Connect with us

ACTUALITATE

România a câştigat 56 de medalii la Jocurile Mondiale de vară Special Olympics de la Abu Dhabi

Publicat

medalii
sursa foto: imparte.ro

Delegaţia României a câştigat 56 de medalii, dintre care 17 de aur, 18 de argint şi 21 de bronz, la Jocurile Mondiale de vară Special Olympics desfăşurate la Abu Dhabi, în perioada 15-21 martie, şi dedicate persoanelor cu dizabilităţi intelectuale.

Sportivii români au urcat pe podium la toate cele opt discipline la care au participat: gimnastică artistică – 12 medalii de aur, 7 argint, 11 bronz; atletism – 2 aur, 2 argint, 1 bronz; înot – 1 aur, 2 argint, 1 bronz; tenis de câmp – 1 aur, 2 argint, 1 bronz; judo – 1 aur, 1 argint, 3 bronz; tenis de masă – 3 argint, 2 bronz; patinaj role – 1 argint, 1 bronz şi bocce – 1 bronz.

Delegaţia României a revenit, vineri, la Bucureşti, cei 34 de sportivi fiind aşteptaţi în număr mare de reprezentanţii familiilor, cunoscuţi şi prieteni.

Ionuţ Păunescu, cel mai medaliat sportiv de la ediţia 2019 a Jocurilor Mondiale Special Olympics, a declarat pe Aeroportul Henri Coandă: „Am câştigat cinci medalii de aur şi două de argint la gimnastică. Sunt foarte mândru şi fericit de rezultatul meu. Aparatul meu preferat este bara fixă”.

La rândul său, directorul naţional al Special Olympics România (SOR), Cristian Ispas, a declarat că performanţa sportivilor români de la Abu Dhabi reprezintă un mesaj de incluziune şi de toleranţă pentru toată România.

„Am obţinut 56 de medalii, pentru sportivi sunt foarte importante aceste medalii, dar pentru noi mai e mai importantă participarea, faptul că au avut ocazia să concureze cu sportivi la fel ca ei şi că România este reprezentată la un asemenea nivel. Aceste medalii reprezintă un mesaj de incluziune, de acceptare, de toleranţă pentru toată România. Sportivii noştri merită să fie incluşi într-un mediu normal. Fie că e vorba despre şcoală, de grădiniţă sau de locuri de muncă”, a spus el.

„Rezultatul de la Abu Dhabi este o mândrie, iar o contribuţie importantă a avut-o aici gimnastica, unde există mai multe probe, mai exact şase plus individual compus. Alte sporturi, cum a fost judo, nu a avut şansa decât la o medalie. Dar chiar şi aşa, ei au luat medalii. Avem acum de două ori mai multe medalii ca la Los Angeles pentru că acum nu am dus echipă de fotbal. Acum am ales să ducem de la sporturi individuale şi sporturi unificate, adică sportivi cu dizabilităţi şi sportivi fără dizabilităţi”, a adăugat Ispas.

Directorul SOR speră ca la ediţia Jocurilor Mondiale de peste patru ani România să participe cu o delegaţie mai numeroasă. „Nu ne-a interesat un clasament pe naţiuni, pentru că au fost ţări precum China, Statele Unite sau Australia care au adus peste 100 de sportivi şi e greu să ne comparăm cu ei ca număr de medalii. Dar ne mândrim că am fost şi noi pe podium la toate disciplinele la care am participat. Pentru că la această ediţie am avut sportivi la trei noi discipline, patinaj role, tenis de câmp şi judo, iar ei s-au comportat foarte bine. Ceea ce ne dă speranţa că în 2023, în Germania, vom duce mai mulţi sportivi”, a precizat Cristian Ispas.

Antrenorii voluntari ai delegaţiei delegaţiei României la Abu Dhabi au fost Gabriel Popescu (gimnastică artistică), Alin Săftel şi Adrian Oros (atletism), Radu Gabriel Toma (bocce), Andrei Lucian Anuţoiu (înot), Alexandru Dan Florin Mînea (judo), Andreea Cristina Pascu (patinaj role), Ion Octavian Mustăreaţă (tenis de câmp) şi Dorel Tătaru (tenis de masă).

Jocurile Mondiale de vară Special Olympics, organizate după modelul Jocurilor Olimpice la fiecare patru ani, au reprezentat cel mai mare eveniment sportiv şi umanitar din lume în 2019. La această ediţie organizată la Abu Dhabi au participat 7.500 de sportivi din peste 190 de ţări, care au concurat la 24 de discipline sportive.
AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Peste 60.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Publicat

persoane vaccinate 27 noiembrie

Peste 60.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Dintre acestea, doar 13.710 s-au vaccinat cu prima doză.

62.005 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. În total 7.716.529 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 7.374.071 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 1.500.283 de persoane au făcut și doza a treia.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, sâmbătă, la ora 17.00, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 14.783.340.

Au fost utilizate 11.218.232 de doze Pfizer BioNTech, 902.338 de doze Moderna, 852.031 de doze AstraZeneca și 1.810.739 de doze Johnson&Johnson.

În ultimele 24 de ore au fost 20 de reacții adverse în urma vaccinării. În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 19.383 de reacții comune și minore.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Italia: Poliţia a depistat o grupare suspectată că vindea certificate contrafăcute de vaccinare împotriva COVID-19

Publicat

politia italia
Arhivă foto

Anchetatorii italieni au depistat o grupare infracţională suspectată că vindea certificate contrafăcute de vaccinare împotriva COVID-19, transmite sâmbătă dpa.

Specialişti în infracţionalitate cibernetică au identificat cetăţeni italieni din regiunile Veneto, Liguria, Apulia şi Sicilia ca administratori ai unui canal pe mesageria Telegram care le oferea utilizatorilor certificate false de vaccinare pentru suma de 100 euro, plătibilă în criptomonede.

Cumpărătorii nu au intrat însă niciodată în posesia certificatelor, a declarat un poliţist la solicitarea dpa.

Poliţia a identificat reţeaua falsificatorilor şi a găsit numeroase fotografii ale unor cărţi de identitate şi carduri de sănătate, precum şi conversaţii pe chat.

Nu este clar deocamdată dacă suspecţii vor fi arestaţi, dat fiind că ancheta este încă în desfăşurare.

Potrivit unui comunicat al poliţiei, se crede că suspecţii au fost ajutaţi de persoane care lucrau în sectorul medical. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noua variantă a virusului se extinde. Două cazuri, confirmate în Anglia

Publicat

Două persoane infectate cu Omicron, nouă tulpină a virusului SARS CoV-2, au fost descoperite în Anglia, au anunțat sâmbătă autoritățile britanice.

Două cazuri de infectare cu varianta Omicron din sudul Africii au fost descoperite în Marea Britanie, a anunțat sâmbătă ministrul britanic al Sănătății, potrivit Sky News.

Sajid Javid a mai spus că în Chelmsford și Nottingham, zonele în care au fost descoperite persoanele infectate, vor fi făcute teste pentru depistarea virusului.

Persoanele infectate cu Omicron s-au izolat împreună cu cei care locuiesc împreună cu ele. Cele două cazuri sunt legate, a precizat ministrul Sajid Javid.

Totodată, Marea Britanie a adăugat pe lista roșie încă patru țări africane. Este vorba despre Angola, Mozambic, Malawi și Zambia în cazul cărora restricțiile se aplică de duminică. Ministrul nu a exclus să fie anunțate și alte restricții.

„Am fost foarte clari că nu vom ezita să luăm noi măsuri dacă este nevoie”, a precizat Sajid Javid.

Prima dată, noua variantă a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită în Europa, la o persoană din Belgia. Este vorba despre un pacient care recent a călătorit în străinătate, au anunțat autoritățile belgiene. Suspiciuni sunt și la doua persoane din Germania și Cehia.

Noua tulpină a virusului provoacă îngrijorare deoarece poate fi mai contagioasă decât varianta Delta.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Raed Arafat îi sfătuiește pe români să evite călătoriile în sudul Africii și în zonele limitrofe

Publicat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, îi sfătuiește pe români să evite călătoria în zonele în care a apărut nouă tulpină a virusului. Sunt vizate țările din sudul Africii, dar și zonele limitrofe, a explicat șeful DSU.

Raed Arafat recomandă doar călătoriile esențiale și renunțarea la vizitele în țările afectate, inclusiv cele aflate în vecinătate.

„Să calculăm foarte bine orice deplasare și să fie doar cele esențiale, dacă se poate să fie evitată… Să ne gândim că prima zonă unde este posibil să se extindă va fi cea limitrofă… Trebuie să fie atenți cei care se deplasează, oricând regulile pot fi schimbate, nu avem timp de așteptare, când se ia hotărârea se și aplică”, a precizat Raed Arafat.

Autoritățile au decis că persoanele care vin în România din țări africane, unde a apărut noua variantă de COVID-19, intră în carantină pentru 14 zile.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe