Connect with us

EVENIMENT

România începe să folosească testele rapide pentru coronavirus. Anunțul secretarului de stat, Nelu Tătaru

Publicat

coronavirus

Nelu Tătaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a declarat vineri că testele rapide pentru depistarea coronavirusului încep să fie folosite și în România pentru cazurile cu mulți contacți și cu probabilitate mare de infectare și în special acolo unde există suspiciunea de contaminare a personalului din instituții, care trebuie să rămână funcționale, informează ziarul Alba24.ro.

Și Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a luat în comdodat un aparat Real Time – PCR, pentru diagnosticarea într-un timp cât mai scurt a posibilelor cazuri de coronavirus. Aparatul va ajunge la Alba Iulia în câteva zile, potrivit directorului instituției medicale, Diana Mârza, contactată de Alba24.

În prezent, testarea pentru coronavirus se desfășoară în două spitale din București, precum și la Cluj, Timișoara, Craiova, Iași, Constanța și Brașov, unde există câte un aparat PCR, care aplică o metodă biochimică de sinteză numită reacție de polimerizare în lanț. Testarea durează însă 3-4 ore.

Nelu Tătaru a precizat pentru G4Media.ro că, în plus față de aceste spitale, mai există un astfel de aparat la Direcția de Sănătate Publică Iași și încă 23 la ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), folosite de autoritate în depistarea gripei aviare de exemplu, deoarece coronavirusurile se manifestă în primul rând la animale.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că sunt folosite deja și aparate de la ANSVSA, însă cu personal medical din sistemul de sănătate.

De asemenea, ministerul a cerut tuturor spitalelor să achiziționeze câte un astfel de aparat, care este decontat din bugetul Ministerului Sănătății, prin programul național de combatere a bolilor transmisibile.

”Interesul nostru este să creștem capacitatea de testare, care ne va folosi și în viitor, pentru alte epidemii”, a subliniat Tătaru.

Nelu Tătaru a explicat că până acum România a făcut teste la persoanele care vin din zonele de focar sau au fost în contact cu o persoană infectată, precum și teste santinelă la persoanele care au simptome specifice, dar care nu vin dintr-o regiune considerată „roșie”.

Acum se va trece la folosirea testelor rapide, care „au o sensibilitate mai mică, dar ne pot conduce spre calea de urmat”, a spus secretarul de stat.

„Încep să se folosească de acum, acolo unde există o probabilitate mare de infectare și contacți foarte mulți. Vom face testare de masă mai ales în instituțiile în care sunt contacți, pentru că instituțiile trebuie să rămână funcționale în această perioadă”, a explicat Nelu Tătaru.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a subliniat că România este în grafic cu măsurile de prevenție, carantină și izolare, astfel încât să evite un scenariu similar cu ceea ce s-a întâmplat în Italia.

Sursă: G4Media.ro, Alba24.ro

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia. Cum se “citea” vremea în satele clujene în “prima zi de iarnă”

Publicat

maica domnului crop cjcpct cluj.jpg

Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia, marcată anual în calendar pe 21 noiembrie, este prima mare sărbătoare după Lăsatul Secului Crăciunului.

Sărbătoarea, care este celebrată în Postul Crăciunului, este considerată și prima zi de iarnă.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia

În tradițiile populare românești, ajunul acestei sărbători este perceput ca un „timp sacru”, când, la fel ca la alte mari sărbători de peste an,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Centrul de îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi Abrud. Cât va fi investiția pentru modernizare, din bugetul județului Alba

Publicat

centrul de îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi abrud. cât va

Centrul de îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi Abrud. Investiția pentru modernizarea locației a primit finanțare din bugetul de stat. Pentru derularea lucrărilor, este nevoie și de cofinanțare locală. Consiliul Județean Alba a aprobat datele investiției.

Clădirea vizată pentru modernizare este în Abrud, pe strada Republicii, nr. 2-4. Funcționează din anul 1978, fiind în prezent în administrarea Direcţiei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

21 noiembrie: Ziua Mondială a Salutului. Forme de salut în lume și în România

Publicat

21 noiembrie: ziua mondială a salutului. forme de salut în

21 noiembrie: Ziua Mondială a Salutului. Este o sărbătoare internațională celebrată anual la această dată, care promovează importanța salutului ca un gest simplu, dar puternic, ce poate aduce oamenii mai aproape unii de alții, indiferent de cultură sau naționalitate.

Ziua Mondială a Salutului a fost lansată pentru prima dată în anul 1973 de către Brian W. McCormack, un om de afaceri din Statele Unite, cu scopul de a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”

Publicat

varga e1732091678910.jpg

Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe