Connect with us

EVENIMENT

România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia în valoare de peste 770 de milioane de euro în 2022

Publicat

lapte lactate e1676019701162.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Anul trecut, România a achiziționat produse agricole și agroalimentare din Italia în valoare de peste 770 de milioane de euro, înregistrând o creștere de 21,5% față de anul anterior, dintre acestea, 82% reprezintă produse alimentare prelucrate și băuturi.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Italiene pentru Comerţ Exterior, principalele produse alimentare italiene importate în România în 2022 au fost lactatele şi brânzeturile (72,4 milioane euro), dar şi cafeaua (69,5 milioane euro) sau produsele de panificaţie şi patiserie (64,5 milioane de euro).

La rândul ei, România a exportat către Italia produse agricole şi alimentare în valoare de peste un miliard de euro, un avans de peste 25% faţă de 2021, Italia fiind prima ţară de destinaţie a exporturilor româneşti din această categorie (24% din aceste exporturi reprezintă produse alimentare prelucrate şi băuturi).

În perioada 12 – 14 mai 2023, ICE – Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, va organiza, în premieră în România, salonul Gustul Italiei, în cadrul festivalului internaţional RO-Wine, cu o selecţie de specialităţi gastronomice italiene şi vinuri de excepţie, inclusiv o selecţie de prosecco şi una de vinuri bio, de la producători de top din diferite regiuni ale Italiei, unii dintre aceştia având o tradiţie de peste 120 de ani.

Vizitatorii Salonului vor putea descoperi o gamă variată de produse deosebit de apreciate, de la vinuri albe, roşii şi prosecco, la brânzeturi, paste, creme tartinabile, roşii conservate, făină, biscuiţi şi produse de patiserie standard şi biologice, prosciutto şi alte preparate din carne, oţet balsamic, lichioruri (limoncello şi digestive), cafea, ulei de măsline extravirgin, orez sau produse din trufe.

România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia în valoare de peste 770 de milioane de euro în 2022. România este a 17-a piaţă de desfacere a produselor agroalimentare italiene

RO-Wine, aflat la cea de-a opta ediţie, se va desfăşura în incinta Fratelli Studio din Bucureşti, ziua de 12 mai fiind dedicată, în special, reprezentanţilor reţelelor de retail şi HoReCa.

„Italia este ţara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine şi de indicaţie geografică recunoscute de Uniunea Europeană (847), o mărturie în plus a calităţii produselor, dar, mai ales, a legăturii puternice între excelenţele agroalimentare italiene şi teritoriul de provenienţă.

România este a 17-a piaţă de desfacere a produselor agroalimentare italiene, fiind depăşită în Europa Centrală şi de Est doar de Polonia şi Republica Cehă”, se arată în comunicatul citat.

Italia deţine primatul ca ţară furnizoare pentru diverse categorii merceologice de produse tradiţionale precum pastele făinoase, uleiul de măsline sau vinurile.

România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia în valoare de peste 770 de milioane de euro în 2022. Italia este cel mai important producător de vinuri la nivel mondial

Italia este, totodată, cel mai important producător de vinuri la nivel mondial, cu o producţie de 49,8 milioane hectolitri, ceea ce reprezintă aproape o cincime din producţia mondială de vinuri, având totodată peste 560 de soiuri de viţă-de-vie înregistrate.

În 2022, România a importat vinuri italiene în valoare de 34,4 milioane de euro.

Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior este agenţia guvernamentală italiană care susţine promovarea, facilitarea şi dezvoltarea schimburilor comerciale între Italia şi restul lumii, sprijinind internaţionalizarea societăţilor italiene, îndeosebi a celor mici şi mijlocii, şi implementarea activităţii acestora pe pieţele externe, promovând totodată atragerea investiţiilor străine în Italia.

Sediul din Bucureşti îşi desfăşoară activitatea în România din 1969 şi are competenţă pentru România şi Republica Moldova. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

U Cluj pierde în fața FCSB. Unicul gol al meciului a fost înscris din penalty

Publicat

fcsb u cluj.jpg

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.

U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.

Echipele de strat:

FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea
Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

Publicat

mircea comsa ubb e1743748405254.jpeg

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.

Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.

Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE: Corul Magdalene al Universității Cambridge, în concert la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia

Publicat

live: corul magdalene al universității cambridge, în concert la catedrala

Corul Magdalene al Universității Cambridge susține un concert, în premieră, la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, sâmbătă seara.

The Magdalene College Choir of the University of Cambridge a fost fondat în 1542. Corul este format din 20-24 de membri, interpretează în mod regulat la slujbele din capela universității, a cântat în mai multe țări din întreaga lume și a înregistrat numeroase albumuri muzicale.

Concertul a fost deschis de Corul…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Adăpost pentru câini fără stăpân la Câlnic. Investiție pe un teren de 5000 mp, ce trece în administrarea Consiliului Județean Alba

Publicat

cinci tronsoane de drumuri din comuna câlnic revin în administrarea

Adăpost pentru câini fără stăpân la Câlnic. Un teren de 5000 mp din localitate va trece în administrarea Consiliului Județean Alba, pentru demararea investiției. Proiectul intră la aprobare în ședința din 7 aprilie.

Consilierii județeni au de aprobat” încuviințarea cererii adresate Consiliului local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren, înscris în CF nr. 78958 Câlnic, din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe