Connect with us

EVENIMENT

România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia în valoare de peste 770 de milioane de euro în 2022

Publicat

lapte lactate e1676019701162.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Anul trecut, România a achiziționat produse agricole și agroalimentare din Italia în valoare de peste 770 de milioane de euro, înregistrând o creștere de 21,5% față de anul anterior, dintre acestea, 82% reprezintă produse alimentare prelucrate și băuturi.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Italiene pentru Comerţ Exterior, principalele produse alimentare italiene importate în România în 2022 au fost lactatele şi brânzeturile (72,4 milioane euro), dar şi cafeaua (69,5 milioane euro) sau produsele de panificaţie şi patiserie (64,5 milioane de euro).

La rândul ei, România a exportat către Italia produse agricole şi alimentare în valoare de peste un miliard de euro, un avans de peste 25% faţă de 2021, Italia fiind prima ţară de destinaţie a exporturilor româneşti din această categorie (24% din aceste exporturi reprezintă produse alimentare prelucrate şi băuturi).

În perioada 12 – 14 mai 2023, ICE – Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, va organiza, în premieră în România, salonul Gustul Italiei, în cadrul festivalului internaţional RO-Wine, cu o selecţie de specialităţi gastronomice italiene şi vinuri de excepţie, inclusiv o selecţie de prosecco şi una de vinuri bio, de la producători de top din diferite regiuni ale Italiei, unii dintre aceştia având o tradiţie de peste 120 de ani.

Vizitatorii Salonului vor putea descoperi o gamă variată de produse deosebit de apreciate, de la vinuri albe, roşii şi prosecco, la brânzeturi, paste, creme tartinabile, roşii conservate, făină, biscuiţi şi produse de patiserie standard şi biologice, prosciutto şi alte preparate din carne, oţet balsamic, lichioruri (limoncello şi digestive), cafea, ulei de măsline extravirgin, orez sau produse din trufe.

România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia în valoare de peste 770 de milioane de euro în 2022. România este a 17-a piaţă de desfacere a produselor agroalimentare italiene

RO-Wine, aflat la cea de-a opta ediţie, se va desfăşura în incinta Fratelli Studio din Bucureşti, ziua de 12 mai fiind dedicată, în special, reprezentanţilor reţelelor de retail şi HoReCa.

„Italia este ţara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine şi de indicaţie geografică recunoscute de Uniunea Europeană (847), o mărturie în plus a calităţii produselor, dar, mai ales, a legăturii puternice între excelenţele agroalimentare italiene şi teritoriul de provenienţă.

România este a 17-a piaţă de desfacere a produselor agroalimentare italiene, fiind depăşită în Europa Centrală şi de Est doar de Polonia şi Republica Cehă”, se arată în comunicatul citat.

Italia deţine primatul ca ţară furnizoare pentru diverse categorii merceologice de produse tradiţionale precum pastele făinoase, uleiul de măsline sau vinurile.

România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia în valoare de peste 770 de milioane de euro în 2022. Italia este cel mai important producător de vinuri la nivel mondial

Italia este, totodată, cel mai important producător de vinuri la nivel mondial, cu o producţie de 49,8 milioane hectolitri, ceea ce reprezintă aproape o cincime din producţia mondială de vinuri, având totodată peste 560 de soiuri de viţă-de-vie înregistrate.

În 2022, România a importat vinuri italiene în valoare de 34,4 milioane de euro.

Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior este agenţia guvernamentală italiană care susţine promovarea, facilitarea şi dezvoltarea schimburilor comerciale între Italia şi restul lumii, sprijinind internaţionalizarea societăţilor italiene, îndeosebi a celor mici şi mijlocii, şi implementarea activităţii acestora pe pieţele externe, promovând totodată atragerea investiţiilor străine în Italia.

Sediul din Bucureşti îşi desfăşoară activitatea în România din 1969 şi are competenţă pentru România şi Republica Moldova. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

UPDATE. Un nou mesaj RO-ALERT emis la Cluj. Unde lovește furtuna

Publicat

furtuna 1 scaled e1685194692906.jpg

S-a transmis mesaj prin sistemul RO-ALERT privind fenomene meteo extreme COD PORTOCALIU, pentru mai multe zone din județul Cluj.

Alerta este valabilă până duminică, 24 septembrie, la ora 21.00.

Un nou mesaj RO-ALERT emis la Cluj. Unde lovește furtuna

Sub Cod Portocaliu sunt comunele Frata, Ceanu Mare, Mica, Mociu, Unguraș, Cămărașu, Cătina, Țaga, Sânmărtin, Geaca și Buza.

Potrivit meteorologilor se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

COD ROȘU de VREME REA în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și acumulări de apă. ZONELE VIZATE de alerta meteo

Publicat

nori furtuna 3.jpg

Meteorologii au emis o avertizare meteo de tipul Cod Roșu de vreme rea valabilă duminică noaptea până la ora 23.00, pentru mai multe zone din Alba. 

Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula local 30…35 l/mp, frecvente descărcări electrice – în ultimele 3 ore, în zona avertizată, s-au cumulat cantități de apă de 60…80 l/mp.

Zonele vizate în județul  Alba sunt: Cugir și Săliștea.

 

Urmăriți Alba24.ro…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un nou RO-ALERT emis la Cluj. Unde lovește furtuna

Publicat

furtuna 1 scaled e1685194692906.jpg

S-a transmis mesaj prin sistemul RO-ALERT privind fenomene meteo extreme COD PORTOCALIU, pentru mai multe zone din județul Cluj.

Alerta este valabilă până duminică, 24 septembrie, la ora 21.00.

Un nou RO-ALERT emis la Cluj. Unde lovește furtuna

Sub Cod Portocaliu sunt comunele Frata, Ceanu Mare, Mica, Mociu, Unguraș, Cămărașu, Cătina, Țaga, Sânmărtin, Geaca și Buza.

Potrivit meteorologilor se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O persoană din Alba a plătit cinci lei pentru transportul unui colet, dar a rămas fără bani pe card. Cum au acționat hackerii

Publicat

o persoană din alba a plătit cinci lei pentru transportul

Fraudele informatice au ajuns să fie comune, iar o bună parte dintre utlizatorii de internet, sau cei care dețin carduri bancare ajung să cadă în plasa hackerilor. 

Este și cazul unei persoane din Alba, care a căzut victima hakerilor de pe internet. Modalitatea în care escrocii din mediul online acționează este descrisă într-o motivarea a Judecătoriei Alba Iulia. 

Din lipsă de probe, dar și pentru că banca returnează de cele mai multe ori banii victimelor, dosarele sunt…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe