Connect with us

ACTUALITATE

România este în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei. Precizările ministrului Afacerilor Externe

Publicat

aurescu

România este „ferm” în favoarea unui proces „rapid” de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, iar apartenenţa acestor două state va consolida Alianţa în întregul său, a declarat, duminică, la Berlin, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„În aceste zile, la Berlin, avem o întâlnire foarte importantă, care este prima întâlnire informală a miniştrilor de Afaceri Externe din statele NATO, întâlnire care va stabili ritmul şi va oferi, de asemenea, elementele de substanţă pentru pregătirea Summitului de la Madrid din iunie. Şi, după cum ştiţi foarte bine, seara trecută am discutat despre perspectivele de aderare ale Finlandei şi Suediei, împreună cu colegii din aceste state.

Am exprimat poziţia fermă a României în favoarea unui proces rapid de aderare a acestor două ţări, pentru că, pe de o parte, România este un suporter ferm al politicii ‘Uşilor Deschise’, care aduce multe beneficii pentru Alianţă, în ansamblul său, iar noi ştim foarte bine, din propria noastră experienţă de aderare, cât de importantă a fost pentru reforma din România.

România este în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei: Aderarea va consolida Alianța

În acelaşi timp, aderarea acestor două state, în viziunea noastră, va consolida Alianţa în întregul său şi noi credem că, dacă Suedia şi Finlanda devin membri ai Alianţei, postura de descurajare va fi mai eficientă şi apărarea mai consolidată. Astfel, în ansamblu, NATO va deveni mai puternică”, a afirmat Aurescu.

El a precizat că s-au discutat „o serie de probleme” ridicate de unul dintre aliaţi în privinţa acestor două ţări, menţionând că speră ca această situaţie să se rezolve prin dialog direct între cele trei ţări.

Întrebat dacă a fost surprins de poziţia Turciei, Aurescu a răspuns: „Surpriza în diplomaţie nu este ceva de salutat. Dar, ceea ce pot spune este că am înţeles perfect care sunt preocupările Turciei, a fost un schimb de opinii şi cu colegii din Finlanda şi Suedia, aşa că avem poziţiile ambelor părţi şi au existat contacte deja seara trecută, discutând asupra posibilităţilor de a merge mai departe”.

„Cred că nu trebuie să pierdem momentul. Acest lucru este extrem de important, mai ales în contextul actual, şi dacă vă amintiţi propunerile care au fost făcute de Rusia în decembrie anul trecut, cu acele proiecte de tratate care au fost avansate Statelor Unite şi NATO spre încheiere, în care Rusia a vrut, practic, să suspende sau să oprească politica de extindere a NATO, cred că este extrem de important să arătăm că aceasta este o chestiune care îi priveşte doar pe aliaţi şi, desigur, pe statele candidate.

Şi, de aceea, cred că este important să găsim o soluţie şi să avem un proces rapid de ratificare a protocoalelor de aderare şi să primim ambele ţări în cadrul NATO, pentru că eu cred, şi cred în numele României, că aceasta va face Alianţa mai puternică”, a evidenţiat Aurescu. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Admitere la ACADEMIE specialitatea jandarmi 2022: condiții pentru candidați din ALBA și din țară. Înscrieri până în 8 iulie

Publicat

jandarmi alba 1000x600.jpg

Admitere Academie 2022: Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba anunță condițiile de admitere pentru tinerii interesați să urmeze cariera de ofițer de jandarmerie. Înscrierile se fac până în 8 iulie.

Cei interesați să se înscrie la concursul de admitere trebuie să completeze cererea-tip de înscriere și să o transmită, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail: admitere@jandarmeriaalba.ro până la data de 8 iulie 2022, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Ulterior, întregul dosar de recrutare trebuie depus până la data de 22 iulie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VREMEA în ALBA până duminică: temperaturi extreme și furtuni. Prognoza meteo de weekend, 1-3 iulie, în localități din județ

Publicat

cetatea alba carolina soare apus.jpg

Vremea continuă să se încălzească și vineri în județul Alba. Abia de sâmbătă mai scad, însă doar cu câteva grade, temperaturile de caniculă.

Sunt anunțate maxime între 32 și 37 de grade în zonele joase. Disconfortul termic va fi ridicat.

Vor fi și câteva ploi și furtuni.

La munte, maximele vor varia între 21 și 24 grade la Oașa, respectiv 26-28 grade la Arieșeni.

Prognoza meteo de weekend, 1-3 iulie, în localități din județul Alba

Prognoza meteo: Vineri, 1 iulie

  • Alba Iulia: minime de 20 grade Celsius, maxime de 37 grade Celsius; o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un tânăr a murit în Oradea, după ce s-a înecat în Crişul Repede. Avea doar 30 de ani (VIDEO)

Publicat

inecat in cris oradea 30062022 2.jpg

Un bărbat în vârstă 30 de ani din Roșiori a murit, joi seară, după ce a fost scos în stare de inconștiență din apele Crișului Repede, în zona Silvaș. Se scălda în râu, iar la un moment dat nu a mai ieșit la suprafață.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Invitație la dans, în Parcul Iulius Mall. Diversitate și incluziune: Dance Romania

Publicat

dr1.jpg

Center for Peace and Violence Prevention (CPVP) organizează sâmbătă, 2 iulie 2022, de la ora 13:00, în Parcul Iulius din Cluj-Napoca, la evenimentul umanitar Dance Romania, Cluj Edition 2022.

Ajuns la a treia ediție, evenimentul reunește, anul acesta, 22 de instructori de dans din Cluj, Sibiu, Ecuador și Nigeria, care vor anima publicul cu pași din diverse stiluri antrenante: Zumba, Afro House și Kuduro, Salsa, Bachata, Kizomba, Breaking, Hip-hop, Afro Beats (Naija Fusion & Azonto), Naija Afro și Freestyle. DJ M.I.G. din Nigeria va mixa pe tot parcursul evenimentului. Trupele de majorete Eclipse și Elite…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe