Connect with us

EVENIMENT

România va transporta în Turcia produse de adăpost aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul ţării noastre

Publicat

tren.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

România va asigura transportul mai multor tipuri de produse de adăpost aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt), în cadrul asistenţei internaţionale oferită Turciei, potrivit unei hotărâri adoptată vineri de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Într-un comunicat al Guvernului transmis AGERPRES se arată că HCNSU a fost aprobată având în vedere cutremurul major produs în data de 6 februarie 2023 pe teritoriul Republicii Turcia şi luând act de solicitarea adresată României de către Comisia Europeană, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă (ECHO-ERCC), de a pune la dispoziţie Turciei, din rezerva rescEU, aflată pe teritoriul României, mai multe tipuri de produse de adăpost, date fiind responsabilităţile ce revin ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt).

Hotărârea nou adoptată mai prevede că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin unităţile subordonate, va asigura sprijin pentru încărcarea şi transportul produselor de adăpost, de la locul de depozitare până la staţiile CFR Marfă ale Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. de pe raza localităţii/municipiului.

Totodată, CFR Marfă va asigura preluarea şi transportul produselor în Republica Turcia, pe ruta România-Bulgaria-Turcia.

Conform HCNSU, Ministerul Apărării Naţionale va asigura transportul personalului specializat al IGSU, care va asigura la destinaţie, instruirea privind punerea în funcţiune/montarea echipamentelor, a personalului autorităţilor de protecţie civilă din Republica Turcia.

„Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin structurile de specialitate, întreprinde demersurile necesare pentru centralizarea informaţiilor reprezentând parametrii tehnici şi descriptivi (formular Part A) ai misiunii şi bugetul estimativ şi promovarea dosarului de rambursare a cheltuielilor proprii de transport, precum şi a celor efectuate de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii sau, după caz, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. şi Ministerul Apărării Naţionale, în procent de 100%, din bugetul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale şi în legătură proiectul cu titlul Romanian Shelter Capacity (RO-Shelt)”, s-a mai stabilit prin aceeaşi hotărâre a CNSU.

Guvernul reaminteşte că Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt) reprezintă acţiunea întreprinsă de Comisia Europeană ce are în vedere crearea unei capacităţi de adăpostire temporară rescEU, care să fie disponibilă pentru desfăşurarea misiunilor din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.

„Prin acest program, produsele pot fi puse la dispoziţia ţărilor care se confruntă cu situaţii de urgenţă de amploare şi care în baza cererilor de asistenţă internaţională înaintate, echipamentele/materialele să fie transportate, sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, statelor puternic afectate de diverse situaţii de urgenţă.

Reamintim că din acelaşi stoc, în luna decembrie a anului trecut, 40 de generatoare au fost trimise Ucrainei, în contextului situaţiei generate de agresiunea militară rusă pe teritoriul acestora”, se arată în comunicat. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Nou record pentru gramul de aur

Publicat

1711660843 aur lingouri pixabay e1681306504193.jpg

Aprecierea monedei americane și a metalului galben la 2.192 – 2.214 dolari, aproape de maximul istoric de 2.222,39 dolari, atins în 21 martie, au ridicat prețul la gramul de aur de la recordul de 323,4240 lei, atins miercuri, la 327,8351 lei.

Față de începutul anului, prețul la gramul de aur a crescut cu 27 de lei, evoluție datorată aprecierii unciei de aur care s-a amplificat după ce oficialii Rezervei Federale americane au lăsat de înțeles că sunt pregătiți…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Accident în zona centrală din Alba Iulia. Un șofer și-a abandonat mașina după ce a lovit un autoturism parcat

Publicat

video Știrea ta: accident în zona centrală din alba iulia.

Un accident rutier s-a produs joi seara, în zona centrală a municipiului Alba Iulia, lângă centrul comercial Mercur City Center.

Șoferul unui autoturism înmatriculat în județul Sibiu a lovit o mașină parcată, iar mai apoi a abandonat autoturismul în stradă și a plecat. 

Proprietarul mașinii lovite a sunat la 112 pentru a semnala accidentul. „Operatoarea mi-a spus să am răbdare. Când au echipaj o să trimită”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Polițiștii au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Publicat

ambulator integrat infectioase centru diagnostic.jpg

Ambulatoriul Spitalului Clinic de Boli Infecțiose din Cluj-Napoca va fi reabilitat, își va extinde serviciile și va fi dotat cu noi echipamante medicale.

Fostul Centru de Diagnostic și Tratament, preluat de spital împreună cu Consiliul Județean Cluj, tratează zilnic 1.000 de pacienți.

Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Spitalul Clinic de Boli Intecțioase are în proiect de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Licitație de peste 4,6 milioane de lei, lansată în SEAP

Publicat

lucrări de întreținere și reparații în cetatea alba carolina. licitație

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Autoritățile locale din Alba Iulia alocă peste 4,6 milioane de lei pentru întreținerea și repararea elementelor și dotărilor urbane din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani. 

Primăria Alba Iulia a lansat, pe 28 martie, în SEAP, o licitație pentru lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani.

Valoarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe