Connect with us

EVENIMENT

Românii au cumpărat medicamente de 21 mld. lei în 2021, plus 17% faţă de anul anterior

Publicat

Piaţa farmaceutică din România a generat vânzări de peste 21 de miliarde de lei în 2021, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă Cegedim.

Acesta cel mai bun ritm de creştere din ultimul deceniu, venind după un an 2020 în care accesul la servicii medicale a fost unul dificil, cu multe spitale închise pentru alte afecţiuni care nu erau legate de COVID-19, scrie ZF.

La nivel de consum însă, piaţa a evoluat cu un ritm mai scăzut, de doar 5% în plus la numărul de cutii care au ajuns la pacienţii români. Astfel, anul trecut, volumul medicamentelor eliberate a fost de 658 de milioane de cutii, mai arată studiul Pharma & Hospital Report, realizat de Cegedim. Compania menţionează că aceste date estimează ieşirile de produse din farmacii către pacienţi, calculul fiind efectuat în preţuri de achiziţie în farmacie.

Cele mai cumpărate medicamente în 2021 au fost cele pentru sis­temul digestiv, a peste 152 milioane de medicamente care au ajuns la pacienţi fiind din acest segment. La o diferenţă mică s-au aflat medica­men­tele pentru bolile cardiovasculare, cu 148 mil. de cutii vândute în anul trecut. De altfel, principala cauză a deceselor în România este reprezentată de bolile de inimă.

În ceea ce priveşte modul prin care au ajuns medicamentele la pacienţi, majoritatea, adică peste 96%, au fost prin retail, prin intermediul farmaciilor. Restul de aproape 4% au fost medicamente administrate în spital.

În valoare, 5,5 miliarde de lei au reprezentat doar segmentul de medicamente fără reţetă, în creştere cu 19% faţă de anul anterior. ZF a scris despre apetitul românilor pentru medicamentele eliberate fără prescripţie medicală, care a crescut în ultimii ani, odată cu o atenţie mai mare pentru alimentaţie şi stilul de viaţă. Medicamentele care se dau cu prescripţie au generat vânzări de 11,4 miliarde de lei, iar segmentul de spital a avut 3,1 mld. lei din totalul vânzărilor din anul trecut. Medicamentele din spital au avut de altfel cel mai mare ritm de creştere, de aproape 30% faţă de 2020, însă este o evoluţie artificială, în condiţiile în care în 2020 accesul la spitale a fost limitat.

Aproape două luni, pacienţilor care nu aveau o urgenţă medicală li s-a recomandat să nu vină în spitale, iar operaţiile au fost amânate.

Cele mai mari companii după valoare în anul 2021 au fost Sanofi, cu peste 1,1 mld. lei vânzări pe piaţa locală, Novartis, care a trecut pragul de 1 mld. lei vânzări şi Zentiva, cu 923 mil. lei, mai arată raportul Cegedim.

În volum, două companii care au şi fabrici locale se află pe primele două poziţii – Zentiva, cu 71 milioane de cutii de medicamente vândute, şi Sun Pharma (Terapia Cluj), cu aproape 63 milioane de cutii de medicamente vândute în 2021. Împreună, cele două fabrici au o cotă de piaţă de peste 20% din totalul de medicamente care au ajuns la pacienţii români anul trecut. MEDIAFAX

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tichete de creșă 2024: valoarea acestora crește din luna aprilie. Condiții pentru acordare și cum pot fi folosite

Publicat

tichete de creșă 2024: valoarea acestora crește din luna aprilie.

Tichete de creșă 2024: Valoarea tichetelor de creșă crește din luna aprilie. Prin această facilitate, părinții primesc sprijin financiar pentru a plăti taxele la creșa la care au înscris copilul. Acestea se acordă în anumite condiții.

Valoarea tichetelor de creșă, de 620 lei, crește din aprilie la 640 de lei.

”Pentru semestrul I al anului 2024, începând cu luna aprilie 2024

  • valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, (…), este de 640…
    Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: INCENDIU PUTERNIC în cartierul Dăroaia, din comuna Roșia Montană. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

video: incendiu puternic în cartierul dăroaia, din comuna roșia montană.

Un incendiu a izbucnit vineri dimineața, în jurul orei 09:00, la o locuință aflată în satul Dăroaia din comuna Roșia Montană. 

Potrivit ISU Alba, Secția de pompieri Câmpeni intervine în cooperare cu SVSU Abrud pentru localizarea și stingerea unui incendiu în comuna Roșia Montană, sat Dăroaia.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Mai multe imagini din timpul incendiului au fost surprinse de viceprimarul din Roșia Montană,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Alba iulia: O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Publicat

incendiu pe autostrada a10, în zona localității unirea. un autoturism

Un accident rutier a avut loc vineri, 29 martie, la Alba Iulia, în jurul orei 9.00. 

Din primele informații accidentul s-a petrecut pe strada Orhideelor din oraș. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz.  Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia pentru asigurarea măsurilor specifice.

Știre în curs de actualizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 300 de câini, gata de adopție la Cluj. Îi puteți cunoaște de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân

Publicat

caini ecarisaj 1.jpg

Peste 300 de câini pot fi adoptați la Cluj-Napoca. Cei care doresc să îi vadă și poate să ducă acasa un patruped o pot face joi, 4 aprilie, de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân.

În această zi, Regia Autonomă a Domeniului Public, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, organizează un eveniment dedicat câinilor fără stăpân. Vor participa și organizații care activează în domeniul protecției animalelor.

Peste 300 de câini, gata de adopție la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe