EVENIMENT
România, pe poziţia 38, la nivel global, în ceea ce priveşte securitatea alimentară

România ocupă locul 38 din 113 ţări în clasamentul global al securităţii alimentare, reiese din datele Global Food Security Index (GFSI), raport întocmit de divizia de cercetare The Economist Intelligence Unit (EIU) şi sprijinit de Corteva Agriscience, companie activă în domeniul agricol.
Conform analizei publicate vineri, România se menţine în topul mondial al securităţii alimentare pe poziţia 38, în mare parte datorită disponibilităţii şi calităţii alimentelor, programelor de siguranţă alimentară şi accesului facil al fermierilor la surse de finanţare. „Nivelul redus al risipei alimentare, sistemul de distribuţie dezvoltat şi disponibilitatea micro-nutrienţilor în alimente sunt elemente forte în cazul României”, precizează realizatorii raportului.
În schimb, România se află în urma altor ţări în ceea ce priveşte dezvoltarea unui standard nutriţional, stabilirea unei strategii alimentare şi prezenţa unui sistem de monitorizare şi supraveghere.
„Cheltuielile naţionale pentru susţinerea cercetării în domeniul agricol şi nivelul infrastructurii agricole locale sunt sub nivelul altor ţări. Cu toate acestea, raportat la nivelul mediu global, România stă mai bine în ceea ce priveşte posibilitatea dezvoltării infrastructurii de irigare şi capacitatea de depozitare”, se menţionează în Index.
Potrivit sursei citate, pentru al doilea an consecutiv, Singapore, Irlanda şi SUA se menţin pe primele trei poziţii, fiind lideri în securitatea alimentară, în ciuda faptului că, în 2019, Indexul a adăugat instrumente noi de măsurare, cum ar fi: costul mâncării, infrastructura agricolă şi existenţa unor standarde nutriţionale.
Pentru acest an, în GFSI a fost inclusă o categorie nouă denumită „Resursele naturale şi capacitatea de revenire”, un pachet separat de date care se alătură celorlalte trei (Accesibilitate, Disponibilitate, Calitate şi siguranţă), în analiza nivelului de securitate alimentară. Astfel, dacă sunt luate în calcul şi datele din această categorie, majoritatea ţărilor înregistrează o diminuare a punctajului general, ceea ce subliniază cât de vulnerabil este sistemul alimentar în faţa unor ameninţări precum seceta, inundaţiile sau creşterea nivelului mării. România este o excepţie, fiind mai puţin expusă riscurilor climatice globale.
GFSI 2019 arată că majoritatea ţărilor analizate (88%) dispun de suficientă hrană pentru propriile populaţii. În acelaşi timp, un raport FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations – Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite) privind Nivelul Securităţii Alimentare şi a Nutriţiei în Lume, arată că peste 820 milioane persoane suferă de foame.
„Aceasta nu este o problemă doar într-un număr limitat de ţări, ci în multe state la nivel global: aproape o treime din ţările analizate de GFSI au peste 10% din populaţie subnutrită”, se notează în concluziile raportului de specialitate.
Raportul de specialitate arată, totodată, o creştere a preţurilor alimentelor în lume, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate în Venezuela şi Siria, şi subliniază nevoia unor eforturi mai mari pentru a face alimentele bogate în nutrienţi şi de calitate mai accesibile pentru populaţia cu venituri mici.
GFSI este o evaluare amplă a nivelului securităţii alimentare globale dezvoltată de Economist Intelligence Unit (EIU) şi sprijinită de Corteva Agriscience. Indexul, făcut public anual, examinează schimbările globale şi sistemele alimentare din 113 ţări.
Corteva Agriscience este o companie globală, activă în domeniul agricol, tranzacţionată pe bursă, care oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – inclusiv un mix echilibrat şi divers de seminţe, soluţii pentru protecţia culturilor şi soluţii digitale axate pe maximizarea productivităţii şi creşterea randamentului şi profitabilităţii.
Companie independentă listată la bursă pe data de 1 iunie 2019 anterior fiind divizia agricolă a DowDuPont. AGERPRES

Gata cu apelurile fantomă din străinătate: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că, de luni, 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca apelurile inițiate din afara României care folosesc în mod fals numere naționale fixe sau mobile.
Așadar, începând din 7 iulie, apelurile telefonice care folosesc numere naționale false vor fi blocate, anunță ANCOM. Măsura vizează prevenirea tentativelor de fraudă prin falsificarea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Razie a polițiștilor clujeni la mașini și motociclete modificate. Vizate, zonele din oraș unde se fac drifturi

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca, împreună cu polițiștii Secțiilor 1, 2 și 7, au desfășurat în noaptea de joi spre vineri între orele 21:00 – 01:00, o razie pe linie rutieră în municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Poliția Locală și specialiști din cadrul Registrului Auto Român.
Scopul principal fiind depistarea și sancționarea conducătorilor de motociclete și autovehicule care au efectuat modificări neomologate.
”Acțiunea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Incendiu de vegetație uscată în comuna Săsciori. Pompierii din Sebeș intervin cu o autospecială

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri după-amiaza în localitatea Laz din comuna Săsciori.
Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetatie uscată în localitatea Laz, comuna Săsciori.
Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
foto: arhivă
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tragedie la Aiud. Un bărbat de 36 de ani, găsit decedat într-o baltă de pescuit de pe raza municipiului

Un bărbat de 36 de ani din Aiud a fost găsit decedat într-o baltă de pescuit aflată pe raza municipiului.
Potrivit IPJ Alba, la data de 4 iulie 2025, polițiștii din municipiul Aiud au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că fiul ei, în vârstă de 36 de ani, ar fi plecat de la domiciliul său, din municipiul Aiud, în data de 27 iunie 2025, la pescuit, împreună cu un prieten, unde ar fi consumat băuturi alcoolice.
Ulterior, s-ar fi îndreptat într-o direcție…
Citește mai mult pe Alba24.ro