Connect with us

ACTUALITATE

România va avea un Sistem Informatic Naţional pentru Adopţie (SINA). Cum va funcționa și cât va costa

Publicat

Guvernul a aprobat înfiinţarea Sistemului Informatic Naţional pentru Adopţie (SINA), informează Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS). Sistemul va continua procesul de simplificare administrativă şi de debirocratizare în domeniul protecţiei copilului şi adopţiei şi va facilita comunicarea persoanelor interesate cu toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, informează ziarul Alba24.ro.

Concret, sistemul informatic va asigura, în timp real, accesul potențialilor adoptatori la informații actualizate cu privire la reglementările, procedurile, standardele și etapele necesare pentru adopția unui copil și va oferi posibilitatea comunicării online cu instituțiile din domeniul protecției copilului și adopției, prin descărcarea și încărcarea de formulare și un serviciu de suport tip helpdesk, sistemul fiind astfel adus la nivelul 4 de sofisticare, din 5 câte există la nivel european.

SINA va permite constituirea unui dosar electronic al copilului, care va cuprinde informații referitoare la toate etapele parcurse de acesta în procesul de adopție, inclusiv cele premergătoare acesteia, de prevenire și protecție specială, precum și monitorizarea post-adopție.

Totodată se va crea un cadru de interoperabilitate cu alte instituții implicate în domeniul adopției și în activitățile premergătoare acesteia, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției.

„Prin Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2020, adopția, activitate aflată în coordonarea ANPDCA, se regăsește printre evenimentele de viață pe care România şi-a asumat că le va aduce la nivelul 4 de sofisticare. De altfel şi Programul de Guvernare 2017-2020 conține prevederi exprese cu privire la drepturile copilului, referindu-se la acestea ca și Investiţie în copii, investiţie în viitor”, a transmis ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Durata de implementare a proiectului este de 36 luni, iar valoarea totală este de 45.970.000  lei. Finanțarea se realizează din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Citește și Cum puteți adopta un copil, ce acte sunt necesare și cât durează. Ghid complet și informații

Informații suplimentare:

Actualul sistem informatic al ANPDCA, “Child Welfare Monitoring and Tracking Information System” este funcțional din 2004 și a fost conceput să acopere numai o parte a atribuțiilor actuale de coordonare a activității specifice domeniului protecției drepturilor copilului, respectiv protecția copilului separat temporar sau definitiv de familie.

De la acea dată, sistemul hardware s-a uzat moral iar pachetul legislativ în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului, care a intrat în vigoare în anul 2005, a extins atribuțiile de coordonare ale ANPDCA și la activitatea de prevenire a separării copilului de familie.

În plus, actualul sistemul informatic al ANPDCA nu oferă posibilitatea de conectare cu instituţiile pe care le coordonează și îndrumă metodologic în teritoriu şi nici cu alte autorități ale administrației publice centrale cu care are în comun atribuţii convergente în cadrul aceluiaşi proces.

sursa: mmuncii.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO. Biserica de lemn din Stolna, județul Cluj, o bijuterie arhitecturală „țărănească”

Publicat

biserica stolna 10.jpg

Un lăcaș de cult, ridicat din stejarii aflați în împrejurimi, dăinuie pe unul din dealurile care mărginesc Valea Stolnei, aproape de Săvădisla din 1730 . Biserica de lemn din Stolna are hramul „Cuvioasa Paraschiva” și este declarată monument istoric.

Unele inscripții, deteriorate între timp, ofereau detalii despre ridicarea edificiului prin contribuția a tot satul, în anul Domnului 1730, în zilele guvernatorului Korniș și prin grija preotului Ioan Popa. Pictura interioară s-a realizat în două etape, în 1730 și 1772, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenționare COD GALBEN de ceață și ghețuș în ALBA și alte județe din țară. Vizibilitate scăzută, sub 200 de metri

Publicat

ceata noaptea 800x459.jpg

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de ceață și condiții de formare a poleiului, sâmbătă seara. 

Atenționarea pentru județul Alba este până la ora 23.00.

Se vor semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 metri, izolat sub 50 metri, ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului.

Atenționări similare sunt valabile în Covasna, Brașov, Mureș, Harghita.

sursă: meteoromania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. Moș Crăciun, la o vodcă mică într-un bar din Cluj-Napoca. Își făcea curaj pentru transportul cadourilor

Publicat

mos bar e1670084263387.jpg

Moș Crăciun a fost surprins într-un bar de pe strada Horea din Cluj-Napoca unde se cinstea cu o vodcă și o bere.

”Atenție, copii, să verificați când vine Moșu cu cadouri să nu se clatine. Și părinții să fie atenți când coboară Moș Crăciun pe coș.

Cred că își făcea curaj pentru noaptea când făcea transporturile de cadouri cu sania. Sau poate că se încălzea că era cam rece afară”, ne-a semnalat un cititor Cluj24.

Acesta spune că s-a uitat bine la intrare dar nu a văzut nici sania lui Moș Crăciun, nici pe reni.

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CFR Cluj caută cea de a 4-a VICTORIE consecutivă în Superligă

Publicat

cfr berna.jpg

Duminică, 4 decembrie, de la ora 15:30, CFR Cluj va primi vizita celor de la Chindia Târgoviște, în cadrul etapei a 19-a a Superligii. Elevii lui Dan Petrescu au un moral excelent după ce au reușit să câștige restanța cu Hermannstadt de la mijlocul săptămânii, 3-2, și vor căuta să-și adjudece a 4-a victorie consecutivă în campionat.

Două echipe într-o formă foarte bună

Nu doar campioana României se prezintă cu moralul ridicat la meciul de duminică, ci și adversarii acestora.

De la instalarea lui Anton Petrea pe banca Chindiei la finalul lunii septembrie, târgoviștenii au pierdut o singură…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe