Connect with us

EVENIMENT

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român

Publicat

ceas

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 24/25 octombrie 2020, România trece la laora de iarnă. Astfel, se revine la Timpul Legal Român, ora standard a Europei de Est + 2 UTC.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi trecrea la ora de iarnă.

Astfel, se revine la Timpul Legal Român, ora 4.00 devenind ora 3.00.

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român. A doua cea mai lungă zi a anului

În noaptea zilei de 24 spre 25 octombrie, în România vom dormi cu o oră în plus. Ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi a doua cea mai lungă zi a anului după cea din primăvară (martie), când s-a trecut la ora de vară.

Potrivit unui comunicat al CFR Călători, remis AGERPRES, schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

O directivă europeană din 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers. Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie. În ţările care aplică această schimbare a orei, procesul nu va fi simultan din cauza diferenţei de fus orar.

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român. Când a fost introdusă în Românioa ora oficială de vară

Ora oficială de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie şi prima duminică din octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, potrivit www.astro-urseanu.ro.

âÎntre 1979 şi 1996, cu câteva excepţii, ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie, iar din 1997 s-a trecut la ora de vară începând cu ultima diminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

Deputaţii europeni au cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor, într-o rezoluţie adoptată la 8 februarie 2018 în Parlamentul European cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 12 abţineri. Mai multe iniţiative cetăţeneşti au arătat o anumită îngrijorare faţă de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară. Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, însă indică anumite efecte negative asupra sănătăţii.

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român. Sondaj privind renunțarea la ora de vară

În cadrul consultării online, care s-a desfăşurat în perioada 4 iulie-16 august 2018, au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei Europene. Consultarea publică derulată arată că 84% dintre respondenţi sunt în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an.

După sondajul realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus abolirea schimbării sezoniere a orei.

Comisia a vrut să impună renunţarea din 2019, dar unele dintre statele membre s-au opus.

Eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Parlamentul European susţine astfel propunerea Comisiei de renunţare la schimbarea sezonieră a orei, însă au votat pentru amânarea intrării în vigoare pentru 2021 în loc de 2019.

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român. Fiecare stat din UE va decide pe ce oră va rămâne

Potrivit principalelor prevederi ale proiectului de lege adoptat de eurodeputaţi, fiecare stat membru urmează să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară, ţările care decid să menţină permanent ora de vară urmând să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021, iar cele care preferă să rămână la ora standard urmând să îşi schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, potrivit www.europarl.europa.eu.

În situaţia în care Comisia Europeană va observa că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcţionarea în bune condiţii a pieţei unice, va putea introduce o propunere de amânare a intrării in vigoare a directivei cu maximum 12 luni.

Ora de iarnă. România revine la ora oficială Timpul Legal Român. Tentativă eșuată de schimbare a orei și în România

În România, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative, potrivit www.cdep.ro. Guvernul şi-a menţinut aceeaşi poziţie şi în punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor la 22 ianuarie 2020.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie), potrivit www.timeanddate.com. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania, potrivit Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

Nu toate statele folosesc în acest moment ora de vară, iar perioada nu este aceeaşi în toate care recurg la schimbarea orei. Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Șeful Salvamont Predeal, rănit grav de un urs, pe o stradă din stațiune. Este internat la terapie intensivă

Publicat

Șeful salvamont predeal, rănit grav de un urs, pe o

Șeful Salvamont Predeal a fost rănit grav de un urs, duminică noaptea, pe o stradă din stațiune. Bărbatul era în afara programului de lucru și se îndrepta spre casă, însoțit de câinele său, moment în care o ursoaică cu pui a coborât din pădure și l-a atacat. 

Bărbatul a fost găsit pe stradă cu răni grave, în stop cardio-respirator și a fost resuscitat de echipajele de intervenție. Potrivit medicilor, bărbatul are traumatisme severe, este ventilat mecanic,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Andrei Rațiu, în vizorul campioanei Germaniei, Bayer Leverkusen. Crește miza în jurul internaționalului român

Publicat

andrei rațiu, în vizorul campioanei germaniei, bayer leverkusen. crește miza

Crește miza în jurul lui Andrei Rațiu. Internaționalul român Andrei Rațiu, născut în Alba, a intrat în vizorul campioanei en titre a Germaniei, Bayer Leverkusen.

Potrivit cotidianului sportiv spaniol AS, citat de Agerpres, evoluțiile lui Rațiu în tricoul echipei madrilene au atras atenția echipei antrenate de Xabi Alonso. Asta cu toate că tot presa spaniolă a anunțat că ar fi bătut palma cu Barcelona.

Vezi și Andrei Rațiu, interviu impresionant în presa spaniolă: Cum a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CSM Unirea Alba Iulia întâlnește Farul Constanța, echipa lui Gică Hagi, în Cupa României. Cine transmite meciul la TV

Publicat

csm unirea alba iulia întâlnește farul constanța, echipa lui gică

CSM Unirea va juca împotriva echipei lui Gică Hagi, Farul Constanța, în sferturile de finală ale Cupei României. 

Meciul are lor marți, 1 aprilie, de la ora 19:30 și poate fi urmărit live la TV pe Digi Sport I și Prima Sport.

”După jocul bun de la Bistrița, CSM Unirea Alba Iulia va întâlni marți, 1 aprilie, la Ovidiu, trupa antrenată de Gheorghe Hagi, într-un meci la finalul căruia învingătoarea se va califica în semifinalele competiției.

Uniriștii trebuie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pieton mort la Turda, după ce a fost lovit de o mașină pe zebră. Ce au constatat polițiștii

Publicat

femeie trecere pietoni accident sofer e1702491773944.jpeg

Polițiștii au fost sesizați, luni dimineață, despre un accident rutier produs pe strada Clujului, din municipiul Turda în urma căruia un pieton a murit.

Din primele cercetări a reieșit că, un bărbat de 50 de ani, din municipiul Turda, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni.

”Pietonul a fost identificat ca fiind un bărbat de 68 de ani, din același municipiu.

Echipajul medical…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe