Connect with us

ACTUALITATE

România, codaşă în UE. Ce loc ocupă în clasamentul mondial privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială

Publicat

oameni

România a urcat o poziţie, până pe locul 44 din 168 de ţări, în clasamentul mondial privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială, dar continuă să rămână pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene, după Ungaria şi Bulgaria, potrivit studiului Indicele de Progres Social 2021 privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială, realizat de organizaţia nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte.

România înregistrează 78,41 de puncte din 100, un scor uşor mai ridicat faţă de anul precedent, şi se regăseşte, conform acestuia, în rândul ţărilor din a treia categorie din clasament, după Argentina, Ungaria şi Bulgaria.

Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor din 168 de ţări, în baza analizei a trei dimensiuni principale. Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază (hrană şi îngrijire medicală de bază, apă şi salubritate, locuinţă şi siguranţă personală), pentru cele care ţin de bunăstare (accesul la educaţie de bază, accesul la informaţii şi comunicaţii, sănătatea şi bunăstarea, calitatea mediului) şi pentru elementele care ţin de oportunităţi (drepturile personale, libertatea personală şi de alegere, incluziunea, accesul la educaţie avansată). În baza punctajului acordat, ţările din clasament sunt grupate în şase categorii, în mod descrescător.

„Ne-am fi aşteptat ca pandemia de COVID-19 să anuleze progresul social înregistrat pe parcursul a câţiva ani”

„Ne-am fi aşteptat ca pandemia de COVID-19 să anuleze progresul social înregistrat pe parcursul a câţiva ani, dar este remarcabil faptul că, anul acesta, indicele la nivel global este uşor mai ridicat decât cel de anul trecut (65,05 puncte din 100, comparativ cu 64,68, în 2020). Acest aspect demonstrează cât de rezistenţi şi plini de resurse sunt oamenii, organizaţiile şi societăţile atunci când se confruntă cu dificultăţi mari şi persistente.

În acelaşi timp, toţi ne-am dori să vedem România avansând de pe ultima poziţiei în Europa, lucru care nu s-a întâmplat anul acesta, în ciuda progresului înregistrat de ţara noastră în toate cele trei categorii analizate – nevoi de bază, bunăstare şi oportunităţi”, explică Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova.

În clasamentul mondial, România se regăseşte în primele 50 de ţări la toate cele trei categorii analizate

În clasamentul mondial, România se regăseşte în primele 50 de ţări la toate cele trei categorii analizate, nevoi de bază (locul 41), oportunităţi (locul 45) şi bunăstare (locul 50). Analizând punctajele acordate fiecăreia dintre coordonatele încadrate în cele trei categorii, ţara noastră a obţinut cele mai bune scoruri pentru accesul la comunicaţii şi informaţii (locul 35), siguranţa personală (locul 38), drepturile personale (locul 41) şi accesul la educaţie avansată (locul 43). La polul opus, coordonatele analizate pentru România care au înregistrat punctaje mai slabe sunt incluziunea (locul 85), sănătatea şi bunăstarea (locul 81) şi accesul la educaţia de bază (locul 73).

La nivel mondial, Norvegia se menţine în poziţia de lider

La nivel mondial, Norvegia se menţine în poziţia de lider, înregistrând un scor de 92,63. În 2021, pe primele locuri în clasament, după Norvegia, sunt Finlanda şi Danemarca, iar pe ultimele Ciad, Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud. Din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, Finlanda (2), Danemarca (3) şi Suedia (7) sunt primele din clasament, având un nivel ridicat al calităţii vieţii.

În ceea ce priveşte statele din regiunea Europei Centrale şi de Est, cea mai bună poziţie este ocupată de Estonia

În ceea ce priveşte statele din regiunea Europei Centrale şi de Est, cea mai bună poziţie este ocupată de Estonia (21), fiind urmată de Cehia (22), Slovenia (26), Lituania (27), Slovacia (33), Letonia (34), Polonia (35), Croaţia (36), Ungaria (42), Bulgaria (43) şi România (44).

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500Â sunt clienţi Deloitte, prin intermediul reţelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de ţări şi teritorii.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din ţara noastră şi oferă, în cooperare cu Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă în management şi consultanţă financiară, servicii de managementul riscului, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesionişti. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Beyoncé îi aduce un omagiu Tinei Turner și recunoaște influența acesteia în cariera sa muzicală, în timpul unui concert în Paris

Publicat

a murit regina rock ‘n’ roll ului. tina turner avea 83
Arhivă foto

Beyoncé a adus un omagiu emoționant Tinei Turner în timpul unui concert susținut în Paris și a exprimat că nu ar fi fost pe acea scenă fără contribuția inestimabilă a regretatei cântărețe, conform informațiilor furnizate de DPA și PA Media.

Vedeta pop şi-a întrerupt vineri concertul de pe Stade De France pentru a-i aduce un omagiu cântăreţei americano-elveţiene, care a decedat miercuri la vârsta de 83 de ani în locuinţa sa din Elveţia în urma unei lungi suferinţe.

CITEȘTE ȘI: A murit Tina Turner, regina rock ‘n’ roll-ului

Turner a cântat în duet cu Beyonce la ceremonia premiilor Grammy din 2008 o versiune a melodiei ”Proud Mary”, cele două artiste purtând ţinute sclipitoare şi executând coregrafii sincronizate.

”Vreau să mă opresc o secundă şi să o omagiez pe Tina Turner”, a spus Beyonce publicului, potrivit filmărilor publicate pe reţelele de socializare.

”Dacă sunteţi fanii mei, sunteţi fanii Tinei Turner pentru că eu nu aş fi pe această scenă dacă n-ar fi fost Tina Turner, aşa că vreau să strigaţi ca ea să vă simtă dragostea”, a spus cântăreaţa.

”Sunt extrem de norocoasă că am avut şansa să mă aflu în prezenţa geniului ei”, a mai spus artista.

Beyonce se află în prezent în turneul mondial Renaissance, iar începând de luni susţine cinci concerte la Tottenham Hotspur Stadium din Londra.

După decesul Tinei Turner, Beyonce, care are în palmares numeroase trofee Grammy, s-a numărat printre vedetele globale care au omagiat contribuţia cântăreţei la industria muzicală.

Beyoncé îi aduce un omagiu Tinei Turner și recunoaște influența acesteia în cariera sa muzicală, în timpul unui concert în Paris. Ce a scris Beyonce pe conturile de socializare

”Regina mea iubită. Te iubesc la nesfârşit.

Sunt atât de recunoscătoare că m-ai inspirat şi pentru felul în care ai deschis noi drumuri.

Eşti un simbol al forţei şi rezistenţei. Al pasiunii şi puterii”, a scris Beyonce pe conturile ei de socializare.

Pe parcursul unei cariere de peste 60 de ani, Tina Turner, pe numele real Anna Mae Bullock şi născută în Nutbush, Tennessee, a câştigat opt trofee Grammy în categorii competiţionale şi are câte o stea dedicată atât pe celebrul bulevard Walk of Fame din Hollywood, cât şi pe Walk of Fame din St Louis.

Lista hiturilor sale include tema muzicală a filmului ”GoldenEye” (1995) din seria James Bond, ”We Don’t Need Another Hero”, ”What’s Love Got to Do With It” şi ”Private Dancer”.

Turner a murit miercuri, după o lungă suferinţă, în locuinţa ei din Kusnacht, în apropiere de Zurich, Elveţia, potrivit publicistului ei, iar o ceremonie funerară privată, la care vor participa prietenii apropiaţi şi familia, urmează să fie organizată. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Papa Francisc îşi reia activităţile după o zi de pauză din cauza unei stări febrile

Publicat

papa francisc
Arhivă foto

Papa Francisc și-a reluat sâmbătă activitățile după o zi de repaus din cauza unei stări febrile, conform Vaticanului. Suveranul pontif are programate mai multe audiențe private, conform informațiilor furnizate de AFP.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, care a fost spitalizat din cauza unei bronşite în urmă cu aproape două luni, are un calendar complet de întâlniri, a mai precizat Vaticanul.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a declarat că papa Francisc şi-a anulat întâlnirile ”din cauza unei stări febrile” şi a unei stări generale de oboseală.

Suveranul pontif a participat la opt întâlniri joi şi s-a adresat clericilor, conferinţei episcopale italiene şi unui grup de tineri aparţinând reţelei educative Scholas Occurrentes.

De obicei, papa îşi primeşte interlocutorii – asociaţii, clerici, guvernanţi – în cursul dimineţii, la Vatican, în cadrul audienţelor oficiale, prilej cu care ţine frecvent discursuri, în timp ce după-amiezele sunt consacrate muncii şi audienţelor private.

Liderul de la Vatican ar trebui să oficieze duminică slujba de Rusalii, în Piaţa Sfântul Petru din Roma, precum şi rugăciunea ”Regina Coeli”, la Vatican.

Luni, are în program o întâlnire cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella.

Papa Francisc îşi reia activităţile după o zi de pauză din cauza unei stări febrile. Sănătatea lui Jorge Bergoglio, ales papă în 2013, alimentează periodic speculaţii

Sănătatea lui Jorge Bergoglio, ales papă în 2013, alimentează periodic speculaţii despre eventualitatea unei renunţări la pontificat şi alegerea unui succesor.

A declarat în mai multe rânduri că se gândeşte să demisioneze – asemenea predecesorului său Benedict al XVI-lea, decedat în decembrie – dacă starea de sănătate i se va deteriora, dar a afirmat recent că nu este cazul.

În iulie 2021, papa a fost spitalizat mai multe zile pentru o intervenţie chirurgicală majoră la colon. El a recunoscut că a rămas cu „sechele” de la anestezie, ceea ce l-a determinat să excludă până acum o operaţie la genunchi.

La sfârşitul lui martie, a fost internat pentru trei nopţi într-un spital din Roma după ce s-a confruntat cu dificultăţi respiratorii. A primit tratament antibiotic pentru o bronşită. Când a părăsit Spitalul Gemelli, pe 1 aprilie, papa le-a spus glumind jurnaliştilor şi credincioşilor prezenţi: ”Sunt încă în viaţă”.Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Concursul Eurovision a fost urmărit de 162 de milioane de telespectatori

Publicat

suedia eurovision
Arhivă foto

Potrivit anunțului făcut vineri de către BBC, cea de-a 67-a ediție a concursului Eurovision, care s-a desfășurat recent în Liverpool, a atras atenția a 162 de milioane de telespectatori. De asemenea, BBC a evidențiat creșterea audienței evenimentului pe rețelele sociale, conform transmisiei AFP.

Regatul Unit a găzduit ediţia din acest an a Eurovision în locul Ucrainei, ţară câştigătoare în urmă cu un an, care însă nu a putut organiza competiţia din cauza războiului cu Rusia.

Concursul „nu a fost niciodată atât de popular”, susţine într-un comunicat Noel Curran, directorul European Broadcasting Union (EBU), care reuneşte instituţiile media care difuzează evenimentul.

Audienţa transmisă de organizatori cuprinde telespectatorii din 38 de ţări, unde concursul a fost transmis.

În Regatul Unit, 9,9 milioane de persoane au urmărit finala, ce a avut loc la 13 mai, în creştere cu 12% faţă de 2022, reprezentând o cotă de audienţă de 63%.

Concursul Eurovision a fost urmărit de 162 de milioane de telespectatori. În Suedia, 2,3 milioane de oameni au urmărit finala

În Suedia, ţara concurentei câştigătoare, Loreen (cu piesa „Tattoo”), 2,3 milioane de oameni au urmărit finala, reprezentând o cotă de audienţă de 82,3%.

În mod tradiţional, concursul Eurovision este foarte popular în ţările nordice, menţionează AFP.

Competiţia a fost foarte urmărită şi pe internet, cu 7,6 milioane de spectatori pe YouTube, dintre care 3,2 milioane pentru semifinalele organizate pe 9 şi respectiv 11 mai.

Eurovisionul a fost urmărit şi pe TikTok de 4,8 milioane de persoane, iar clipurile video cu haştagul #Eurovision au adunat nu mai puţin de 4,8 miliarde de vizionări în perioada 30 aprilie – 15 mai, conform AFP.

În premieră la ediţia din acest an, persoanele care nu locuiesc în una dintre cele 37 de ţări participante au putut vota pentru concurentul preferat. Astfel au fost înregistrate voturi provenite din peste 100 de ţări neparticipante la concurs, printre care SUA, Canada, Kosovo, Luxemburg sau Noua Zeelandă.Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prognoza meteorologică pentru vineri: Condiții instabile în București, cu ploi și vânt

Publicat

ploaie 1 scaled e1661072497223.jpg

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie pentru Capitală, vineri se așteaptă condiții meteorologice instabile în București, cu ploi și vânt.

Astfel, până vineri la ora 23.00, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50-60 km/h.

Temperatura maximă va fi de 25-26 de grade.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe