Connect with us

EVENIMENT

România începe să folosească testele rapide pentru coronavirus. Anunțul secretarului de stat, Nelu Tătaru

Publicat

coronavirus

Nelu Tătaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a declarat vineri că testele rapide pentru depistarea coronavirusului încep să fie folosite și în România pentru cazurile cu mulți contacți și cu probabilitate mare de infectare și în special acolo unde există suspiciunea de contaminare a personalului din instituții, care trebuie să rămână funcționale, informează ziarul Alba24.ro.

Și Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a luat în comdodat un aparat Real Time – PCR, pentru diagnosticarea într-un timp cât mai scurt a posibilelor cazuri de coronavirus. Aparatul va ajunge la Alba Iulia în câteva zile, potrivit directorului instituției medicale, Diana Mârza, contactată de Alba24.

În prezent, testarea pentru coronavirus se desfășoară în două spitale din București, precum și la Cluj, Timișoara, Craiova, Iași, Constanța și Brașov, unde există câte un aparat PCR, care aplică o metodă biochimică de sinteză numită reacție de polimerizare în lanț. Testarea durează însă 3-4 ore.

Nelu Tătaru a precizat pentru G4Media.ro că, în plus față de aceste spitale, mai există un astfel de aparat la Direcția de Sănătate Publică Iași și încă 23 la ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), folosite de autoritate în depistarea gripei aviare de exemplu, deoarece coronavirusurile se manifestă în primul rând la animale.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că sunt folosite deja și aparate de la ANSVSA, însă cu personal medical din sistemul de sănătate.

De asemenea, ministerul a cerut tuturor spitalelor să achiziționeze câte un astfel de aparat, care este decontat din bugetul Ministerului Sănătății, prin programul național de combatere a bolilor transmisibile.

”Interesul nostru este să creștem capacitatea de testare, care ne va folosi și în viitor, pentru alte epidemii”, a subliniat Tătaru.

Nelu Tătaru a explicat că până acum România a făcut teste la persoanele care vin din zonele de focar sau au fost în contact cu o persoană infectată, precum și teste santinelă la persoanele care au simptome specifice, dar care nu vin dintr-o regiune considerată „roșie”.

Acum se va trece la folosirea testelor rapide, care „au o sensibilitate mai mică, dar ne pot conduce spre calea de urmat”, a spus secretarul de stat.

„Încep să se folosească de acum, acolo unde există o probabilitate mare de infectare și contacți foarte mulți. Vom face testare de masă mai ales în instituțiile în care sunt contacți, pentru că instituțiile trebuie să rămână funcționale în această perioadă”, a explicat Nelu Tătaru.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a subliniat că România este în grafic cu măsurile de prevenție, carantină și izolare, astfel încât să evite un scenariu similar cu ceea ce s-a întâmplat în Italia.

Sursă: G4Media.ro, Alba24.ro

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Concert la Cluj cu vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din 1703 a violonistului Kristóf Baráti

Publicat

whatsapp image 2025 04 03 at 16.40.29 scaled.jpeg

Sala de concerte a Colegiului Academic Cluj-Napoca găzduiește, vineri, de la ora 19, ”Beethoven – Concertul pentru vioară”, în Re major, op. 61 și Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36 în interpretarea violonistului, deopotrivă dirijor, Kristóf Baráti, care se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Acesta cântă de peste un deceniu pe vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din anul 1703, una dintre cele mai valoroase viori din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Expoziția ”Regimurile politice totalitare din România”, deschisă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia până în 19 mai

Publicat

expoziția ”regimurile politice totalitare din românia”, deschisă la muzeul național

Expoziția temporară ”Regimurile politice totalitare din România, de la Carol II până la Nicolae Ceaușescu (1938-1989)”, organizată la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, este deschisă până în 19 mai 2025.

Expoziția își propune să readucă în atenția publicului larg una dintre cele mai întunecate perioade din istoria contemporană a României. O perioadă scurtă, din punct de vedere cronologic, întinsă pe parcursul a numai 51 de ani, dar din păcate extrem de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Întreruperi în furnizarea apei potabile la Alba Iulia. Străzile vizate și perioada pentru lucrări la rețea

Publicat

se ia apa pe mai multe străzi din alba iulia,

Întreruperi de furnizarea apei potabile la Alba Iulia. Apa CTTA SA Alba Iulia anunță întreruperea furnizării apei potabile, marți, 8 aprilie 2025, începând cu ora 05.00. Se fac lucrări de cuplare a rețelei de apă potabilă pe strada Emil Racoviță, din municipiul Alba Iulia. Este vorba despre lucrări amânate de săptămâna trecută.

Furnizarea apei potabile va fi întreruptă pe următoarele străzi:

  • Emil Racoviță,
  • Alexandru Odobescu,
  • Petre Ispirescu,
  • Grigore…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul, Capitala medicinei școlare. Emil Boc: Primăria investește constant în cabinete școlare și servicii medicale de calitate

Publicat

sanatate boc 5.jpg

Cluj-Napoca este gazda Congresului Național de Medicină Școlară și Universitară, în acest sfârșit de săptămână. Primarul Emil Boc a adresat medicilor un mesaj de bun venit, reiterând angajamentul ferm al administrației locale pentru investițiile în sănătate.

Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri organizează ediția a XIV-a a Congresului Național de Medicină Școlară și Universitară, la Cluj-Napoca, în perioada 4-6 aprilie 2025, la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe