Connect with us

ACTUALITATE

România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici

Publicat

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au scăzut uşor în primul semestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, însă au existat şi majorări, cele mai mari creşteri, în moneda naţională, fiind înregistrate în Lituania (13,6%), Polonia (12,9%), Luxemburg (10,5%) şi România (9,1%), în urma majorării costului energiei, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În schimb, în perioada cuprinsă între prima jumătate a anului 2019 şi prima jumătate din 2020, au fost înregistrate scăderi de preţuri, în moneda naţională, în 16 state membre, cele mai semnificative fiind în Olanda (minus 31%), Letonia (minus 12,8%), Slovenia (minus 11,4%), Suedia (minus 10%) şi Estonia (minus 8,9%). Reducerile de taxe au dus la scăderea preţurilor în Olanda, în timp ce costul energiei a fost principalul factor pentru reducerea preţului în Letonia, Slovenia, Suedia şi Estonia.

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2020 au fost în Bulgaria (10 euro/100 kWh), Ungaria (10,3 euro/100 kWh) şi Estonia (12,4 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Germania (30,4 euro/100 kWh), Danemarca (28,3 euro/100 kWh) şi Belgia (27,9 euro/100 kWh).

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE s-au situat la 21,3 euro/100 kWh în primul semestru din 2020, în timp ce în România preţul era de 14,59 euro/100 kWh.

În primul semestru din 2020 preţurile medii la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE au fost aproape stabile şi s-au situat la 6,6 euro/100 kWh, în timp ce în România preţul era de 3,2 euro/100 kWh. Eurostat precizează că datele pentru România sunt estimate. În rândul celor 24 de state din UE care raportează preţurile la gaze naturale pentru consumatorii casnici, în primul semestru din 2020 preţurile la gazele naturale au scăzut în 18 ţări.

În perioada cuprinsă între prima jumătate a lui 2019 şi prima jumătate a lui 2020, cele mai semnificative scăderi de preţuri ale gazelor naturale, în moneda naţională, au fost în Letonia (minus 29,4%), Lituania (minus 19,8%), Suedia (minus 16%) şi Portugalia (minus 15,4%). Reducerile de taxe au dus la scăderea preţurilor în Suedia, în timp ce costul energiei a fost principalul factor pentru reducerea preţului în Letonia.

Cea mai mare creştere a preţurilor la gazele naturale s-a înregistrat în Olanda (8%), Franţa (7,3%) şi Croaţia (5,2%). Reducerile de taxe au dus la scăderea preţurilor în Olanda, în timp ce costul energiei a fost principalul factor pentru reducerea preţului în Franţa şi Croaţia.

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2020 au fost în Letonia, Ungaria şi România (fiecare cu 3,2 euro/100 kWh) şi Lituania (3,6 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Olanda (10 euro/100 kWh), Suedia (9,8 euro/100 kWh), Franţa (7,9 euro/100 kWh) şi Danemarca (7,5 euro/100 kWh).

Datele Eurostat mai arată că taxele şi accizele reprezentau în UE 40% din preţul energiei electrice plătit de consumatori şi 33% din preţul gazelor naturale. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Lotul României a obținut cinci medalii la Olimpiada Europeană de Geografie

Publicat

lotul româniei a obținut cinci medalii la olimpiada europeană de

Publicitate

Lotul României a obținut două medalii de aur, una de argint și două de bronz la Olimpiada Europeană de Geografie desfășurată la Vilnius, Lituania, a anunțat, vineri, Ministerul Educației și Cercetării.

Lotul de juniori a fost format din elevii Alessio Andrei Nenu de la Școala Gimnazială ‘Prof Nicolae Simache’ din Ploiești, care a obținut medalie de aur și locul I ca punctaj, Ștefan Negescu-Lucov, de la Școala Gimnazială nr 179, București,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cardul de energie. Când vor fi distribuite voucherele pentru plata facturilor și care sunt condițiile. Ce spune ministrul Energiei

Publicat

cardul de energie. când vor fi distribuite voucherele pentru plata

Publicitate

Cardul de energie. Consumatorii vulnerabili vor putea primi carduri de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a declarat ministrul Energiei, Bogdan Ivan, la Digi24.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sume importante de bani descoperite la percheziții în dosarul privind emiterea de acte de identitate românești false

Publicat

lângă noi: 21 de percheziții într un dosar privind introducerea ilegală

Publicitate

Procurorii au descoperit și ridicat 76.150 de euro și 27.000 de lei în urma perchezițiilor domiciliare în dosarul privind obținerea de documente de identitate românești false pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

‘Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că patru funcționari publici sprijineau persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova să obțină documente de identitate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incendiu la Tocileni! Au ars vegetația uscată de pe aproximativ un hectar și un adăpost de animale, construit

Publicat

incendiu la tocileni! au ars vegetația uscată de pe aproximativ

Publicitate

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată, în următoarele localități:

Tocileni: au ars vegetația uscată de pe aproximativ un hectar și un adăpost de animale, construit din lemn, cu o suprafață de 20 de metri…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe