Connect with us

ACTUALITATE

România a pierdut 6,5 miliarde euro în 2018 din neîncasarea unor venituri reprezentând TVA (studiu Comisia Europeană)

Publicat

România a pierdut 6,595 miliarde euro în 2018 din neîncasarea unor venituri reprezentând taxa pe valoarea adaugată (TVA), potrivit unui studiu privind deficitul de încasare a TVA publicat joi de Comisia Europeană.

Ca şi în 2017, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, 33,8% din veniturile din această taxă preconizate nefiind încasate în 2018. România este urmată de Grecia (30,1%) şi Lituania (25,9%). Cele mai mici deficite erau în Suedia (0,7%), Croaţia (3,5%) şi Finlanda (3,6%.

În termeni absoluţi, cel mai mare deficit de încasare a TVA a fost înregistrat în Italia (35,4 miliarde euro), Marea Britanie (23,5 miliarde euro) şi Germania (22 de miliarde euro).

La nivelul blocului comunitar, ţările din UE au pierdut 140 de miliarde euro în 2018, prin neîncasarea unor venituri reprezentând taxa pe valoarea adaugată (TVA). În termeni nominali, în 2018 deficitul total de TVA din UE a scăzut uşor, cu aproape un miliard de euro până la 140,04 miliarde de euro, încetinind de la o scădere de 2,9 miliarde de euro în 2017. Această tendinţă descendentă ar urma să continue pentru încă un an, deşi pandemia va inversa probabil tendinţa pozitivă.

Aşa-numitul „deficit de încasare a TVA”, diferenţa globală dintre veniturile din TVA preconizate şi suma efectiv colectată, a scăzut într-o anumită măsură în comparaţie cu anii precedenţi, însă continuă să fie foarte mare.

Totuşi, estimările pentru 2020 indică o inversare a acestei tendinţe, cu o pierdere potenţială de 164 de miliarde euro, în urma efectelor pandemiei de coronavirus asupra economiei.

În 2018, performanţele individuale ale statelor membre încă au variat semnificativ. În jumătate din statele membre UE s-a înregistrat un deficit peste media de 9,2%, deşi 21 de ţări au raportat scăderi faţă de 2017, cele mai importante în Ungaria (minus 5,1%), Letonia (minus 4,4%) şi Polonia (minus 4,3%). Cea mai mare creştere a fost în Luxemburg (2,5%), urmată de creşteri marginale în Lituania (0,8%) şi Austria (0,5%). AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Caniculă la Botoșani: Cod galben de căldură în următoarele două zile

Publicat

val de căldură în botoșani: cod galben în următoarele două

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de caniculă pentru județul Botoșani, valabilă de luni, de la ora 10:00, până marți la aceeași oră. În acest interval, temperaturile maxime sunt prognozate să urce la valori cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius.

Meteorologii avertizează că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, ceea ce va accentua…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bursele pentru mamele minore vor menținute. Vor fi incluse în categoria „burselor sociale”

Publicat

bursele pentru mamele minore vor menținute. vor fi incluse în

Publicitate

Bursele pentru mamele minore vor fi menținute și în anul școlar următor. Acestea vor fi incluse oficial în categoria extinsă a „burselor sociale”. Măsura vizează sprijinirea tinerelor mame care își continuă studiile și reducerea abandonului școlar în rândul acestora.

Potrivit consilierul ministrului Educației, Mirabelei Amarandei, Daniel David, ministrul Educației, și-a reafirmat angajamentul față de această măsură, considerând-o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din 14 iulie, pe site-ul Ministerului Sănătății va fi disponibil un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale

Publicat

din 14 iulie, pe site ul ministerului sănătății va fi disponibil

Publicitate

Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale, a anunțat sâmbătă ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, citat de agerpres.ro.

‘Cred cu tărie în calitatea actului medical și în respectul față de pacient! Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Sisoe

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios sisoe

Publicitate

Sfântul Cuvios Sisoe (†429), urmând cu osârdie lui Hristos, a trăit în sihăstrie, în pustiile Egiptului. Prin smerenie şi rugăciune i-a biruit pe vrăjmaşii nevăzuţi, iar locul nevoirii sale a fost în muntele în care s-a nevoit şi Cuviosul Antonie cel Mare (251-356), fiind cu adevărat următor al vieţii acestuia.

Pentru viaţa sa curată s-a învrednicit de darul facerii de minuni, înviind copilul unui mirean care venise la el pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe