EVENIMENT
România primeşte acord să măsoare adâncimea canalului Bâstroe din partea Ucrainei

România a primit acord din partea Ucrainei să măsoare adâncimea canalului Bâstroe, spune pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu. El precizează că, pe viitor, vor fi folosite navele și echipamentele ucrainene.
”Vom începe măsurătorile pe zona dintre kilometrii 11 și 22 plus alte zone, gen Solomonov, un fel de alternativă la Chilia, dar și în alte zone. În total, vorbim de aproximativ încă 65 de kilometri, inclusiv Bâstroe”, spune pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu.
El afirmă că vor fi modificări față de precedentele măsurători.
„Pe viitor vom folosi navele și echipamentele ucrainene, după o discuție cu Apărarea”, încheie Scrioșteanu.
Partea ucrainenă a dat săptămâna trrecută un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia – partea ucraineană, anunța Sorin Grindeanu: „este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”.
„Partea ucrainenă a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine.
Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei.
România primeşte acord să măsoare adâncimea canalului Bâstroe din partea Ucrainei. Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată în prezent de lucrările de la canalul Bâstroe
În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11”, transmitea Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor insista, însă, ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe.
Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată în prezent de lucrările de la canalul Bâstroe, iar din primele măsuri reiese că debitul Dunării nu s-a modificat față de debitele statistice din ultimii ani în acea zonă, spunea pe 9 martie ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Lucrările operaționale de dragare pe șenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulți ani, a transmis pe 18 februarie Ambasada Ucrainei la București, cu referire la lucrările de pe canalul Bâstroe.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” și ”Anul Nadia Comaneci”. Proiect legislativ adoptat de Senat

2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” pentru a marca 150 de ani de la nașterea marelui sculptor român și ”Anul Nadia Comaneci”, la 50 de ani de la marea performanță a acesteia.
Proiectul legislativ adoptat de Senat prevede că principalele instituții ale statului și autoritățile locale pot organiza sau sprijini logistic manifestări culturale, artistice sau educaționale, potrivit Rador.
De asemenea, 2026 va fi și „Anul Nadia Comăneci”, întrucât se vor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Zoe Vida Porumb aduce armonia artelor textile la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș

Organizatorii și partenerii, alături de care s-a clădit cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, oferă publicului un program bogat, din care nu lipsesc nici în acest an expozițiile inedite, acestea fiind asemeni unor ferestre deschise spre frumusețea și armonia artelor.
”Avem plăcerea de a vă invita sâmbătă, 24 mai 2025, la Primăria Municipiului Sebeș, acolo unde va avea loc, la ora 16.00, vernisajul expoziției „Zoe Vida Porumb –…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Fapte bune de la Cluj. Andrei, un copil de 6 ani, are nevoie de ajutor, inclusiv delfinoterapie în Antalya

Andrei, un băiețel de 6 ani din Cluj, are nevoie de ajutor, iar tatăl său face apel la clujeni să îl ajute pentru ca micuțul să urmeze un tratament, inclusiv în Antalya (Turcia).
Copilul este bolnav de hidrocefalie congenitală la creier si subluxatie de cristalin.
”Ajută-l pe Andrei să aibă o viață normală. Băietelul meu în vârstă de 6 ani a fost diagnosticat cu hidrocefalie congenitală și subluxație de cristalin.
Drumurile la medici au fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Noaptea Muzeelor se desfășoară la Alba Iulia sâmbătă, 17 mai, în Cetatea Alba Carolina. În cadrul ediției din acest an a Nopții Muzeelor, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia își deschid porțile între orele 18.00 – 02.00, cu intrare liberă. De asemenea, Muzeul Național al Unirii a pregătit un spectacol și tururi ghidate pentru vizitatori. (Știre în actualizare)
Publicul are parte de parade spectaculoase, reconstituiri istorice, dansuri baroce,…
Citește mai mult pe Alba24.ro