Connect with us

EVENIMENT

România, un nou mandat de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Publicat

aurescu
Arhivă foto

România a obținut, marți un nou mandat în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„Experienţa ţării noastre în cadrul celor două mandate anterioare în CDO, precum şi dorinţa de a lucra constructiv pentru buna funcţionare şi eficientizarea acţiunii Consiliului au fost argumente suplimentare în sprijinul candidaturii ţării noastre în cadrul acestui organism important la nivelul ONU”, a afirmat şeful diplomaţiei române, citat într-un comunicat MAE, transmis AGERPRES.

Potrivit ministrului, în contextul actual, relevanţa acestui mandat pentru ţara noastră este cu atât mai mare. „România s-a pronunţat constant împotriva războiul ilegal, neprovocat şi nejustificat al Federaţiei Rusiei împotriva Ucrainei, ce încalcă principiile fundamentale ale ordinii internaţionale bazate pe norme, precum şi drepturile omului, prin atacarea unor ţinte civile şi uciderea populaţiei nevinovate din Ucraina”, a completat Aurescu.

În cadrul mandatului său, România va urmări îndeplinirea angajamentelor pe următoarele paliere: Drepturile omului, democraţie şi statul de drept, Drepturile femeii, Combaterea discriminării, Libertatea de exprimare.

De asemenea, ţara noastră va putea continua obiectivele complementare asumate în cadrul mandatului de preşedinte al Comunităţii Democraţiilor, pe care l-a deţinut în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022.

 România, un nou mandat de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Mandat pentru perioada 2023-2025

România a fost aleasă, marţi, pentru un nou mandat de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO), pentru perioada 2023 – 2025. Alegerile s-au desfăşurat în cadrul celei de-a 17-a şedinţe plenare a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la sediul ONU din New York.

În cadrul votului individual şi secret al statelor membre ale Adunării Generale a ONU, România a fost aleasă de 176 de state, pentru un loc alocat Europei de Est în cadrul CDO. Precedentele mandate ale României în cadrul CDO au fost exercitate în perioada 19 iunie 2006 – 18 iunie 2008, respectiv din august 2011 până la 31 decembrie 2014.

Consiliul Drepturilor Omului a fost înfiinţat în baza rezoluţiei Adunării Generale a ONU adoptată la 15 martie 2006 şi a început să funcţioneze efectiv la data de 19 iunie 2006, înlocuind Comisia Drepturilor Omului, după 60 de ani de activitate, şi este constituit din 47 de state membre cu drept de vot.

CDO este un organ subsidiar permanent al Adunării Generale ONU şi este unul dintre cele două organe create în contextul reformei generale a organizaţiei. Potrivit procedurii, statele sunt alese direct şi individual prin vot secret de către majoritatea membrilor Adunării Generale.

În cadrul Consiliului Drepturile Omului, România a iniţiat două rezoluţii: „Drepturile omului, democraţie şi statul de drept” (2012, 2015, 2017, 2019, 2021) şi „Dreptul copilului de a se angaja în activităţi de joacă şi recreative” (2014). Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Urban Playfield, un nou PROIECT Sports Festival. Tur în 10 orașe din țară, dedicat JOCULUI și sportului de masă

Publicat

urban playfield cluj napoca e1714543295885.jpeg

Urban Playfield, festivalul sporturilor luate în joacă pentru cei mici și cei mari, pornește în turneu și readuce joaca și mișcarea în mijlocul orașelor din România. Inițiat la Cluj-Napoca, de către echipa Sports Festival și Transylvania Open, proiectul Urban Playfield este realizat în parteneriat cu Raiffeisen Bank România și va avea acum o formă extinsă național – un eveniment itinerant care unește prin joacă 10 orașe din țară. Fiecărui oraș-gazdă îi va fi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea după Paște. Prognoza pe 4 săptămâni, până în 3 iunie. Ploi, temperaturi de vară și schimbări bruște ale vremii

Publicat

cum va fi vremea după paște. prognoza pe 4 săptămâni,

Cum va fi vremea după Paște. Prognoza meteo pe 4 săptămâni: 6 mai – 3 iunie. 

Vin ploile pentru o scurtă perioadă de după Paște, dar temperaturile rămân în media celor normale pentru peioadă, anunță meteorologii de la ANM.

Vremea în luna mai poate fi destul de variată pentru că aceasta este o lună de tranziție către sezonul cald al verii.

În general, în luna mai se resimte o încălzire semnificativă a vremii față de lunile anterioare, iar temperaturile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Două eleve din Alba, cercetate penal după ce au folosit adeverințe false pentru motivarea absențelor. De unde aveau diagnosticele

Publicat

două eleve din alba, cercetate penal după ce au folosit

Două eleve din Alba au fost cercetate pentru fals și uz de fals. Este vorba despre o faptă relativ minoră care a fost cercetată de magistrați. 

Fiind o faptă minoră, procurorii au cerut ca ancheta să fie închisă. În data de 18 aprilie 2024, judecătorii din Câmpeni au dat o decizie. 

Din câte se pare, cele două fete ar fi folosit adeverințe false pentru a-și motiva absențele.

În motivarea instanței din 18 aprilie 2024, magistrații nu au oferit foarte multe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vinerea Mare. Ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce

Publicat

cruce religie.jpg

Vinerea Mare este ultima vineri din Postul Paştilor. Potrivit tradiţiei, este zi de post negru, în care nu se mănâncă și se bea doar apă.

Pentru creştini, aceasta este ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui Dumnezeu şi a fost pus în mormânt.

Vinerea Mare. Ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce

Vinerea Mare este și una de pomenire a înfricoşătoarelor Patimi ale Mântuitorului şi de mărturisire a tâlharului celui recunoscător care a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe