Connect with us

EVENIMENT

România îmbătrânește: Populaţia a ajuns la 22,14 milioane persoane

Publicat

oameni

Populaţia României, calculată după domiciliu, a ajuns în data de 1 iulie 2020 la 22,142 milioane de persoane, în scădere cu 0,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.

Datele oficiale relevă faptul că, din totalul populaţiei, 12,492 milioane de persoane aveau domiciliul în mediul urban (56,4%), în scădere cu 0,5% raportat la perioada de referinţă, în timp ce persoanele de sex feminin sunt majoritare (51,2% din total, la nivel naţional). De altfel, la 1 iulie 2020, populaţia feminină era de 11,328 milioane de persoane, cu aproape 5.000 mai mică faţă de aceeaşi dată a anului precedent.

Totodată, procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat comparativ cu 1 iulie 2019, prin creşterea cu 0,5 puncte procentuale a ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) şi, în acelaşi timp, se remarcă menţinerea la acelaşi nivel (14,6%) a ponderii persoanelor tinere (0 – 14 ani).

Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 114,6 (la 1 iulie 2019) la 118 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 iulie 2020).

De asemenea, vârsta medie a populaţiei a fost de 41,9 ani, cu 0,2 ani mai mare decât la 1 iulie 2019, iar vârsta mediană s-a situat la 42,1 ani, în creştere cu 0,4 ani la nivel comparativ.

Potrivit sursei citate, la 1 iulie 2020, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 40 – 44 ani (8,6%). În rândul persoanelor de sex masculin, ponderea acestei grupe de vârstă a fost de 9%, iar la cele de sex feminin de 8,2%. În acelaşi timp, ponderea grupei de 0-4 ani a fost de 4,6%, mai mică decât cea a grupei de 5 – 9 ani (4,7%) şi a celei de 10 – 14 ani (5,2%).

INS precizează că datele privind populaţia după domiciliu, la 1 iulie 2020, vor fi disponibile până la nivel de localitate (municipiu, oraş şi comună), în baza de date online TEMPO şi pot fi descărcate începând cu data de 13 noiembrie 2020. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște. CALENDAR școlar, Evaluările naționale și Bacalaureat

Publicat

când se întorc elevii la școală după vacanța de paște.

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște. După vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște, elevii se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai.

Cursurile din modulul 5 de școală vor dura până pe 21 iunie, iar în această perioadă vor avea loc Evaluările Naționale de la clasele II – VI. 

Elevii din anii terminali vor încheia cursurile mai repede ca ceilalți.

Astfel, elevii de clasa a VIII-a termină anul școlar pe 14 iunie și susțin…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

6 mai 1961: S-a stins din viață poetul Lucian Blaga. Viața omului de cultură născut în Lancrăm, care nu a vorbit până la patru ani

Publicat

6 mai 1961: s a stins din viață poetul lucian blaga.

Lucian Blaga, unul dintre cei mai apreciați poeți ai României, s-a stins din viață, în data de 6 mai 1961. Blaga s-a născut în Lancram, județul Alba. 

A fost poate cel mai original creator de imagini pe care l-a cunoscut literatura română până în prezent.

Nu a vorbit până la vârsta de patru ani

Copilăria sa a stat, după cum el însuşi mărturiseşte, „sub semnul unei fabuloase absenţe a cuvântului”, autodefinindu-se „mut ca o lebădă”, deoarece viitorul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj): Dacă eram eu ANTRENOR, mai aveam doi ca Bîrligea și Otele. Tachtisidis poate RĂMÂNE, a jucat bine

Publicat

dan petrescu e1584611498342.jpg

„Bursucul” s-a întors la CFR Cluj cu o victorie, după 3-2 cu Rapid. Antrenorul a analizat partida și ar fi vrut mai mulți jucători ca Otele și Bîrligea.

Dan Petrescu a declarat că dacă ar fi fost la CFR de la începutul sezonului ar fi avut mai mulți fotbaliști de acest nivel, scrie GSP.

Dan Petrescu (CFR Cluj): Dacă eram eu ANTRENOR, mai aveam doi ca Bîrligea și Otele. Tachtisidis poate RĂMÂNE, a jucat bine

„Nu eram pregătit să intru în pâine așa…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Fosta școală din Henig va fi modernizată și transformată în capelă și centru de cateheză. Cum va arăta. Licitație, în SEAP

Publicat

foto: fosta școală din henig va fi modernizată și transformată

Fosta școală din Henig va fi modernizată și transformată în capelă și centru de cateheză. Clădirea școlii din satul Henig, comuna Berghin urmează să fie modernizată și transformată în capelă și centru de cateheză, printr-o investiție de peste 1,1 milioane de lei. 

Primăria Berghin a lansat, pe 29 aprilie, în SEAP, o licitație pentru modernizarea și schimbarea destinației fostei școli din satul Henig în capelă și centru de cateheză.

Valoarea totală este…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe