Connect with us

ACTUALITATE

România a exportat, anul trecut, 12 milioane de tone de cereale în UE şi ţări terţe. Încasările au depăşit 2,2 miliarde de euro

Publicat

România a exportat anul trecut în ţările Uniunii Europene şi în state terţe peste 12 milioane de tone de cereale, cu un milion de tone mai mult faţă de anul precedent, încasările depăşind 2,2 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la solicitarea AGERPRES.

În 2018, cele mai importante destinaţii de export au fost Spania, Egipt, Italia, Arabia Saudită, Iordania, Germania şi Libia.

În anul anterior, România exportase 11 milioane de tone de cereale, în valoare de aproximativ 2 miliarde euro, iar printre ţările unde au ajuns cerealele româneşti în 2017 se numără Spania, Egipt, Italia, Turcia, Iordania, Arabia Saudită, Libia şi Maroc.

Pe de altă parte, importurile de cereale au totalizat anul trecut 1,4 milioane de tone, iar sumele cheltuite s-au ridicat la 320 de milioane euro. Cele mai mai cantităţi de cereale din import au provenit din Bulgaria şi Ungaria.

„Să nu uităm că România este ţară de tranzit şi, undeva, aceste importuri nu rămân în România ci ies, sub formă de export, prin terminalul de la Constanţa”, au explicat reprezentanţii MADR.

În 2017, cantitatea de cereale importată a fost mai mare cu 64% faţă de anul trecut, respectiv 2,3 milioane de tone, valorând 450 milioane euro. Aceste cantităţi au provenit, preponderent, din Ungaria şi Bulgaria, România fiind, de asemenea, ţară de tranzit.

Datele Institutului European de Statistică – Eurostat – dar şi cele ale INS au confirmat că România a ocupat anul trecut locul 3 în Uniunea Europeană, după Franţa şi Germania, la producţia de cereale, cu o recoltă totală de 31,187 milioane de tone, din care producţia de cereale păioase din vară a reprezentat în jur de 12 milioane de tone.

La porumb boabe, România a fost în 2018 pentru al doilea an consecutiv pe prima poziţie din UE, cu o recoltă totală de aproape 19 milioane de tone, în creştere cu aproape 33% faţă de 2017 şi un randament de 7,8 tone/hectar, devansând serios Franţa, care a obţinut 12,59 milioane de tone anul trecut.

În ceea ce priveşte producţia de grâu, ţara noastră ocupa anul trecut poziţia a 4-a în UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% faţă de 2017 şi o medie de 4,8 tone/ha, deşi a fost un an greu, în care agricultorii s-au confruntat cu fenomene meteo extreme. Recolta de floarea soarelui a urcat la 3,35 milioane de tone în 2018, fiind mai mare cu 15,01% faţă de 2017, la un randament de 2,9 tone/ha. Aceste date poziţionează România din nou pe primul loc în UE.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut, România a fost pe primul loc la producţia de porumb boabe şi de seminţe de floarea soarelui atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, iar la grâu pe locul patru la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia şi tot pe patru la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Regatul Unit. La cartofi, România a ocupat locul patru la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania, Franţa şi locul şapte la producţia realizată, după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Regatul Unit şi Belgia.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

DNSC avertizează: Antreprenorii români, vizați de o nouă tentativă de fraudă

Publicat

un bărbat din municipiul botoșani a fost păcălit să vireze

Publicitate

Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o postare publicată, vineri, pe pagina de Facebook a instituției.

‘DNSC atrage atenția asupra unei noi tentative de fraudă telefonică, în care atacatorii se dau drept angajați ai Directoratului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 2,5 milioane de lei de la AFM pentru garduri electrice care protejează gospodăriile de animalele sălbatice

Publicat

peste 2,5 milioane de lei de la afm pentru garduri

Publicitate

Garduri electrice pentru siguranța gospodăriilor: AFM alocă peste 2,5 milioane de lei pentru protecția împotriva animalelor sălbatice, scrie alba24.ro.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat fonduri în valoare totală de 2.555.707 de lei, care vor fi acordate populației pentru instalarea de garduri electrice sau a altor dispozitive similare menite să prevină incidentele și pagubele provocate de animalele sălbatice.

Măsura vine în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Moment de har și bucurie la Iurești: Biserica satului a fost sfințită în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul

Publicat

moment de har și bucurie la iurești: biserica satului a

Publicitate

Comunitatea din satul Iurești, comuna Todireni, județul Botoșani, a trăit sâmbătă, 24 mai  2025, un moment cu totul special și anume sfințirea bisericii din localitate, un eveniment cu profundă încărcătură spirituală și emoțională pentru credincioși.

Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. Atmosfera a fost una de rugăciune…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din Răuseni, dat dispărut după ce a plecat de acasă fără explicații

Publicat

bărbat din răuseni, dat dispărut după ce a plecat de

Publicitate

Polițiștii din județul Botoșani desfășoară verificări pentru găsirea unui bărbat din comuna Răuseni, care a fost dat dispărut de familie în cursul zilei de vineri, 23 mai 2025.

Potrivit informațiilor furnizate de autorități, Cîslariu Marcel a părăsit în mod voluntar domiciliul din satul și comuna Răuseni în jurul orei 03:00 dimineața, fără a oferi vreo explicație soției sau altor membri ai familiei. De atunci, nu a mai putut fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe