EVENIMENT
România, obligată de CEDO să recunoască familiile homosexuale
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat plângerea depusă de Asociația Accept și alte 14 persoane împotriva statului român, referitoare la încălcarea articolului 8 din Convenția CEDO, care protejează „dreptul la respectarea vieții private și de familie”, în cazul familiilor homosexuale.
În Decizia nr. 580 din 20 iulie 2016 privind o inițiativă de revizuire a articolului 48 din Constituție, Curtea Constituțională a remarcat caracterul limitativ și exclusiv al definiției noțiunii de „familie” propuse – și anume, o uniune întemeiată pe o căsătorie liber consimțită între un bărbat și o femeie.
În acest sens, Curtea a explicat că articolul 48 din Constituție consacră și protejează dreptul la căsătorie și la relațiile de familie care rezultă din căsătorie, ca fiind distinct de dreptul la viața de familie și la respectarea și protecția vieții de familie, care are un conținut juridic mult mai larg și este protejat de articolul 26 din Constituție.
Curtea a considerat că inițiativa este conformă cu Constituția în măsura în care nu a restricționat noțiunea largă de „familie” prevăzută la articolul 26 sau dreptul la căsătorie prevăzut la articolul 48.
Partea relevantă a deciziei este următoarea: „… analizând în continuare conformitatea modificării propuse cu dispozițiile alineatului 2 al articolului 152 din Constituție, referitoare la interzicerea suprimării oricărui drept sau libertate fundamentală ori a garanțiilor acestora, instanța constată, în primul rând, că textul propus a fi modificat are denumirea marginală „Familia” și, în conținutul său, stabilește o serie de principii și garanții privind căsătoria.
România, obligată de CEDO să recunoască familiile homosexuale. Ce drepturi au persoanele de același sex care formează cupluri
Având în vedere conținutul reglementării, instanța reține că art. 48 din Constituție consacră și protejează dreptul la căsătorie, precum și relațiile de familie rezultate din căsătorie, distinct de dreptul la viață de familie/respectarea și ocrotirea vieții de familie, cu un conținut juridic mult mai larg, consacrat și protejat de art. 26 din Constituție, potrivit căruia: „(1) Autoritățile publice respectă și protejează viața intimă, familială și privată. (2) Orice persoană are dreptul de a se comporta liber, cu excepția cazului în care aceasta încalcă drepturile și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri”.
În ceea ce privește dreptul la viața privată și de familie, persoanele de același sex care formează cupluri stabile au dreptul de a-și exprima personalitatea în cadrul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de recunoașterea legală și judiciară a drepturilor și obligațiilor corespunzătoare.
România, obligată de CEDO să recunoască familiile homosexuale. Ce a decis CEDO
Potrivit unui studiu comandat de Asociația Accept în anul 2021 și realizat în rândul populației generale din România, 71% dintre respondenți au considerat că recunoașterea legală a căsătoriei civile pentru cuplurile de același sex nu ar avea niciun impact asupra vieții lor, iar 43% s-au declarat în favoarea recunoașterii legale a cuplurilor de același sex; un procent mai mare (56%) dintre cei chestionați, care aveau sub 34 de ani, s-au declarat în favoarea recunoașterii legale a cuplurilor de același sex.
CEDO a decis cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă, că cererile depuse de Asociația Accept și a alte 14 persoane sunt admisibile și constată că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenție, astfel că decide, în unanimitate, „constatarea unei încălcări a Convenției constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanți”.
Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru. Alte 6 cupluri au spus că vor să rămână anonime.
(sursa: Mediafax)
Alexandra împlinește astăzi 18 ani, iar printre cadourile primite s-a aflat și participarea la vot. Pentru prima oară și chiar de ziua ei de naștere, ea a putut vota alături de ceilalți membri ai familiei care erau adulți. S-a interesat în ultima perioadă despre candidați și abia aștepta să intre în cabina de vot.
Ea este încă elevă a Colegiului Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca în clasa a 12-a. A povestit și cu colegii care au devenit majori în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Peste 130 de pacienți au votat la Spitalul Județean de Urgență Alba, la alegerile prezidențiale, 24 noiembrie 2024
Peste 130 de pacienți au votat la Spitalul Județean de Urgență Alba, la alegerile prezidențiale, duminică, 24 noiembrie 2024.
Reprezentanții unității medicale au precizat pentru Alba24 că 135 de pacienți internați în secțiile spitalului au ales să voteze cu urna mobilă. 87 dintre cereri sunt la sediul principal al spitalului, de pe bd. Revoluției din Alba Iulia.
Alți 28 de pacienți au votat la sediul secției…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Iarnă ca în povești la Poarta Raiului din Șureanu, cu zăpadă de aproape un metru. Strat gros de nea și în Apuseni
Iarnă ca în povești la Poarta Raiului din Șureanu. Ninsorile din ultimele zile au îmbrăcat într-un covor gros de nea inima Munților Șureanu. La Poarta Raiului, destinație de poveste care atrage turiști din toate colțurile țării, stratul de zăpadă este de aproape un metru, potrivit hotelierilor din zonă.
Și în Munții Apuseni, la Arieșeni, zăpada căzută în ultimele zile a creat o atmosferă unică, cu peisaje…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00. E sub cea de acum 4 ani
Prezența la vot în județul Cluj, la primul tur al alegerilor pentru președintele României, a ajuns la 26%.
În continuare, prezența la urne este mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 14.oo votaseră 29,39% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00
În Cluj-Napoca, până la ora 14 au votat aproape 30% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 14.00 era de 34,68%.
În județul Cluj au…
Citește mai mult pe Cluj24.ro