Connect with us

ACTUALITATE

România, cel mai ieftin stat membru UE la alimente şi băuturi nealcoolice, în 2022. Statistică

Publicat

cos cumparaturi.jpg
Arhivă foto

În cursul anului 2022, România și Bulgaria s-au distins ca fiind țările cu cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației în Uniunea Europeană (UE).

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri, această valoare a fost cu impresionanții 41% sub media UE, citat de Agerpres.

România și Polonia, pionieri în eficiența costurilor

România este liderul în această privință, fiind urmată de Polonia, care a înregistrat un nivel cu 38% sub media UE.

Acest aspect plasează cele două țări în fruntea clasamentului european în ceea ce privește accesibilitatea pentru consumatorii finali.

Diferențe în topul prețurilor ridicate

Pe de altă parte, statul cu cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației a fost Danemarca, cu un impresionant 49% peste media UE.

Alături de Danemarca, Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (26% peste media UE) au fost țările care au înregistrat prețuri mai ridicate în UE.

Detalii din analiza INS

Potrivit datelor INS, indicii nivelului prețurilor reflectă câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în diferite țări.

În acest context, în anul 2022, pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final, se plătesc 100 de euro la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, INS citează un comunicat Eurostat, evidențiind faptul că România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (72%), iar Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru diverse categorii, cum ar fi „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (80%), și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%).

Niveluri diverse în Uniunea Europeană

Conform datelor, Bulgaria și România au cel mai scăzut nivel al prețurilor dintre țările UE pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (71%).

În ceea ce privește alte categorii, Ungaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Transport” (70%), în timp ce Luxemburg se distinge prin cel mai mare nivel al prețurilor pentru „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (128%).

PIB și puterea de cumpărare – Aspecte Cheie

În privința Puterii de Cumpărare Standard (PCS), Luxemburg se află în fruntea clasamentului, depășind media UE cu 156%, în timp ce România și Ungaria se situează la nivelul de 76% față de media Uniunii Europene.

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor în 2022 a fost înregistrată de Bulgaria, cu 38% sub media UE, în timp ce Luxemburg a evidențiat cel mai ridicat nivel al PIB pe locuitor din UE, depășind media UE cu 156%.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe