EVENIMENT
România este lider în Uniunea Europeană după numărul de stupi de albine
Datele publicate vineri de Eurostat arată că în anul 2020, în fermele din Uniunea Europeană se găseau în total 8,1 milioane de stupi de albine. Din această cifră, aproape 18,5% reprezentau stupii din România.
Conform acestor date, la nivel naţional, România avea 1,5 milioane de stupi de albine în 2020, mai mult decât orice altă ţară membră UE. Pe locurile următoare se situează Italia şi Grecia, ambele cu aproximativ un milion de stupi de albine fiecare, Spania şi Bulgaria, cu aproximativ 900.000 de stupi de albine fiecare, şi Portugalia (700.000).
La nivel regional, cel mai mare număr de stupi de albine era în regiunea Extremadura din Spania (300.200), urmată de regiunea de Nord a Portugaliei (257.040) şi regiunea de Nord-Vest a României cu 250.510 stupi de albine.
Eurostat subliniază însă că aceasta nu este imaginea completă a numărului de stupi de albine din UE deoarece sunt luaţi în calcul doar stupii amplasaţi în ferme. Aceasta în condiţiile în care în unele ţări, precum Germania, stupii de albine nu sunt consideraţi o parte a fermelor agricole.
La data de 5 aprilie, Comisia Europeană a salutat iniţiativa cetăţenească europeană „Salvaţi albinele şi fermierii!
România este lider în Uniunea Europeană după numărul de stupi de albine. Comisia a solicitat Parlamentului European şi Consiliului să ajungă la acorduri rapide şi ambiţioase
Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos” şi a recunoscut importanţa sa, în special deoarece crizele interconectate legate de schimbările climatice, poluare şi pierderea biodiversităţii reprezintă provocări din ce în ce mai mari pentru agricultura şi securitatea alimentară a Europei.
Potrivit Executivului comunitar, succesul iniţiativei cetăţeneşti este un semn clar al sprijinului public larg pentru acţiuni în favoarea polenizatorilor, a biodiversităţii şi a agriculturii durabile.
În acest context, Comisia a solicitat Parlamentului European şi Consiliului să ajungă la acorduri rapide şi ambiţioase cu privire la propunerile legislative deja prezentate, care vor contribui la protejarea şi refacerea polenizatorilor în Europa şi la transpunerea în legislaţie a ambiţiilor cetăţenilor.
România este lider în Uniunea Europeană după numărul de stupi de albine. Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai
Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai, în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare.
Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 septembrie 1773), considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne. Agerpres
EVENIMENT
Harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate, publicată de MAE. Lista locurilor unde pot vota românii din diaspora
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi că a publicat harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate. MAE a publicat, pe pagina web, lista celor 950 de secții de votare organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale și parlamentare 2024, care include și adresele sediilor acestora, a anunțat ministerul printr-un comunicat.
Lista este disponibilă în secțiunea dedicată alegerilor și poate fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.
Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…
Citește mai mult pe Alba24.ro