Connect with us

EVENIMENT

România, obligată de CEDO să recunoască familiile homosexuale

Publicat

sentinta proces tribunal
Arhivă foto

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat plângerea depusă de Asociația Accept și alte 14 persoane împotriva statului român, referitoare la încălcarea articolului 8 din Convenția CEDO, care protejează „dreptul la respectarea vieții private și de familie”, în cazul familiilor homosexuale.

În Decizia nr. 580 din 20 iulie 2016 privind o inițiativă de revizuire a articolului 48 din Constituție, Curtea Constituțională a remarcat caracterul limitativ și exclusiv al definiției noțiunii de „familie” propuse – și anume, o uniune întemeiată pe o căsătorie liber consimțită între un bărbat și o femeie.

În acest sens, Curtea a explicat că articolul 48 din Constituție consacră și protejează dreptul la căsătorie și la relațiile de familie care rezultă din căsătorie, ca fiind distinct de dreptul la viața de familie și la respectarea și protecția vieții de familie, care are un conținut juridic mult mai larg și este protejat de articolul 26 din Constituție.

Curtea a considerat că inițiativa este conformă cu Constituția în măsura în care nu a restricționat noțiunea largă de „familie” prevăzută la articolul 26 sau dreptul la căsătorie prevăzut la articolul 48.

Partea relevantă a deciziei este următoarea: „… analizând în continuare conformitatea modificării propuse cu dispozițiile alineatului 2 al articolului 152 din Constituție, referitoare la interzicerea suprimării oricărui drept sau libertate fundamentală ori a garanțiilor acestora, instanța constată, în primul rând, că textul propus a fi modificat are denumirea marginală „Familia” și, în conținutul său, stabilește o serie de principii și garanții privind căsătoria.

România, obligată de CEDO să recunoască familiile homosexuale. Ce drepturi au persoanele de același sex care formează cupluri

Având în vedere conținutul reglementării, instanța reține că art. 48 din Constituție consacră și protejează dreptul la căsătorie, precum și relațiile de familie rezultate din căsătorie, distinct de dreptul la viață de familie/respectarea și ocrotirea vieții de familie, cu un conținut juridic mult mai larg, consacrat și protejat de art. 26 din Constituție, potrivit căruia: „(1) Autoritățile publice respectă și protejează viața intimă, familială și privată. (2) Orice persoană are dreptul de a se comporta liber, cu excepția cazului în care aceasta încalcă drepturile și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri”.

În ceea ce privește dreptul la viața privată și de familie, persoanele de același sex care formează cupluri stabile au dreptul de a-și exprima personalitatea în cadrul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de recunoașterea legală și judiciară a drepturilor și obligațiilor corespunzătoare.

România, obligată de CEDO să recunoască familiile homosexuale. Ce a decis CEDO

Potrivit unui studiu comandat de Asociația Accept în anul 2021 și realizat în rândul populației generale din România, 71% dintre respondenți au considerat că recunoașterea legală a căsătoriei civile pentru cuplurile de același sex nu ar avea niciun impact asupra vieții lor, iar 43% s-au declarat în favoarea recunoașterii legale a cuplurilor de același sex; un procent mai mare (56%) dintre cei chestionați, care aveau sub 34 de ani, s-au declarat în favoarea recunoașterii legale a cuplurilor de același sex.

CEDO a decis cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă, că cererile depuse de Asociația Accept și a alte 14 persoane sunt admisibile și constată că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenție, astfel că decide, în unanimitate, „constatarea unei încălcări a Convenției constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanți”.

Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru. Alte 6 cupluri au spus că vor să rămână anonime.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor pentru admiterea în programul Visa Waiver. Ce spun reprezentanții Guvernului

Publicat

românia, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor pentru admiterea în

Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, a informat Guvernul.

Guvernul aminteşte că, pentru scăderea ratei de refuz sub pragul de 3%, este nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor români care deţin sau au deţinut viza SUA de tip B1/B2 – afaceri şi turism.

„Reînnoirea acesteia în următoarele şase luni ne poate asigura succesul”, au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul-CFR Cluj, 5-1. UMILINȚĂ! Dacă atacul nu dă GOLURI, măcar ia apărarea destule

Publicat

cfr cj e1707587780746.jpg

CFR Cluj a întâlnit, vineri seara, în deplasare, pe Farul, într-un meci din etapa a 5-a din play-off-ul Superligii de fotbal. Clujenii aveau 31p. și erau pe locul 2 în timp ce constănțenii ocupau locul 4 cu 29p. După o partidă în care le-a ieșit totul în fața unui adversar căruia i-a intrat totul, Farul câștigă cu 5-1. Au înscris Munteanu (min.22), Cojocaru (min.41 și 78), Grameni (min.67) și Ganea (min.83), respectiv Otele (min.76).

Echipele de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia angajaților. Cum funcționează

Publicat

un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia

Un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia angajaților. Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia salariaților sau de perioada de timp în care aceștia rămân în firmă ar putea avea un nouă metodă la dispoziție.

Îl vor putea identifica pe următorul salariat care ar putea părăsi compania pentru care lucrează, informează AFP.

Un astfel de program informatic a fost dezvoltat de cercetători din Japonia. Obiectivul este să ajute firmele să ofere un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie din Alba Iulia care a spart geamul unei secții de poliție după o ceartă cu iubitul, trimisă în judecată. Ce s-a întâmplat

Publicat

politie e1556619188358.jpg

O femeie din Alba Iulia a fost trimisă în judecată pentru distrugere. Motivul: După o ceartă cu iubitul a spart geamul unei secții de poliție din județ. 

În data de 19 aprilie 2024, dosarul de distrugere a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Fapta pentru care femeia va ajunge în fața magistraților din Alba Iulia a avut loc în 11 decembrie 2022. S-a petrecut la Berghin, iar geamul spart aparținea secției de poliție din localitate.

A spart…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe