Connect with us

EVENIMENT

România, locul al doilea în clasamentul pe medalii la atletism, la Campionatele Balcanice de juniori

PublicatRomânia a ocupat locul al doilea în clasamentul pe medalii la a cincea ediţie a Campionatelor Balcanice de atletism în sală pentru juniori U20, desfăşurată sâmbătă, la Sofia, cu 5 medalii de aur, 4 de argint, 6 de bronz.

Turcia s-a clasat pe prima poziţie, cu 5-5-5, podiumul fiind completat de Ucraina, 4-3-2.

La masculin, a terminat pe primul loc, cu 4-3-2, urmată de România, 3-3-5, şi Ucraina, 2-2-0, iar la feminin întrecerile au fost dominate de Slovenia, 4-1-0, urmată de România, 2-2-1, şi Ucraina, 2-1-2, etc.

Medalii de aur au obţinut Mark Fandly la 800 m (1:54.61), Denis Simon Toma la 400 m (48.91), Beniamin Duicu la 60 m (6.79), Talida Sfarghiu la 1.500 m (4:33.23) şi Mădălina Sîrbu la 3.000 m (9:45.99).

Argintul a fost cucerit de Remus Niculiţă la 400 m (48.97), ştafeta masculină de 4×400 m, compusă din Remus Niculiţă, Mihai Poponea, Mark Fandly şi Denis Simon Toma (3:19.48), Valentina Necoară la săritura cu prăjina (3,60 m) şi Maria Mihalache la 60 m (7.49).

Bronzul a fost adjudecat de Răzvan Doroftei la săritura cu prăjina (4,40 m), Mihai Robert Dumitru la 3.000 m (8:41.23), Mihai Poponea la 1.500 m (3:56.21), Alexandru Şendrea la 60 m garduri (8.18), Silviu Munteanu la 60 m (6.89) şi Claudia Costiuc la 800 m (2:12.10).

Pe locul 4 s-au clasat Ionel Vasile la aruncarea greutăţii (17,25 m), Dragoş Luca Pop la 3.000 m (8:41.32), Alexia Dospin la triplusalt (12,46 m), Ioana Ştirbu la săritura în lungime (5,99 m) şi ştafeta feminină de 4×400 m, în componenţa Corina Ilinoiu, Emma Zach, Claudia Costiuc, Larisa Talpiş (3:51.78).

Pe poziţia a cincea au încheiat Gheorghe Florinel Bledea la săritura în înălţime (1,95 m), Robert Mihai Simion la 60 m garduri (9.16), Mădălina Manole la aruncarea greutăţii (12,35 m), Federica Apostol la săritura în înălţime (1,79 m), Rut Cristina Vasile la 3.000 m (10:03.22) şi Daria Grigoroiu la 60 m garduri (8.54).

Pe 6 au terminat Cristian Valentin Radu la triplusalt (14,66 m), Laurenţiu Vrabie la 1.500 m (4:01.90) şi Maria Bisericescu la 60 m (7.68).

Emma Zach a fost a opta la 400 m (58.13), Sorin Alex Voinea a terminat pe 9 la săritura în lungime (6,56 m), Corina Ilinoiu a fost a zecea la 400 m (58.34), iar Larisa Talpiş a fost descalificată la 800 m.
AGERPRES

 

Sursa foto: fra.ro

EVENIMENT

TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII DE 1 martie. Alegerea babelor și ce aduc acestea. MITURI și MAGII

Publicat

Conform legendelor străvechi și miturilor populare din tradiția românească, primele zile ale lunii Martie mai sunt numite și Babe sau „Zilele Babei Dochia”. Acest obicei este legat de venirea primăverii și renașterea naturii.

Între zilele de 1-9 martie, fiecare femeie trebuie să își aleagă o zi, o babă, iar în funcție de vremea de pe timpul zilei, va afla cum va fi vremea în tot anul pentru ea.

Vezi și Mesaje de 1 Martie. Felicitări și urări de Mărțișor

Tradiția spune că zilele sunt alese astfel, deoarece începutul lunii martie este cel mai schimbător din punct de vedere al vremii.

Mituri și magii

Tradiția de a alege Babele a apărut în „mitul Babei Dochia”, unul dintre cele mai vechi mituri din cultura românească. Se spune că Baba Dochia și-ar fi luat numele de la Sfânta Muceniță Evdochia, sărbătorită de biserică pe data de 1 martie.

Legenda spune că Baba Dochia este de fapt întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite. Moartea babei pe data de 9 martie se consideră a fi granița dintre iarnă și primăvară.

Baba Dochia este reprezentată urcând muntele alături de o turmă de oi. Aceasta avea pe ea 9 cojoace, dându-și jos pe rând tot câte unul pe măsură ce înainta.

Superstiții de început de martie

Potrivit tradiției,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trafic îngreunat pe DN1A în județul Prahova. Ninge viscolit

Publicat

arhiva foto

Traficul se desfășoară îngreunat luni dmineață pe DN 1A,în județul Prahova, din cauza vremii nefavorabile.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN1A Ploiești – Brașov, pe raza localității Cheia, la kilometrul 150, județul Prahova, Traficul rutier se desfășoară îngreunat.

Potrivit sursei citate, în zonă ninge abundent, iar vântul putenric viscolește zăpada depusă pe șosea.

Mai multe utilaje de deszăpezire acționează pentru curățarea carosabilului.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Impact frontal între două autoturisme în județul Ialomița. Cinci persoane rănite

Publicat

Un accident rutier grav a avut loc duminică seara pe pe DN2 (E85) la ieșirea din Urziceni către Buzău. Cinci persoane au fost rănite după un impact fontal între două autoturisme.

Circulația în zonă se desfășoară îngreunat, pe un singur fir, dirijat de polițiști.

ISU Ialomița a intervenit la accident cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD și cinci ambulanțe SAJ Ialomița.

La locul solicitării au fost mobilizate de urgență o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD și cinci ambulanțe SAJ Ialomița, dintre care una tip C de la substația Slobozia(cu medic).

În urma accidentului, cinci bărbați au fost răniți, dintre care trei au rămas încarcerați. Toți au fost transportați la Spitalul Municipal Urziceni, cu politraumatisme multiple.

Echipajul de descarcerare a acționat pentru extragerea victimelor rămase încarcerate, ulterior toate cele cinci victime după acordarea primului ajutor medical au fost preluate și transportate de echipajele medicale de la locul intervenției, la Spitalul Municipal Urziceni, cu politraumatisme multiple.

Se desfășoară cercetarea la fața locului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ieşenii pot călători gratuit cu Tramvaiul Mărţişorului

Publicat

Ieşenii pot face, duminică, o călătorie gratuită cu un tramvai special, pregătit şi desenat de artişti locali pentru a celebra sărbătoarea Mărţişorului.

Pentru al treilea an consecutiv, călătoria cu Tramvaiul Mărţişorului este gratuită şi se desfăşoară pe traseul Târgu Cucu – Copou şi retur. Pe traseu tramvaiul opreşte în fiecare staţie.

 

Pe durata călătoriei cu tramvaiul, care aparţine Companiei de Transport Public Iaşi, pasagerii pot admira galeria grafică din interior, putând afla astfel informaţii despre originea sărbătorii Mărţişorului, dar şi despre simbolurile şi cromaticile asociate acesteia.

“În interiorul tramvaiului există o galerie cu imagini grafice în care sunt extrase şi reinterpretate simboluri româneşti, alături de legende ce ne amintesc de această sărbătoare românească. Dacă în anii trecuţi am căutat să venim cu noutăţi în organizarea acestui eveniment, anul acesta avem doi invitaţi speciali. George Marici, actor şi interpret, şi George Bezna, folkist şi poet. Ei oferă un cadru artistic special înainte ca Tramvaiul Mărţişorului să plece în cursele speciale pe care le va efectua între Târgu Cucu şi Copou, străbătând centrul istoric al oraşului până spre parcurile de pe Dealul Copoului”, a declarat Silviu Theodor-Stanciu, preşedintele Asociaţiei Tramclub Iaşi.

Picturile şi grafica Tramvaiului Mărţişorului poartă semnătura lui Tiberiu Theodor-Stanciu, iar de culegerea citatelor din legende şi alte informaţii s-a ocupat Andina Maria Simion, de profesie traducător. AGERPRES

Foto: Silviu Theodor-Stanciu / Arhiva personală

Citește mai departe