EVENIMENT
România avea la finele anului 2020 peste 5 milioane de pensionari. Pensia medie lunară, 1.500 de lei

Numărul mediu de pensionari înregistrat în România la nivelul anului 2020 este de 5,128 milioane de persoane, în scădere cu 29.000 faţă de anul precedent, iar pensia medie lunară s-a situat la 1.500 de lei, în creştere cu 16,1%, de la an la an, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.
Conform INS, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,675 milioane de persoane, în creştere cu 3.000 de persoane faţă de anul precedent.
Vezi și Cum poți verifica online vechimea în muncă și dacă angajatorul ți-a plătit contribuția pentru pensie
Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.450 de lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 52,0% (comparativ cu 48,4% în anul precedent).
Vezi și Pensionarii cu venituri mici vor primi diferențiat ”ajutorul de 1200 de lei”. Ministrul Muncii: Ordonanța intră marți la avizare
Indicele pensiei medii reale faţă de anul precedent calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 112,2%.
Pensia medie lunară a crescut față de anul precedent cu 16.1%
Comparativ cu anul precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 29.000 de persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a crescut cu 3.000. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi an, cu 16,1%, respectiv cu 16,3%.
Potrivit INS, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,18% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (78,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,1%.
Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu şi Vaslui şi 14 la 10 în Botoşani.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 773 de lei (1.152 lei în judeţul Botoşani, 1.160 lei în Giurgiu, 1.178 lei în Vrancea, faţă de 1.925 lei în judeţul Hunedoara, 1.831 lei în Bucureşti şi 1.720 lei în judeţul Braşov).
Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială) în anul 2020 a fost de 968.400 persoane, din care: 800.800 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,1% din totalul pensionarilor din această categorie; 152.700 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,5% din totalul acestora; 14.900 persoane din sistemul militar, reprezentând 2,1% din totalul acestei categorii. Agerpres

Începând cu 1 aprilie 2025, sute de mii de români vor plăti rate mai mici. Este vorba de cei care au luat împrumuturi după anul 2019, cu ratele calculate în funcție de IRCC, indicele de referință pentru credite.
„O valoare de 5,55% versus 5,66% valabil încă în trimestrul 1. Înseamnă o rată mai mică. Scăderea nu este semnificativă, dar este o scădere”, explică Gabriela Mateescu, director creditare persoane fizice, conform observatornews.ro.
Românii care au…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

După ce în spațiul public au apărut mai multe informații conform cărora populația este pregătită pentru război, MApN a liniștit populația.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un comunicat prin care dezminte categoric informațiile false apărute în spațiul public, privind mobilizarea rezerviștilor și pregătirea populației pentru apărare, subliniind că aceste zvonuri sunt manipulări fără niciun fundament legal. Reacția autorităților vine după ce,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Împreună pentru Viață, eveniment dedicat celebrării VIEȚII și susținerii MAMELOR aflate în nevoie, la Cluj-Napoca

Evenimentul „Împreună pentru viață” a reunit sâmbătă, 29 martie, sute de oameni în Piața Unirii din Cluj-Napoca pentru a susține viața, în ciuda vremii nefavorabile. Deși ploaia a căzut aproape neîncetat pe parcursul întregii zile, participanții nu s-au lăsat descurajați, continuând să își exprime angajamentul față de protejarea vieții. Astfel, evenimentul a devenit un simbol al determinării și solidarității.
Mesajul Înaltpreasfințitului Andrei:…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alin Tișe (PNL Cluj): Cele 3 partide care îl susțin pe Antonescu nu trebuie să aibă decât soluția victoriei în primul tur

Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, a transmis, sâmbătă, un mesaj politic tranșant legat de alegerile prezidențiale și de candidatul coaliției guvernamentale, Crin Antonescu.
Tișe a declarat la conferința de presă susținută alături de Antonescu și lideri ai PNL, PSD și UDMR, după mitingul din Piața Unirii că pentru el nu există locul 2 pentru candidatul comun al coaliției de la guvernare.
”Eu cred că cele trei partide care îl…
Citește mai mult pe Cluj24.ro