EVENIMENT
România începe să folosească testele rapide pentru coronavirus. Anunțul secretarului de stat, Nelu Tătaru

Nelu Tătaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a declarat vineri că testele rapide pentru depistarea coronavirusului încep să fie folosite și în România pentru cazurile cu mulți contacți și cu probabilitate mare de infectare și în special acolo unde există suspiciunea de contaminare a personalului din instituții, care trebuie să rămână funcționale, informează ziarul Alba24.ro.
Și Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a luat în comdodat un aparat Real Time – PCR, pentru diagnosticarea într-un timp cât mai scurt a posibilelor cazuri de coronavirus. Aparatul va ajunge la Alba Iulia în câteva zile, potrivit directorului instituției medicale, Diana Mârza, contactată de Alba24.
În prezent, testarea pentru coronavirus se desfășoară în două spitale din București, precum și la Cluj, Timișoara, Craiova, Iași, Constanța și Brașov, unde există câte un aparat PCR, care aplică o metodă biochimică de sinteză numită reacție de polimerizare în lanț. Testarea durează însă 3-4 ore.
Nelu Tătaru a precizat pentru G4Media.ro că, în plus față de aceste spitale, mai există un astfel de aparat la Direcția de Sănătate Publică Iași și încă 23 la ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), folosite de autoritate în depistarea gripei aviare de exemplu, deoarece coronavirusurile se manifestă în primul rând la animale.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că sunt folosite deja și aparate de la ANSVSA, însă cu personal medical din sistemul de sănătate.
De asemenea, ministerul a cerut tuturor spitalelor să achiziționeze câte un astfel de aparat, care este decontat din bugetul Ministerului Sănătății, prin programul național de combatere a bolilor transmisibile.
”Interesul nostru este să creștem capacitatea de testare, care ne va folosi și în viitor, pentru alte epidemii”, a subliniat Tătaru.
Nelu Tătaru a explicat că până acum România a făcut teste la persoanele care vin din zonele de focar sau au fost în contact cu o persoană infectată, precum și teste santinelă la persoanele care au simptome specifice, dar care nu vin dintr-o regiune considerată „roșie”.
Acum se va trece la folosirea testelor rapide, care „au o sensibilitate mai mică, dar ne pot conduce spre calea de urmat”, a spus secretarul de stat.
„Încep să se folosească de acum, acolo unde există o probabilitate mare de infectare și contacți foarte mulți. Vom face testare de masă mai ales în instituțiile în care sunt contacți, pentru că instituțiile trebuie să rămână funcționale în această perioadă”, a explicat Nelu Tătaru.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a subliniat că România este în grafic cu măsurile de prevenție, carantină și izolare, astfel încât să evite un scenariu similar cu ceea ce s-a întâmplat în Italia.
Sursă: G4Media.ro, Alba24.ro
EVENIMENT
Lansare de carte eveniment la Grupului Statuar „Școala Ardeleană”. Printre prezentatori, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei

Luni, 30 iunie 2025, de la ora 11:00, va avea loc lansarea lucrării „Școala Ardeleană. Antologie de texte (1743–1830)”, în patru volume, într-o ediție coordonată de Eugen Pavel. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a organizatorilor.
Lansarea are loc în fața Grupului Statuar „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca, realizat de sculptorul Romulus Ladea, loc simbolic, ales pentru că exact în 30 iunie 1973 a fost inaugurată opera artistului.
Lansare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Atelier de restaurare a monumentelor din piatră, la Sebeș, în perioada 31 iulie – 8 august. Cum se fac înscrieri

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, organizează în perioada 31 iulie – 8 august 2025, în grădina muzeului din Sebeș, cea de-a cincea ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”.
Evenimentul se va desfășura sub forma unui curs practice. Va avea ca principal obiectiv familiarizarea participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Taxele suplimentare pentru bagajul de mână în avion ar putea fi eliminate. Companiile aeriene avertizează: se scumpesc biletele

Taxele suplimentare pentru bagajul de mână în avion ar putea fi eliminate. Eurodeputații propun introducerea unei interdicții pentru companiile aeriene de a factura bagajele mici de mână.
Măsura ar veni în sprijinul pasagerilor, care ar beneficia de reguli uniforme și clare privind bagajele pe care le pot avea în avion. Însă companiile aeriene avertizează că această măsură ar determina scumpirea biletelor de călătorie.
Vezi și Noi reguli pentru călătoria cu avionul, din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO Parfumuri contrafăcute, confiscate de jandarmi în talciocul din Alba Iulia. Cine le vindea

Jandarmii din Alba au descoperit, duminică, la talciocul din Alba Iulia, o persoană care vindea parfumuri ce păreau a fi contrafăcute. Aceștia au ridicat bunurile, pentru confiscare.
Potrivit IJJ Alba, duminică, 29 iunie 2025, în jurul orei 10:30, un echipaj de intervenție al Jandarmeriei Alba a depistat, în talciocul din Municipiul Alba Iulia, o persoană cu domiciliul în orașul Iernut, județul Mureș.
Aceasta deținea și oferea spre vânzare mai multe parfumuri ce păreau a fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro