Connect with us

EVENIMENT

România se află pe primul loc în UE la mortalitatea în rândul copiilor

Publicat

maternitate

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea în rândul copiilor, potrivit unui raport realizat de Salvaţi Copii România şi Avocatul Poporului.

„Mortalitatea în rândul copiilor situează România pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii de două ori mai mare decât media Uniunii pentru populaţia între 0-19 ani. În România, rata mortalităţii în 2017 a fost de 61,69 la 100.000 de copii şi adolescenţi, în timp ce media Uniunii Europene a fost de 31,60”, se arată în Raportul privind respectarea drepturilor copilului în România (2019), care a fost marţi lansat.

Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, în 2018, în România, s-au înregistrat 1.214 decese ale copiilor sub un an, cu o rată a mortalităţii infantile (numărul deceselor raportat la 1.000 de naşteri) de 6,5‰. Mai mult de jumătate dintre decesele sub un an se produc în prima lună de viaţă (mortalitate neonatală).

Analiza factorilor favorizanţi, realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, arată că o parte dintre aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai bună monitorizare antenatală, care ar fi permis atât intervenţii în sarcină, cât şi direcţionarea sarcinilor cu complexitate mare către unităţi echipate corespunzător. O mare parte dintre gravide însă nu au beneficiat de investigaţii prenatale, precizează Salvaţi Copiii.

Conform sursei citate, judeţele cu cele mai scăzute rate ale mortalităţii infantile în 2018 sunt Dâmboviţa (2,9‰), Ilfov (4,1‰), Arad şi Timiş (4,5‰), Iaşi şi Alba (4,8‰) şi municipiul Bucureşti (3,6‰). La polul opus, cu rate ale mortalităţii de trei şi de două ori mai mari, se află Tulcea (15,5‰), Botoşani (12,9‰), Sălaj (11,5‰), Călăraşi (11,2‰) şi Caraş-Severin (10‰). Rata mortalităţii infantile în mediul rural (7,9) este mult mai mare decât cea din mediul urban (5,3).

Procentul cel mai mare de decese ale copiilor sub 1 an se înregistrează în cazul mamelor fără educaţie şi celor care au terminat doar şcoala primară. Vârsta mamei este de asemenea un factor important, cu rate mari ale mortalităţii atât la mamele adolescente, cât şi la cele peste 40 de ani.

„Deşi principiul interesului superior al copiilor este bine definit juridic, situaţia copilului în România rămâne una critică, cu peste o treime dintre copii trăind sub pragul sărăciei, cu un clivaj cronic între urban şi rural în ceea ce priveşte drepturile de bază – sănătate, educaţie, viaţă – şi un abandon şcolar care îşi pune amprenta asupra dezvoltării societăţii. (…) Analiza situaţiei copilului şi a drepturilor sale în România scoate în evidenţă faptul că progresele înregistrate în ultimul deceniu sunt fie modeste (rata mortalităţii infantile, protecţia împotriva violenţei, combaterea sărăciei, sistemul de protecţie), fie nule (educaţie, protecţie medicală, protecţia copiilor cu dizabilităţi). Mai mult, condiţiile de viaţă şi de accesibilitate la servicii s-au agravat în cazul copiilor de etnie romă şi copiilor cu dizabilităţi”, spun reprezentanţii Salvaţi Copiii.

Potrivit sursei citate, aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în deprivare materială severă – cea mai ridicată rată din UE, unde media este de 5,9% – şi peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie. Acest procent include persoanele ale căror venituri sunt mai mici de 60% din venitul mediu la nivel naţional (adică sub 616 lei/persoană/lună în 2017), incluzând prestaţiile sociale.

În anul 2017 – 19,1% din populaţie avea venituri sub pragul de sărăcie şi se aflase în aceeaşi situaţie în cel puţin doi din cei trei ani anteriori. În cazul copiilor, rata sărăciei persistente era de 28,8% în 2017. Deşi în scădere, conform celor mai recente date estimate Eurostat, România rămâne statul european cu cea mai mare diferenţă la indicatorul sărăciei sau excluziunii sociale între copii şi totalul populaţiei.

Peste 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, iar statistica include doar copiii care trăiesc în mediul rural şi a fost calculată pe baza unui studiu din 2018, în care 3% dintre cei intervievaţi au răspuns că se culcă flămânzi în fiecare seară şi încă 5% uneori, mai arată sursa citată. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Incident la o grădiniță din Cugir. Îngrijitoare lovită cu pumnul în față, de mama unei fetițe. Poliția a deschis dosar penal

Publicat

politie masina alba 1000x600.jpg

Un incident petrecut la o grădiniță din Cugir a intrat în atenția Poliției. Conflictul s-ar fi petrecut între o îngrijitoare și mama unei fetițe. Aceasta din urmă ar fi lovit-o pe angajata grădiniței, cu pumnul, în față.

Fapta s-ar fi petrecut în 17 aprilie. Poliția a anunțat cazul abia joi, 25 aprilie, la o săptămână după incident.

Potrivit IPJ Alba, în 17 aprilie, în jurul orei 15.15, Poliția Orașului Cugir a fost sesizată de o femeie de 36 de ani, din Cugir….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 150 de șoferi testați pentru alcool sau droguri la volan în Alba, în 24 de ore. Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor

Publicat

peste 150 de șoferi testați pentru alcool sau droguri la

Peste 150 de șoferi au fost testați pentru alcool sau droguri la volan, în Alba, în ultimele 24 de ore. Polițiștii și jandarmii au continuat miercuri acțiunile în sistem integrat.

Potrivit IPJ Alba, în cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 475 de persoane. Au fost verificate 334 de autovehicule.

Au fost constatate 198 de abateri de natură contravențională. Majoritatea au fost la normele legale privind circulația pe drumurile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Artistul FENOMEN al momentului, BURNA BOY, vine în PREMIERĂ în România, la UNTOLD

Publicat

burna boy 1x1 e1714042394980.jpg

Artistul fenomen al momentului, BURNA BOY, vine în premieră în România, la UNTOLD. Stilul afrobeat a devenit un fenomen de masă, iar BURNA BOY este considerat superstarul global al acestui gen muzical. Show-urile artistului sunt sold-out în câteva minute, iar recent a fost inclus de revista „Time” în clasamentul celor mai influente 100 de personalități ale lumii în 2024.

BURNA BOY, câștigător al unui premiu Grammy la categoria “Best Global Music Album”, va…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Galda de Jos, un nou atac la adresa CJ Alba din cauza centrului de management al deșeurilor. De ce pierde bani, comuna

Publicat

primăria galda de jos, un nou atac la adresa cj

Primarul din Galda de Jos, Romulus Raica, a lansat miercuri un nou atac la adresa conducerii Consiliului Județean Alba

Subiectul disputei este axat pe contractul pentru centrul de management al deșeurilor, care funcționează în comună.

Primarul din Gada de Jos spune că administrația locală pierde bani din cauză că operatorul RER VEST nu și-a mutat sediul principal acolo, așa cum au convenit anterior.

Acesta a transmis o scrisoare către locuitorii comunei, prin intermediul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe