Connect with us

EVENIMENT

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român

Publicat

ceas

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 24/25 octombrie 2020, România trece la laora de iarnă. Astfel, se revine la Timpul Legal Român, ora standard a Europei de Est + 2 UTC.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi trecrea la ora de iarnă.

Astfel, se revine la Timpul Legal Român, ora 4.00 devenind ora 3.00.

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român. A doua cea mai lungă zi a anului

În noaptea zilei de 24 spre 25 octombrie, în România vom dormi cu o oră în plus. Ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi a doua cea mai lungă zi a anului după cea din primăvară (martie), când s-a trecut la ora de vară.

Potrivit unui comunicat al CFR Călători, remis AGERPRES, schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

O directivă europeană din 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers. Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie. În ţările care aplică această schimbare a orei, procesul nu va fi simultan din cauza diferenţei de fus orar.

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român. Când a fost introdusă în Românioa ora oficială de vară

Ora oficială de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie şi prima duminică din octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, potrivit www.astro-urseanu.ro.

âÎntre 1979 şi 1996, cu câteva excepţii, ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie, iar din 1997 s-a trecut la ora de vară începând cu ultima diminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

Deputaţii europeni au cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor, într-o rezoluţie adoptată la 8 februarie 2018 în Parlamentul European cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 12 abţineri. Mai multe iniţiative cetăţeneşti au arătat o anumită îngrijorare faţă de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară. Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, însă indică anumite efecte negative asupra sănătăţii.

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român. Sondaj privind renunțarea la ora de vară

În cadrul consultării online, care s-a desfăşurat în perioada 4 iulie-16 august 2018, au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei Europene. Consultarea publică derulată arată că 84% dintre respondenţi sunt în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an.

După sondajul realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus abolirea schimbării sezoniere a orei.

Comisia a vrut să impună renunţarea din 2019, dar unele dintre statele membre s-au opus.

Eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Parlamentul European susţine astfel propunerea Comisiei de renunţare la schimbarea sezonieră a orei, însă au votat pentru amânarea intrării în vigoare pentru 2021 în loc de 2019.

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român. Fiecare stat din UE va decide pe ce oră va rămâne

Potrivit principalelor prevederi ale proiectului de lege adoptat de eurodeputaţi, fiecare stat membru urmează să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară, ţările care decid să menţină permanent ora de vară urmând să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021, iar cele care preferă să rămână la ora standard urmând să îşi schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, potrivit www.europarl.europa.eu.

În situaţia în care Comisia Europeană va observa că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcţionarea în bune condiţii a pieţei unice, va putea introduce o propunere de amânare a intrării in vigoare a directivei cu maximum 12 luni.

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român. Tentativă eșuată de schimbare a orei și în România

În România, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative, potrivit www.cdep.ro. Guvernul şi-a menţinut aceeaşi poziţie şi în punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor la 22 ianuarie 2020.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie), potrivit www.timeanddate.com. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania, potrivit Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

Nu toate statele folosesc în acest moment ora de vară, iar perioada nu este aceeaşi în toate care recurg la schimbarea orei. Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Un nou model pentru cărțile de identitate ale autovehiculelor. Care sunt schimbările și ce informații vor conține

Publicat

un nou model pentru cărțile de identitate ale autovehiculelor. care

Un nou model pentru cărțile de identitate ale autovehiculelor. În noile cărți de identitate ale autovehiculelor nu va mai fi menționat numele proprietarilor anteriori și nici al celui curent. Conținutul acestora a fost stabilit într-un ordin al ministrului Transporturilor, publicat recent în Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, vechile cărți de identitate își vor păstra valabilitatea.

Ordinul ministrului Transporturilor nr. 211/28/391/2024, pentru modificarea Instrucțiunilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Mihnea Măruță: Milioane de oameni își vor dori să fie conectați tot timpul la rețea

Publicat

maru 1.jpeg

Autorul volumului ”Identitatea virtuală”, Mihnea Măruță, a declarat la podcastul ”Contraste” de la Cluj24, realizat de Florin Danciu, că tendința în ceea ce privește realitatea virtuală este introducerea unui dispozitiv în corpul uman, prin care oamenii să fie conectați tot timpul la rețeaua de internet.

”Dacă te-ai uitat e stimulată de apariția undor device-uri și mai interesante, cum sunt ochelarii Apple care au fost lansați luna trecută și, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Echipamente IT pentru dotarea Primăriei Lupșa, cu bani din PNRR: laptopuri, tablete, sisteme All-in-one și tablă interactivă

Publicat

echipamente it pentru dotarea primăriei lupșa, cu bani din pnrr:

Echipamente IT pentru dotarea Primăriei Lupșa. Primăria comunei Lupșa va beneficia de echipamente TIC de ultimă generație pentru desfășurarea activităților. Astfel, printr-o investiție de aproape 680.000 de lei vor fi achiziționate laptopuri, tablete, sisteme All-in-one, o tablă interactivă și multifuncționale. 

Primăria Lupșa a lansat, pe 12 martie, în SEAP, o licitație pentru achiziția de echipamente TIC, respectiv calculatoare, laptopuri, tablete și periferice.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 420.000 de persoane au beneficiat în luna februarie de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale. Precizările CNPP

Publicat

când intră pensiile în martie 2024, pe card și prin

Un număr de 424.536 de persoane beneficiau, în luna februarie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cel mai mare număr de persoane se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii conform D.L. nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe