Connect with us

EVENIMENT

România va avea o strategie națională pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare. Precizările ministrului Sănătății

Publicat

rafila ministrul sanatatii
Arhivă foto

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri la Cluj-Napoca inițierea „Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare” (SNBCC). „Bolile cardiovasculare și cerebrovasculare amenință, din păcate, viața concetățenilor noștri în fiecare zi”, spune el.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat la Cluj-Napoca inițierea „Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare” (SNBCC).

Proiectul inițiat sub egida Ministerului Sănătății, Academiei Române, Administrației Prezidențiale și a Parlamentului României va fi elaborat de experți din cadrul societăților profesionale de cardiologie, de neurologie, de neurochirurgie, de medicină fizică şi recuperare medicală, în colaborare cu societăți internaționale (World Stroke Organization, World Federation for Neurorehabilitation, European Academy of Neurology, European Stroke Organization, European Federation of Neurorehabilitation Societies).

Integrarea contribuțiilor echipelor de experți va fi realizată de prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu și prof. univ. dr. Dafin F. Mureșanu, membri corespondenți ai Academiei Române.

„Bolile cardiovasculare și cerebrovasculare amenință, din păcate, viața concetățenilor noștri în fiecare zi. Avem nevoie de o strategie și de aplicarea ei rapidă pentru a fi cât mai eficienți în activitatea de prevenție și tratament a acestor boli.

Strategia se va constitui într-un instrument cheie pentru a crește impactul luptei noastre împotriva acestor boli, respectiv de a mări accesul pacienților la servicii de sănătate înalt calificate.

Sunt conștient că este un drum lung și dificil, dar este datoria noastră să-l parcurgem ca oameni dedicați sănătății”, a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății arată că în România, bolile cardiovasculare și cerebrovasculare reprezintă principalele cauze de deces și dizabilitate, iar din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii factorilor de risc comportamentali este previzionată o creștere semnificativă a incidenței acestor boli în următorul deceniu.

„Scopul dezvoltării și adoptării SNBCC este de a îmbunătăți starea de sănătate a populației din România, prin implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare, ce va fi parte a <Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027>.

Principiile directoare ale SNCBCC sunt evaluarea răspândirii și impactul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare în rândul populației României și dezvoltarea programelor de prevenție, dezvoltarea resurselor umane specializate în domeniul neurologiei intervenționale, extinderea rețelei naționale de centre de intervenție imediată în caz de accident vascular cerebral și creșterea accesului la servicii de recuperare neurologică la nivel național.

Strategia va reuni și integra recomandările într-un document cadru pentru reforma în acest domeniu la nivel național”, se menționează în comunicatul de presă.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Simularea examenului de Evaluare Națională. Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10. Rezultatele evaluării

Publicat

1743015040 examen ai generated pixabay.jpg

Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj, care au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, au aflat luni, 31 martie 2025, rezultatele obținute.

La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională 2025 s-a desfășura în 112 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din Cluj-Napoca.

Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10 la simularea examenului de Evaluare…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce nu poți să faci la bloc, dacă nu ai ACORDUL vecinilor. AMENZI usturătoare

Publicat

blocuri 3 scaled e1743325935457.jpg

Dacă stai la bloc și vrei să-ți deschizi o afacere, trebuie să ții cont de anumite reguli, dar mai ales de vecini, atunci când spune legea. 

Pentru a putea transforma un apartament în spațiu comercial, românii trebuie să țină cont de câteva reguli. Înainte de a începe o afacere, propietarul este nevoit să înființeze o societate și să stabilească un sediu social, scrie Fanatik.

Ce nu poți să faci la bloc, dacă nu ai ACORDUL vecinilor. AMENZI…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Credințe străvechi despre primăvară în satele transilvănene

Publicat

tree 164915 1280.jpg

Primăvara, vechile credințe ale satelor transilvănene prind viață. Oamenii locului au păstrat, din generație în generație, învățături despre schimbarea anotimpurilor, menite să protejeze sănătatea și să aducă belșug.

În satul Boju, din județul Cluj, bătrânii spun că primele semne ale primăverii trebuie respectate cu grijă, altfel natura își poate cere tributul.

„În satul clujean Boju, bătrânii spun că «primăvara, până nu plouă bine, să se…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Județean Cluj dă startul înscrierilor pentru finanțări nerambursabile. Cea mai mare sumă merge către culte

Publicat

consiliul judetean scaled.jpg

Consiliul Județean Cluj dă startul perioadei de depunere a cererilor pentru finanțări nerambursabile. Începând din acest an, cererile pot fi depuse exclusiv online, prin aplicația Ghișeul Unic.

Consiliul Județean Cluj a publicat pe site-ul propriu informațiile pentru obținerea fondurilor nerambursabile din bugetul forului administrativ județean pentru anul 2025. Organizațiile neguvernamentale și entitățile publice din județ care implementează programe și proiecte…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe