Connect with us

EVENIMENT

România trece la ora de iarnă. Cum ne afectează organismul

Publicat

Trecerea la ora de iarnă va avea loc în acest an, în noaptea dintre 30 şi 31 octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ora 4:00 va deveni ora 3:00 şi vom dormi mai mult cu o oră.

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Anul 2021 ar putea fi ultimul an în care se va mai trece la ora de iarnă

Țările europene au adoptat acest sistem de ora de vară – ora de iarnă secolul trecut, cu scopul de a utiliza la maximum lumina în serile de vară și în diminețile de iarnă, fiind constatată necesitatea acesteia în mai multe sectoare de activitate, precum agricultura.

În martie 2019, Parlamentul European a votat pentru a pune capăt practicii de ajustare a ceasurilor cu o oră, în primăvară și toamnă.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

Schimbarea orei ne poate afecta organsimul

Medicii spun că, după schimbarea orei, ne putem confrunta cu insomnii, oboseală, nervozitate, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, din cauza dereglării programului de somn.

„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Oganismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe.

În momentul în care apare deplasarea orelor de somn, apare o perturbare”, a declarat medicul Valentina Boboc pentru Digi24.

Totodată, oboseala vine în urma absenței luminii solare.

Copiii si vârstnicii sun cele mai afectate categorii de schimbarea ore.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ciprian Paraschiv (AUR): Legea Sportului deturnată în interes politic. Miroase a trafic de influență!

Publicat

ciprian paraschiv aur.jpg

Deputatul AUR Ciprian Paraschiv, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, acuză coaliția că a deturnat în interes politic Legea Sportului, un act normativ esențial pentru sportul românesc, dar care, prin amendamentele propuse de PSD, devine o lege favorabilă traficului de interese și clanurilor politice.

Raportul comisiei a fost adoptat fără vot, în absența președintelui comisiei și a staff-ului acesteia, care nu au primit și nici nu au putut analiza…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Consiliul Județean Cluj modernizează drumul spre Stațiunea Muntele Băișorii și pârtia Buscat

Publicat

dj 107r buscat demarare 16.jpg

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 107R (DJ 107M) Băișoara – Muntele Băișorii – Stațiunea Muntele Băișorii – pârtia de schi Buscat. Acestea au drept principal scop asigurarea unei circulații rutiere normale, în condiții de deplină siguranță.

Lucrările vizează sectorul de drum în lungime de peste 22 de kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 28+650 și 50+850. De asemenea, tronsonul în lungime…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună. Măsură analizată de Guvern (surse)

Publicat

zile libere 2025: sărbători legale și minivacanțe pentru români. zilele

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună: Guvernul ar pregăti o măsură dramatică pentru reducerea cheltuielilor statului.

Astfel, angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună. Adică o săptămână de lucru, completă.

Informația a fost publicată în exclusivitate de Profit.ro, care citează surse sindicale credibile.

Nu este clar la acest moment câte luni s-ar aplica o astfel de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, programată pentru 1 iulie, se anulează. PROIECT, la Ministerul Finanțelor

Publicat

alertă anaf: mesaje sms false în numele fiscului, cu privire

Ministerul Finanțelor vrea să anuleze reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, prevăzute să funcționeze în paralel cu structurile regionale de la 1 iulie 2025. Se propune astfel păstrarea organizării actuale a Direcției generale antifraudă fiscală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional.

În acest sens, pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat luni, 30 iunie, un proiect de OUG privind abrogarea articolului 3 alineatul (2) din Ordonanța de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe