Connect with us

ACTUALITATE

România, cel mai ieftin stat membru UE la alimente şi băuturi nealcoolice, în 2022. Statistică

Publicat

cos cumparaturi.jpg
Arhivă foto

În cursul anului 2022, România și Bulgaria s-au distins ca fiind țările cu cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației în Uniunea Europeană (UE).

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri, această valoare a fost cu impresionanții 41% sub media UE, citat de Agerpres.

România și Polonia, pionieri în eficiența costurilor

România este liderul în această privință, fiind urmată de Polonia, care a înregistrat un nivel cu 38% sub media UE.

Acest aspect plasează cele două țări în fruntea clasamentului european în ceea ce privește accesibilitatea pentru consumatorii finali.

Diferențe în topul prețurilor ridicate

Pe de altă parte, statul cu cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației a fost Danemarca, cu un impresionant 49% peste media UE.

Alături de Danemarca, Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (26% peste media UE) au fost țările care au înregistrat prețuri mai ridicate în UE.

Detalii din analiza INS

Potrivit datelor INS, indicii nivelului prețurilor reflectă câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în diferite țări.

În acest context, în anul 2022, pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final, se plătesc 100 de euro la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, INS citează un comunicat Eurostat, evidențiind faptul că România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (72%), iar Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru diverse categorii, cum ar fi „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (80%), și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%).

Niveluri diverse în Uniunea Europeană

Conform datelor, Bulgaria și România au cel mai scăzut nivel al prețurilor dintre țările UE pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (71%).

În ceea ce privește alte categorii, Ungaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Transport” (70%), în timp ce Luxemburg se distinge prin cel mai mare nivel al prețurilor pentru „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (128%).

PIB și puterea de cumpărare – Aspecte Cheie

În privința Puterii de Cumpărare Standard (PCS), Luxemburg se află în fruntea clasamentului, depășind media UE cu 156%, în timp ce România și Ungaria se situează la nivelul de 76% față de media Uniunii Europene.

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor în 2022 a fost înregistrată de Bulgaria, cu 38% sub media UE, în timp ce Luxemburg a evidențiat cel mai ridicat nivel al PIB pe locuitor din UE, depășind media UE cu 156%.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Ei sunt viitorul! Câștigătorii concursului profesional „Trofeul Electricianului”, desfășurat la Botoșani în această săptămână, au fost premiați

Publicat

ei sunt viitorul! câștigătorii concursului profesional „trofeul electricianului”, desfășurat la

Publicitate

Cei mai buni specialiști ai companiei Delgaz Grid și elevi de la licee de profil partenere au fost premiați la Trofeul Electricianului 2025

 

  • 27 de specialiști Delgaz Grid și 3 elevi electricieni au urcat pe podium, în cadrul etapei pe companie;
  • Câștigătorii vor reprezenta compania la etapa națională a competiției Trofeul Electricianului care va fi organizată în iulie la Craiova.

 

După două zile de probe teoretice și practice, cei mai buni 27…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cartea de identitate, obligatorie la cumpărături? Ce aduc noile reguli în magazine

Publicat

cartea de identitate, obligatorie la cumpărături? ce aduc noile reguli

Publicitate

Noi reguli în magazine. Comercianții au dreptul să ceară cartea de identitate a clienților. Legislația a fost modificată prin ordin ANPC, ce a intrat în vigoare din 11 mai.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a stabilit că vânzătorii au dreptul de a legitima persoanele care doresc să cumpere țigări sau produse din tutun. Regula a fost impusă prin ordinul ANPC 331/2025.

Vor trebui să afișeze un mesaj prin care se comunică…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Transportul deșeurilor, sub lupă! Doi operatori economici din Botoșani, verificați de inspectorii de Mediu

Publicat

foto: transportul deșeurilor, sub lupă! doi operatori economici din botoșani,

Publicitate

Ca urmare a controlului dispus de Garda Naţională de Mediu s-au finalizat acțiunile de inspecție și control la doi operatori economici care desfășoară activități de transport deșeurilor nepericuloase.
Activitațile conform cod CAEN 4941 – Transporturi rutiere de mărfuri, respectiv transportul reziduurilor și deșeurilor, exclusiv activități de colectare sau eliminare, în conformitate cu prevederile OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Familiei – 15 Mai: Un omagiu celor care ne sunt alături în fiecare zi

Publicat

ziua familiei – 15 mai: un omagiu celor care ne

Publicitate

15 Mai – Ziua Internațională a Familiei: O zi dedicată celor care ne oferă sprijin, iubire și apartenență. Indiferent de forma pe care o are, familia rămâne nucleul vieții noastre. Astăzi, să ne amintim cât de prețios este să avem alături oameni care ne susțin, ne așteaptă cu brațele deschise și ne iubesc fără condiții.

În fiecare an, la data de 15 mai, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Familiei, o ocazie specială…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe