Connect with us

EVENIMENT

România înregistrează cea mai mică creștere a prețurilor de consum în regiune

Publicat

cumparaturi
fotografie cu caracter ilustrativ

Potrivit unei analize a politicii monetare în regiune realizată de economistul șef Ella Kallai de la Alpha Bank România, până în luna mai, România a înregistrat cea mai mică creștere anuală a prețurilor de consum în comparație cu alte țări din regiune, iar piața muncii se caracterizează prin cel mai scăzut nivel de tensiune.

„Dobânda de politică monetară stagnează la nivelul din iunie 2022 în Cehia (7% pa), la nivelul din septembrie 2022 în Polonia (6,75% pa) şi Ungaria (13% pa) şi la nivelul din ianuarie 2023 în România (7% pa).

Conform comunicatelor de presă de la ultimele şedinţe de politică monetară, băncile centrale afirmă că menţinerea acestor nivele (Ungaria, Polonia, România) sau a unora mai ridicate (Cehia) este necesară pentru o perioadă prelungită pentru ca aşteptările inflaţioniste să fie ancorate şi ţinta de inflaţie să fie atinsă într-o manieră sustenabilă.

Toate băncile centrale monitorizează atent evoluţiile interne şi internaţionale şi îşi propun utilizarea instrumentelor de care dispun pentru stabilitatea preţurilor pe termen mediu”, se arată în Buletinul lunar al Alpha Bank Romania Macroeconomia „En detail”.

Potrivit analizei, presiunile inflaţioniste începute în 2021 sunt rezultatul unui şoc global provenit din creşterea preţurilor la energie, materii prime şi produse agroalimentare ca urmare a perturbării lanţurilor de producţie transfrontaliere şi a dezechilibrelor dintre ofertă şi cerere, ambele amplificate de războiul Rusia-Ucraina.

România înregistrează cea mai mică creștere a prețurilor de consum în regiune. România deţine cea mai puţin tensionată piaţă a muncii din regiune

Modul în care presiunile inflaţioniste globale reverberează în termeni de inflaţie locală diferă de la ţară la ţară în funcţie de gradul de concurenţă pe pieţele naţionale, dinamica veniturilor populaţiei, dictată de gradul de tensionare a pieţei muncii şi politicile salariale implementate, mecanismele de plafonare a preţurilor la energie şi de protejare a puterii de cumpărare a agenţilor economici.

„Începând cu acest an, ca urmare a reducerii preţului energiei, indicele preţurilor de consum este în descreştere în fiecare ţară din regiune. Totodată, România a înregistrat anul acesta, până în luna mai, cea mai mică creştere anuală a preţurilor de consum din regiune.

De asemenea, România deţine cea mai puţin tensionată piaţă a muncii din regiune, cu cea mai mare rată a şomajului şi cel mai mare număr de şomeri ce revine pe un loc de muncă vacant ceea ce teoretic implică presiuni mai mici pentru creşterea salariilor care să se traducă în creşteri de preţ.

Într-adevăr, creşterea remunerării salariale pe oră lucrată a fost cea mai în urmă faţă de creşterea productivităţii orare a muncii, măsurată ca PIB per oră lucrată, comparativ cu ţările din regiune până în 2022.

Diferenţialul a fost recuperat în întregime în primul trimestru din 2023, România ajungând în situaţia ţărilor din regiune cu salariul orar avansând în acelaşi ritm cu productivitatea orară.

România înregistrează cea mai mică creștere a prețurilor de consum în regiune. Ce se arată în analiză

Astfel, până în primul trimestru din 2023, creşterile de salarii nu au creat presiuni inflaţioniste în nici una dintre ţările din regiune”, se arată în analiza menţionată.

Ella Kallai menţionează că nici modul de transmitere a creşterii dobânzii de politică monetară în dobânzile bancare nu este acelaşi în regiune.

„În primul rând, pentru că nivelul dobânzii de politică monetară înainte de majorările succesive nu a fost acelaşi (0,1% pa în Polonia, 0,6% pa în Ungaria, 0,25% pa în Cehia şi 1,25% pa în România).

În al doilea rând, pentru că majorarea cumulată a dobânzii de politică monetară a diferit (5,75 pp în România, 6,65 pp în Polonia, 6,75 în Cehia şi 12,4 pp în Ungaria).

În al treilea rând, pentru că viteza de creştere a dobânzii de politică monetară în perioada dintre prima şi ultima majorare nu a fost aceeaşi (0,4 pp/lună în România, 0,6 pp/lună în Polonia şi Cehia şi 0,8 pp/lună în Ungaria).

În al patrulea rând, pentru că maturitatea produselor bancare (depozite, credite), ponderea produselor bancare în monedă naţională, tipul de dobândă (fixă sau variabilă) prevalent şi anticipaţiile privind persistenţa dobânzilor crescute, toate pot diferi.

România înregistrează cea mai mică creștere a prețurilor de consum în regiune. Creşterea de dobândă transmisă în economiile ţărilor din regiune este semnificativă.

Până în martie 2023 majorarea cumulată a dobânzii de politică monetară s-a transmis în dobânda depozitelor şi respectiv a creditelor bancare la termen în sold în moneda naţională în proporţie de 57% şi 21% în Cehia, 68% şi 22% în Ungaria, 77% şi 82% în Polonia, 88% şi 71% în România”, se spune în analiză.

Conform acesteia, creşterea de dobândă transmisă în economiile ţărilor din regiune este semnificativă.

Deciziile de menţinere a dobânzilor de politică monetară arată că nu este dezirabilă nici continuarea creşterii dobânzilor în condiţiile în care inflaţia s-a poziţionat pe un trend de decelerare şi nici începerea scăderii dobânzilor deoarece reducerea graduală de la inflaţii înalte va necesita timp până la atingerea nivelelor de inflaţie ţintite. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia. Cum se “citea” vremea în satele clujene în “prima zi de iarnă”

Publicat

maica domnului crop cjcpct cluj.jpg

Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia, marcată anual în calendar pe 21 noiembrie, este prima mare sărbătoare după Lăsatul Secului Crăciunului.

Sărbătoarea, care este celebrată în Postul Crăciunului, este considerată și prima zi de iarnă.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia

În tradițiile populare românești, ajunul acestei sărbători este perceput ca un „timp sacru”, când, la fel ca la alte mari sărbători de peste an,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Centrul de îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi Abrud. Cât va fi investiția pentru modernizare, din bugetul județului Alba

Publicat

centrul de îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi abrud. cât va

Centrul de îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi Abrud. Investiția pentru modernizarea locației a primit finanțare din bugetul de stat. Pentru derularea lucrărilor, este nevoie și de cofinanțare locală. Consiliul Județean Alba a aprobat datele investiției.

Clădirea vizată pentru modernizare este în Abrud, pe strada Republicii, nr. 2-4. Funcționează din anul 1978, fiind în prezent în administrarea Direcţiei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

21 noiembrie: Ziua Mondială a Salutului. Forme de salut în lume și în România

Publicat

21 noiembrie: ziua mondială a salutului. forme de salut în

21 noiembrie: Ziua Mondială a Salutului. Este o sărbătoare internațională celebrată anual la această dată, care promovează importanța salutului ca un gest simplu, dar puternic, ce poate aduce oamenii mai aproape unii de alții, indiferent de cultură sau naționalitate.

Ziua Mondială a Salutului a fost lansată pentru prima dată în anul 1973 de către Brian W. McCormack, un om de afaceri din Statele Unite, cu scopul de a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”

Publicat

varga e1732091678910.jpg

Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe