Connect with us

EVENIMENT

România va fi reprezentată de 35 de sportivi la Campionatul european de înot în ape îngheţate

Publicat

inot
fotografie cu caracter ilustrativ

La primul Campionat European de Înot în Ape Înghețate din istoria iceswimming-ului, care va avea loc la finele acestei săptămâni în Oradea, România va fi reprezentată de 35 de sportivi. Anunțându-și participarea, la eveniment vor fi prezenți 322 de delegați din 27 de state.

Preşedintele asociaţiei sportive Ice Swimming and Open Water România (ISOWR), Paul Georgescu, şi-a exprimat încrederea în membrii lotului naţional şi a amintit că în anul 2019 a fost primul român care a participat la un campionat mondial de înot în ape îngheţate.

„Doi dintre înotătorii din categoria elite sunt colegi cu David Popovici, antrenaţi de Adrian Rădulescu, este vorba de Andrei Enache, care este vicecampion mondial la proba de 250 de metri liber, titlu obţinut în Franţa, anul trecut, şi Dragoş Ghile, unul dintre cei mai buni fluturişti ai României la momentul actual”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele ISOW, Paul Georgescu.

Unii dintre reprezentanţii României sunt la prima experienţă într-un bazin cu apă a cărei temperatură nu trebuie să depăşească 5 grade Celsius.

„M-am înscris în concurs, fiindcă îmi plac provocările, iar cu apa rece mă înţeleg bine, zic eu. La început, au fost câteva momente în care mi-a fost foarte greu, dar am trecut peste deoarece ştiam că după mai multe antrenamente reci o să fie totul în regulă”, a menţionat Dragoş Ghile, multiplu campion naţional al probelor de fluture, liber şi ştafetă, deţinător a patru recorduri naţionale, campion internaţional cu ştafeta României la 4×100 m liber şi vicecampion cu ştafeta de 4×100 m mixt, la Concursul Ţărilor Central Europene Juniori Multinations de la Kranj, în Slovenia.

Printre cei care vor încerca pentru prima dată un concurs în ape îngheţate sunt şi foşti înotători de performanţă, care au revenit în circuitul sportiv la categoria masters, dedicată sportivilor cu vârste de peste 25 de ani.

„Înotul în ape îngheţate este de fapt despre autocontrol.

Descoperi nişte reacţii ale organismului pe care trebuie să le controlezi.

Fără pregătire nu ai cum să faci asta.

Nu te poţi arunca în apa rece fără supraveghere şi fără un control medical în prealabil”, a menţionat Luiza Beloae, multiplă campioană naţională în juniorat şi deţinătoare a recordului naţional la proba de 50 m liber, la categoria 45-49 de ani.

Unii dintre participanţii la evenimentul din Oradea au învăţat să înoate la maturitate.

„Am învăţat să înot în 2017 (la vârsta de 39 de ani, n.r.), când mi-a intrat în cap să fac un triatlon. Mi-a plăcut şi am făcut apoi un Ironman. Ulterior, mi-a plăcut şi mai mult înotul şi am trecut la maraton swimming.

Am traversat lacul Vidraru în 2021, după care în acelaşi an am început să înot în ape reci şi mi-a plăcut foarte mult. În anul 2022, în Bucureşti, la o piscină, am făcut prima milă îngheţată.

La concursul din Oradea, m-am înscris la probele de 500 de metri şi 1.000 de metri şi mi-am propus să-mi îmbunătăţesc timpii făcuţi anul trecut”, a afirmat Andrei David.

Ce spune unul dintre cei mai apreciați înotători ai României în ape îngheţate

Unul dintre cei mai apreciaţi înotători ai României în ape îngheţate, Andrei Enache are acelaşi obiectiv, îmbunătăţirea timpilor, şi spune că cel mai greu este pregătirea de dinainte de concurs.

„Pregătirea mentală dinainte de a intra în apă mi se pare cea mai dificilă, pentru că odată ajuns în apă nu mai simţi aşa mult frigul şi începi să înoţi. Şi înoţi bine”, a menţionat Andrei Enache.

Primul campionat european de înot în ape îngheţate va începe joi, la ora 18,00, cu ceremonia de deschidere, primele probe ale concursului urmând să aibă loc vineri dimineaţa, la ora 9,00.

Evenimentul este organizat de ISOWR în parteneriat cu International Ice Swimming Association, Primăria municipiului Oradea, Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune şi Clubul sportiv municipal Oradea. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Vijelii și grindină la Cluj, în prima lună de primăvară. Vreme rea până sâmbătă seară

Publicat

depositphotos 208840854 xl scaled.jpg

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări cod galben și portocaliu de ploi, vânt puternic și grindină, valabile între 13 și 15 martie, în județul Cluj.

Astfel, de joi, 13 martie, la ora 2 și până sâmbătă, 15 martie, la ora 18, este în vigoare o avertizare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului.

În intervalul menționat vor fi averse în cea mai mare parte a țării, pe alocuri…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Incendiu în Alba Iulia. Au luat foc mai multe stive de lemne și o anexă

Publicat

video: incendiu în alba iulia. au luat foc mai multe

Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit miercuri seară pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe Strada Viilor, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Flăcările au cuprins o anexă și trei stive de lemne aflate în apropierea acesteia. Pentru lichidarea incendiului, la fața locului au fost alocate două autospeciale de stingere cu apă și spumă (ASAS).

Pompierii acționează pentru localizarea și stingerea incendiului, astfel încât flăcările să nu se extindă la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj) cere 2 ore de sport pe săptămână pentru elevii de liceu. Apel la Ministerul Educației

Publicat

whatsapp image 2025 03 12 at 12.24.16.jpeg

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a depus, miercuri, în Parlament o declarație politică prin care a atras atenția asupra importanței activității fizice în rândul elevilor pentru sănătate și dezvoltare armonioasă.

˝În prezent, elevii de liceu din România beneficiază de doar o oră de educație fizică pe săptămână, ceea ce este insuficient pentru a combate efectele unui stil de viață sedentar. Diminuarea nejustificată a timpului alocat activităților…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensiile mai mari de 3.000 lei vor fi impozitate cu 10%. Efectul unei decizii a CCR care a desființat supraimpozitarea pensiilor

Publicat

pensiile mai mari de 3.000 lei vor fi impozitate cu

Pensiile mai mari de 3.000 lei vor fi impozitate cu 10%. Este efectul unei decizii a CCR a desființat supraimpozitarea pensiilor speciale.

Ministerul Finanțelor propune revenirea la impozitarea cu 10% a pensiilor care depășesc plafonul neimpozabil de 3.000 de lei, scrie Economedia.

Totodată se propune renunțarea la impozitarea progresivă a părții necontributive, conform unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de instituție.

Totodată, se menține mecanismul de calcul,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe