EVENIMENT
România va fi reprezentată de 35 de sportivi la Campionatul european de înot în ape îngheţate

La primul Campionat European de Înot în Ape Înghețate din istoria iceswimming-ului, care va avea loc la finele acestei săptămâni în Oradea, România va fi reprezentată de 35 de sportivi. Anunțându-și participarea, la eveniment vor fi prezenți 322 de delegați din 27 de state.
Preşedintele asociaţiei sportive Ice Swimming and Open Water România (ISOWR), Paul Georgescu, şi-a exprimat încrederea în membrii lotului naţional şi a amintit că în anul 2019 a fost primul român care a participat la un campionat mondial de înot în ape îngheţate.
„Doi dintre înotătorii din categoria elite sunt colegi cu David Popovici, antrenaţi de Adrian Rădulescu, este vorba de Andrei Enache, care este vicecampion mondial la proba de 250 de metri liber, titlu obţinut în Franţa, anul trecut, şi Dragoş Ghile, unul dintre cei mai buni fluturişti ai României la momentul actual”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele ISOW, Paul Georgescu.
Unii dintre reprezentanţii României sunt la prima experienţă într-un bazin cu apă a cărei temperatură nu trebuie să depăşească 5 grade Celsius.
„M-am înscris în concurs, fiindcă îmi plac provocările, iar cu apa rece mă înţeleg bine, zic eu. La început, au fost câteva momente în care mi-a fost foarte greu, dar am trecut peste deoarece ştiam că după mai multe antrenamente reci o să fie totul în regulă”, a menţionat Dragoş Ghile, multiplu campion naţional al probelor de fluture, liber şi ştafetă, deţinător a patru recorduri naţionale, campion internaţional cu ştafeta României la 4×100 m liber şi vicecampion cu ştafeta de 4×100 m mixt, la Concursul Ţărilor Central Europene Juniori Multinations de la Kranj, în Slovenia.
Printre cei care vor încerca pentru prima dată un concurs în ape îngheţate sunt şi foşti înotători de performanţă, care au revenit în circuitul sportiv la categoria masters, dedicată sportivilor cu vârste de peste 25 de ani.
„Înotul în ape îngheţate este de fapt despre autocontrol.
Descoperi nişte reacţii ale organismului pe care trebuie să le controlezi.
Fără pregătire nu ai cum să faci asta.
Nu te poţi arunca în apa rece fără supraveghere şi fără un control medical în prealabil”, a menţionat Luiza Beloae, multiplă campioană naţională în juniorat şi deţinătoare a recordului naţional la proba de 50 m liber, la categoria 45-49 de ani.
Unii dintre participanţii la evenimentul din Oradea au învăţat să înoate la maturitate.
„Am învăţat să înot în 2017 (la vârsta de 39 de ani, n.r.), când mi-a intrat în cap să fac un triatlon. Mi-a plăcut şi am făcut apoi un Ironman. Ulterior, mi-a plăcut şi mai mult înotul şi am trecut la maraton swimming.
Am traversat lacul Vidraru în 2021, după care în acelaşi an am început să înot în ape reci şi mi-a plăcut foarte mult. În anul 2022, în Bucureşti, la o piscină, am făcut prima milă îngheţată.
La concursul din Oradea, m-am înscris la probele de 500 de metri şi 1.000 de metri şi mi-am propus să-mi îmbunătăţesc timpii făcuţi anul trecut”, a afirmat Andrei David.
Ce spune unul dintre cei mai apreciați înotători ai României în ape îngheţate
Unul dintre cei mai apreciaţi înotători ai României în ape îngheţate, Andrei Enache are acelaşi obiectiv, îmbunătăţirea timpilor, şi spune că cel mai greu este pregătirea de dinainte de concurs.
„Pregătirea mentală dinainte de a intra în apă mi se pare cea mai dificilă, pentru că odată ajuns în apă nu mai simţi aşa mult frigul şi începi să înoţi. Şi înoţi bine”, a menţionat Andrei Enache.
Primul campionat european de înot în ape îngheţate va începe joi, la ora 18,00, cu ceremonia de deschidere, primele probe ale concursului urmând să aibă loc vineri dimineaţa, la ora 9,00.
Evenimentul este organizat de ISOWR în parteneriat cu International Ice Swimming Association, Primăria municipiului Oradea, Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune şi Clubul sportiv municipal Oradea. Agerpres
EVENIMENT
CALENDAR ORTODOX, APRILIE 2025. Toate sărbătorile din luna PRIER: Florii, Învierea Domnului, Sf. Gheorghe, Izvorul Tămăduirii

Calendar Ortodox 2025: Aprilie este a patra lună a anului în calendarul gregorian și este cea mai importantă din punct de vedere al creștinismului. Luna aprilie are 30 de zile. Ziua are 13 ore, iar noaptea are 11 ore. Începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca luna iulie, în toţi anii şi ca luna ianuarie în anii bisecţi.
În tradiţia noastră populară, luna aprilie se numeşte: prier, florariu, traista-n băţ. Luna aprilie înseamnă timp favorabil prielnic holdelor şi turmelor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Atac al unui câine Amstaff, fără lesă și fără botniță, la Jucu, A mușcat un câine de talie mică, rămas fără un picior

Doi tineri din Jucu au trecut prin momente șocante după o întâlnire cu un câine din rasa Amstaff, care l-a mușcat pe câinele de talie mică al lor. Totul s-a petrecut sub privirile îngăduitoare ale stăpânului Amstaff-ului, care, ulterior, a fost amendat de Poliție. Acesta nu și-a ținut câinele în lesă și nici nu i-a pus botniță.
Totul s-a întâmplat la începutul lunii februarie, când cei doi au ieșit la plimbarea de seară împreună cu cățelul lor Spot, din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Vești mai bune pentru românii cu credite ipotecare. A scăzut valoarea IRCC. Cum sunt influențate ratele la bănci

Vești mai bune pentru românii cu credite ipotecare. Valoarea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) scade ușor, de la 5,66% la 5,55%. Aceasta va afecta, în principal, ratele celor care au credite ipotecare cu dobândă variabilă, în special cei care au accesat programul „Noua Casă”, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).
BNR a publicat luni noul indice IRCC pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie 2025. Astfel, valoarea indicelui scade ușor, de la…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Activitate a Biroului pentru Protecția Animalelor Poliția Alba, alături de câinii Tina și Bruno, la școala din Ciugud

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat luni o activitate educativ-preventivă la Școala Gimnazială Ciugud, însoțiți de Tina și Bruno.
Cei doi câini au ascultat cu atenție instructajul polițiștilor Compartimentului Canin din cadrul Serviciului Criminalistic.
În semn de mulțumire, copiii le-au dăruit polițiștilor un cadou care să le amintească de întâlnirea de luni. Fiecare a surprins un moment alături de animalul său preferat, realizând un…
Citește mai mult pe Alba24.ro