Connect with us

ACTUALITATE

România, prima ţară din Europa de Est unde s-a lansat platforma digitală de comerţ agricol Commoditrader

Publicat

calculator

Producătorii şi comercianţii români din sectorul agricol au la dispoziţie, începând de miercuri, platforma digitală Commoditrader, care le permite să comercializeze şi să administreze digital transportul produselor agricole.

Potrivit unui comunicat, aplicaţia de origine daneză Commoditrader oferă clienţilor posibilitatea de a compara preţuri şi alţi termeni contractuali din pieţele agricole, atât din România, cât şi din afara ţării, mărind astfel puterea de negociere a fermierilor şi oferindu-le comercianţilor acces mai uşor la piaţă, susţin reprezentanţii platformei.

România este prima ţară din Europa de Est în care se lansează această platformă.

„Am ales România pentru că este o piaţă care se dezvoltă rapid, cu o populaţie de oameni deschişi în gândire, gata de schimbare – lucru pe care îl considerăm un aspect cheie în deschiderea către noi căi de tranzacţie. România este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de cereale din Europa, deşi structura comerţului necesită optimizare pentru a putea oferi fermierilor din România acces mai bun la piaţă, şi este, aşadar, una dintre cele mai importante priorităţi ale afacerii noastre”, spune Ida Boesen, co-fondator al Commoditrader.

România are o pondere de 53,4% a terenurilor agricole din totalul teritoriului său şi, deşi deţine o treime din fermele din Uniunea Europeană, mult mai mult decât orice alt stat membru din UE, are doar 4% din totalul producţiei agricole din regiune, potrivit Eurostat, pe baza datelor din 2016. Exportul cu produse agricole în 2017, în UE, a fost 9% din totalul exporturilor din România şi 14,4% din ţările din afară UE.

Commoditrader.com va fi lansată în Europa de Est în următoarele luni, începând astăzi cu România.

Piaţa digitală Commoditrader.com este un startup danez şi are ca scop facilitarea tranzacţionării de cereale şi materii prime, într-un mediu transparent din punct de vedere al preţurilor şi un acces facil şi sigur pentru toţi jucătorii din agricultură.

Commoditrader susţine că doreşte să creeze o perspectivă de piaţă mai bună pentru cumpărători şi vânzători, oferindu-le posibilitatea să compare termeni şi preţuri disponibile în piaţă. Platforma este construită cu un algoritm de transport care calculează transportul rezervabil pe toate anunţurile, astfel încât utilizatorii pot face comparaţii între mai multe locaţii ale depozitelor şi pot obţine acces la noi cumpărători şi vânzători.

Reprezentanţii platformei consideră că, astfel, se creează o transparenţă mai mare, o înţelegere mai bună a pieţei, dar şi putere de negociere crescută a fermierului, pe de o parte, şi un acces mai uşor la piaţă pentru crescătorii de animale, mori, producători de furaje şi case de comerţ, care cumpără cereale, porumb şi soia de la fermieri, pe de altă parte.

Commoditrader poate fi folosită gratuit, potrivit reprezentanţilor aplicaţiei.

Platforma este uşor de accesat, prin crearea unui profil de utilizator, care poate fi cumpărător, vânzător, sau ambele. După configurarea profilului, utilizatorul creează un anunţ cu scopul atragerii atenţiei altor cumpărători sau vânzători, iar toate preţurile sunt listate pe platformă, inclusiv costul transportului. Utilizatorul poate alege propriul său furnizor de transport, iar platforma va calcula toate costurile logistice incluse sau poate rezervă transportul de pe platformă. Dacă vânzătorul şi cumpărătorul se decid asupra tranzacţiei, ei pot intra într-un contract din cadrul platformei, toate informaţiile părţilor fiind disponibile înainte să intre în tranzacţie.

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez, înfiinţat în 2018 de Julie Koch Fahler şi Ida Boesen şi un grup de fermieri danezi cu ferme în Danemarca, Lituania şi Rusia. Platforma Commoditrader.com s-a lansat în Danemarca în acest an, iar în prezent grupează în jur de 15% dintre fermierii danezi. În Danemarca, acest segment de 15% al fermierilor produce 40% din producţia de cereale a ţării, potrivit reprezentanţilor companiei. Lansând platforma de comerţ online www.commoditrader.com, compania îşi asumă misiunea de a sprijini comerţul transparent şi deschis şi să creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Număr record de vizitatori la Grădina Botanică „Alexandru Borza” a UBB Cluj-Napoca în 2022

Publicat

lalele narcise gradina botanica 5 e1657192782323.jpg

Peste 232.500 de vizitatori au trecut pragul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” în anul 2022, un număr record de turiști, ce depășește chiar și valorile înregistrate în anii anteriori declanșării pandemiei COVID-19.

„În 2022 am avut o creștere cu aproape 40% a numărului de vizitatori față de anul precedent. Aproape 78.000 de vizitatori au fost doar în lunile aprilie și mai, atrași în special de colecțiile remarcabile de bulboase de primăvară (lalele, zambile, brândușe, narcise etc.). În această perioadă am avut și peste 5.000 vizitatori pe zi.

O creștere spectaculoasă a celor care…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: „Sunt şocat”

Publicat

statuie maniu 0.jpeg

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost doborâtă cu excavatorul în urmă cu două zile, din motive pe care Primăria Cluj-Napoca nu le-a anunţat.

maniu boc burzo

La dezvelirea statuii

statuie maniu 4

Maniu la pământ, foto Mihai Bacalu

statuie maniu 3

Foto Mihai Bacalu

statuie maniu 2

Foto: Mihai Bacalu

statuie maniu 1

Foto: Mihai Bacalu

„Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut.Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare şi a acelei zone şi crede că o să repună statuia…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. Impresionant. Aproape 1.000 de persoane i-au cântat „LA MULŢI ANI” lui Florin Piersic

Publicat

la multi ani florin piersic.jpeg

Momente impresionante la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. O sală plină s-a ridicat în picioare şi i-a cântat „La mulţi ani” lui Florin Piersic, vineri seară, de ziua sa de naştere. Printre alţii, în sală au fost prezenţi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ şi soţia primarului Emil Boc, Oana Boc.

Marele actor clujean Florin Pierisc a împlinit astăzi 87 de ani şi a ales ca şi la aniversarea sa să fie alături de spectatorii săi dragi. El a fost prezent pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde joacă piesa ”Străini în noapte”, alături de Medeea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„U” Cluj-Rapid, 0-0. Echipa lui Sabău obține un punct pe mocirla de pe Cluj Arena

Publicat

cluj arena.jpg

Vineri seară, în cadrul etapei a 23-a din Superligă, „U” Cluj a primit vizita celor de la Rapid. Pe o suprafață de joc complicată, cele două echipe au încheiat partida cu o remiză albă. Astfel, după a treia întâlnire din acest sezon, Universitatea rămâne fără victorie în fața giuleștenilor.

Echipele de start:

U” CLUJ: Iliev-Ilie, Miron, Simion-Vlădoiu, Bic, Remacle, Oancea-Chipciu, Stoica, Fulop

REZERVE: Gorcea-Pițian, Ispas, Pires, Trif, Filip, Haită, Gomes, Bălan

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe