Connect with us

ACTUALITATE

România, printre statele UE cu cea mai ridicată pondere a persoanelor din afara pieţei forţei de muncă

Publicat

Arhivă foto

Ponderea persoanelor din afara pieţei forţei de muncă ca procent din populaţia totală de vârstă activă (15-64 de ani) a crescut anul trecut în Uniunea Europeană cu 0,5 puncte procentuale (pp), la 27,1%, statele membre cu cea mai ridicată pondere fiind Italia (35,9%), Croaţia (32,9%), Grecia (32,6%), Belgia (31,4%) şi România (30,8%), arată datele prezentate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În contrast, cea mai scăzută pondere s-a înregistrat Suedia (17,5%), Olanda (19,1%), Estonia (20,7%), Germania (20,8%) şi Danemarca (21%).

Comparativ cu 2019, în Uniunea Europeană cea mai mare creştere anuală a ponderii persoanelor din afara pieţei forţei de muncă s-a înregistrat în Spania şi Italia (fiecare cu un avans de 1,6 pp în 2020), Irlanda (1,4 pp), Portugalia (1,2 pp), Bulgaria şi Grecia (ambele cu 1 pp). În contrast, cel mai semnificativ declin a fost în Malta (minus 1,2 pp), Letonia (minus 0,9 pp), România şi Croaţia (ambele cu minus 0,6 pp) şi Lituania (minus 0,5 pp).

Ponderea persoanelor din afara pieței forței de muncă

În Uniunea Europeană, ponderea persoanelor din afara pieţei forţei de muncă ca procent din populaţia totală de vârstă activă a fost pe un trend descendent, scăzând de la 32,3% în 2002 la 26,6% în 2019.

Persoanele din afara pieţei forţei de muncă, adică acelea care nu sunt nici angajate nici şomere, nu sunt disponibile sau nu caută să-şi găsească un loc de muncă din diverse motive, de exemplu pentru că sunt înscrise la studii, au grijă de un membru al familiei sau au probleme de sănătate.

Tren descendent

În timp ce ponderea femeilor şi a bărbaţilor din afara pieţei forţei de muncă a fost în general pe un tren descendent în perioada 2002-2019, s-a înregistrat un trend ascendent în 2020, faţă de 2019, pentru ambele genuri.

În cazul bărbaţilor, creşterea de 0,7 pp a fost cea mai ridicată înregistrată de la începutul publicării datelor. Pe de altă parte, ponderea femeilor din afara pieţei forţei de muncă a crescut cu doar 0,4 pp anul trecut. Este prima creştere pentru femei din 2002.

Disparitatea între femei şi bărbaţi în UE a scăzut din 2002 (când era de 16,7 pp), ajungând la cel mai redus nivel în 2020 (10,7 pp).

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Acțiune ”BLITZ” a polițiștilor din Flămânzi. 11 șoferi au rămas fără permis pentru că au depășit viteza legală

Publicat

acțiune ”blitz” a polițiștilor din flămânzi. 11 șoferi au rămas

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 06:00-07:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au organizat o acțiune de tip ”BLITZ” pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare conducerea cu viteză peste limita legală.

 

Acțiunea s-a desfășurat pe drumul european DE 58, Cotu-Flămânzi, prilej cu care au fost verificate peste 30 de autovehicule, iar 11 dintre conducătorii auto au fost depistați conducând cu viteză peste…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Evaluare Națională 2025: Rezultate în creștere la Botoșani, fără medii de 10, dar cu un plus semnificativ la promovare

Publicat

evaluarea la clasa a iv a continuă cu proba la matematică

Publicitate

Ministerul Educației și Cercetării a centralizat rezultatele înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în sesiunea iunie-iulie 2025. Rezultatele (înainte de depunerea/soluționarea contestațiilor) au fost publicate pe site-ul dedicat, evaluare.edu.ro.

Rata de participare, la nivelul județului Botoșani, a fost de 95,95%: 3361 de candidați prezenți dintr-un total de 3503 de absolvenți înscriși.

Dintre cei 3361…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Publicitatea în stomatologie, sub lupă: Interzise informațiile false și care induc în eroare

Publicat

publicitatea în stomatologie, sub lupă: interzise informațiile false și care

Publicitate

Materialele publicitare din domeniul stomatologic nu trebuie să conțină informații false, înșelătoare sau susceptibile să inducă pacienții în eroare, prevede Ghidul de bune practici privind publicitatea medicilor stomatologi intrat în vigoare pe 1 iulie, scrie alba24.ro.

Potrivit ghidului, scopul publicității activității stomatologice este, printre altele, de a informa și educa publicul cu privire la serviciile și tratamentele disponibile,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele la Evaluarea Națională 2025 au fost publicate. Model de cerere contestație și vizualizarea lucrărilor

Publicat

rezultatele la evaluarea națională 2025 au fost publicate. model de

Publicitate

Evaluare Națională 2025: Ministerul Educației publică joi, 3 iulie, rezultatele inițiale la examen. Tot începând de joi, elevii nemulțumiți de note pot depune contestații, iar, anterior, au opțiunea de a cere să-și vadă lucrările corectate.

Potrivit calendarului publicat de minister cererile de vizualizare a lucrărilor pot fi depuse în intervalul orar 14.00-17.00.

Rezultate la Evaluarea Națională 2025

Candidatul care cere să-și vadă lucrarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe