenții vor fi „îndemnați” să se uite la alt conținut dacă vizualizează în mod repetat aceleași subiecte pe pagina de explorare a Instagram și vor fi încurajați să „ia o pauză” dacă stau prea mult pe platformă.

Instagram va verifica vârsta utilizatorilor cu ajutorul unui software de analiză facială: Selfie-urile, o modalitate populară pentru platformele digitale

Selfie-urile au devenit o modalitate populară pentru platformele digitale, cum ar fi aplicațiile bancare online, de a verifica vârsta sau identitatea utilizatorilor.

În prezent, Instagram folosește selfie-urile ca o modalitate prin care titularii de cont își pot verifica identitatea în cazul în care au contul blocat.

Meta a încheiat un parteneriat cu furnizorul britanic de servicii de identificare digitală Yoti, a cărui tehnologie estimează vârsta prin analizarea fețelor umane și a trăsăturilor faciale.

Yoti spune că algoritmul său, calibrat pe baza imaginilor faciale ale persoanelor anonime și a datei lor de naștere, nu poate identifica în mod individual utilizatorii.

Tehnologia este precisă pentru persoanele cu vârste cuprinse între șase și 12 ani, cu un interval de eroare de 1,36 ani – și un interval de eroare de 1,52 ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani.

Meta spune că ambele companii vor șterge imaginea odată ce vârsta unui utilizator a fost confirmată.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rețea de apă potabilă într-o localitate din Apuseni, printr-o investiție de 2 milioane de lei. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

whatsapp image 2022 06 14 at 15.21.16 1000x600.jpeg

Primăria comunei Ocoliș vrea să înființeze o rețea de apă în localitaea Vidolm, printr-o investiție de peste 2 milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat joi, 23 iunie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare rețea de apă în localitatea Vidolm, comuna Ocoliș, județul Alba”, titular comuna Ocoliș.

Potrivit memoriului tehnic, în prezent localitatea Vidolm din comuna Ocoliș nu beneficiază de un sistem de alimentare cu apă. Primăria comunei vrea astfel să construiască un sistem…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe