Connect with us

ACTUALITATE

România va avea un Program Naţional de Control al Poluării Atmosferice

Publicat

poluare

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat vineri un proiect pentru dezvoltarea capacităţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor privind elaborarea politicilor şi măsurilor naţionale necesare în vederea respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor de anumiţi poluanţi atmosferici până în anul 2030, potrivit unui comunicat remis vineri de instituţie.

Proiectul are ca obiectiv general îmbunătăţirea capacităţii Ministerului Mediului pentru stabilirea priorităţilor de politică privind calitatea aerului în corelare cu priorităţile stabilite în alte domenii relevante care constituie surse de emisii de poluanţi atmosferici, cu identificarea sinergiilor între politicile de la nivel naţional în materie de protecţia mediului, ape şi păduri, climă, energie, industrie, transport, agricultură şi dezvoltare regională, inclusiv încălzirea rezidenţială şi stabilirea măsurilor proporţionale aplicabile sectoarelor de activitate relevante în vederea respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor de anumiţi poluanţi atmosferici până în anul 2030.

Obiectivul general al proiectului se va concretiza prin elaborarea propunerii de Program Naţional de Control al Poluării Atmosferice (PNCPA), precum şi a ghidului privind modalităţile de aplicare a procedurii de ajustare a inventarelor naţionale de emisii de poluanţi atmosferici în funcţie de specificul naţional.

Obiectivele specifice ale proiectului

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără stabilirea măsurilor de reducere a emisiilor antropice naţionale de poluanţi atmosferici (particule fine în suspensie – PM2,5, oxizi de azot – NOx, dioxid de sulf – SO2, compuşi organici volatili – COVnm şi amoniac – NH3), inclusiv a calendarului de punere în aplicare a acestor măsuri, în corelare cu planurile şi programele instituite în alte domenii de politică relevante şi crearea premiselor pentru comunicarea dintre autorităţile publice centrale cu responsabilităţi în domeniile de activităţi generatoare de emisii de poluanţi atmosferici, pentru îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor şi de adoptare a programelor de dezvoltare, cu respectarea cerinţelor politicii de mediu şi a principiului integrării cerinţelor de mediu în celelalte politici sectoriale.

Printre rezultatele aşteptate se numără aplicarea sistemului de politici bazate pe dovezi în autorităţile şi instituţiile publice centrale, inclusiv evaluarea ex ante a impactului atins prin Pachetul de măsuri de reducere a emisiilor antropice naţionale de poluanţi atmosferici, elaborat şi aprobat.

Rezultatele proiectului vor contribui la îndeplinirea obligaţiilor de raportare ale României

Potrivit Ministerului Mediului, rezultatele proiectului vor contribui la îndeplinirea obligaţiilor de raportare ale României, în calitate de stat membru UE, prin stabilirea priorităţilor de politică privind calitatea aerului şi a măsurilor naţionale care vor fi incluse în Programul Naţional de Control al Poluării Atmosferice, necesare în vederea respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor până în anul 2030, în conformitate cu cerinţele Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici.

Programul este derulat din decembrie 2020 de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în calitate de lider de proiect, având ca partener Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Valoarea totală a proiectului este de 4.453.523,66 lei, iar valoarea finanţării nerambursabile din fonduri europene este de 3.740.241,21 lei, perioada de implementare a proiectului fiind de 18 luni de la semnarea contractului de finanţare.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 şi are codul SIPOCA 869.

La evenimentul de vineri de lansare a proiectului au participat reprezentanţi ai MMAP, ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, ai Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, ai Ministerului Sănătăţii, precum şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, ai Gărzii Naţionale de Mediu, dar şi ai mediului academic.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe