Connect with us

EVENIMENT

Românii au cumpărat medicamente de 21 mld. lei în 2021, plus 17% faţă de anul anterior

Publicat

Piaţa farmaceutică din România a generat vânzări de peste 21 de miliarde de lei în 2021, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă Cegedim.

Acesta cel mai bun ritm de creştere din ultimul deceniu, venind după un an 2020 în care accesul la servicii medicale a fost unul dificil, cu multe spitale închise pentru alte afecţiuni care nu erau legate de COVID-19, scrie ZF.

La nivel de consum însă, piaţa a evoluat cu un ritm mai scăzut, de doar 5% în plus la numărul de cutii care au ajuns la pacienţii români. Astfel, anul trecut, volumul medicamentelor eliberate a fost de 658 de milioane de cutii, mai arată studiul Pharma & Hospital Report, realizat de Cegedim. Compania menţionează că aceste date estimează ieşirile de produse din farmacii către pacienţi, calculul fiind efectuat în preţuri de achiziţie în farmacie.

Cele mai cumpărate medicamente în 2021 au fost cele pentru sis­temul digestiv, a peste 152 milioane de medicamente care au ajuns la pacienţi fiind din acest segment. La o diferenţă mică s-au aflat medica­men­tele pentru bolile cardiovasculare, cu 148 mil. de cutii vândute în anul trecut. De altfel, principala cauză a deceselor în România este reprezentată de bolile de inimă.

În ceea ce priveşte modul prin care au ajuns medicamentele la pacienţi, majoritatea, adică peste 96%, au fost prin retail, prin intermediul farmaciilor. Restul de aproape 4% au fost medicamente administrate în spital.

În valoare, 5,5 miliarde de lei au reprezentat doar segmentul de medicamente fără reţetă, în creştere cu 19% faţă de anul anterior. ZF a scris despre apetitul românilor pentru medicamentele eliberate fără prescripţie medicală, care a crescut în ultimii ani, odată cu o atenţie mai mare pentru alimentaţie şi stilul de viaţă. Medicamentele care se dau cu prescripţie au generat vânzări de 11,4 miliarde de lei, iar segmentul de spital a avut 3,1 mld. lei din totalul vânzărilor din anul trecut. Medicamentele din spital au avut de altfel cel mai mare ritm de creştere, de aproape 30% faţă de 2020, însă este o evoluţie artificială, în condiţiile în care în 2020 accesul la spitale a fost limitat.

Aproape două luni, pacienţilor care nu aveau o urgenţă medicală li s-a recomandat să nu vină în spitale, iar operaţiile au fost amânate.

Cele mai mari companii după valoare în anul 2021 au fost Sanofi, cu peste 1,1 mld. lei vânzări pe piaţa locală, Novartis, care a trecut pragul de 1 mld. lei vânzări şi Zentiva, cu 923 mil. lei, mai arată raportul Cegedim.

În volum, două companii care au şi fabrici locale se află pe primele două poziţii – Zentiva, cu 71 milioane de cutii de medicamente vândute, şi Sun Pharma (Terapia Cluj), cu aproape 63 milioane de cutii de medicamente vândute în 2021. Împreună, cele două fabrici au o cotă de piaţă de peste 20% din totalul de medicamente care au ajuns la pacienţii români anul trecut. MEDIAFAX

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Opt echipe de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, la faza națională a Olimpiadei de Statistică

Publicat

opt echipe de la colegiul militar ”mihai viteazul” din alba

Participare numeroasă a elevilor de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, la faza națională a Olimpiadei de Statistică. 

Olimpiada Națională de Statistică are loc pentru prima dată în anul școlar 2024/2025, fiind organizată de Institutul Național de Statistică și de Ministerul Educației, în cadrul Competiției Europene de Statistică.

Această competiție are două categorii, Junior (pentru elevii din clasele a IX-a și a X-a) și Senior (pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi reguli de călătorie în Regatul Unit pentru români. Documentul care este obligatoriu din 2 aprilie. Ce este și cât costă

Publicat

biletele de avion sunt mai ieftine în ianuarie cu până

Noi reguli de călătorie în Regatul Unit pentru români. Documentul care este obligatoriu din 2 aprilie. Ce este și cât costă.

Începând cu 2 aprilie, europenii vor fi obligați să obțină un permis de călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit.

Acest proces poate fi realizat online, prin plata unei taxe de 12 euro, sumă care va crește în curând la 19 euro, potrivit agerpres, după AFP.

Permisul, denumit Autorizație Electronică de Călătorie (ETA), trebuie obținut…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri. Pot înlocui probele de admitere la facultate sau crește nota

Publicat

ubbu 4 e1716798593126.jpg

Liceenii care vor să studieze la UBB Cluj pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit dacă participă la concursurile pe care universitatea le organizează special cu acest scop.

Astfel, facultățile UBB organizează nu mai puțin de 23 de concursuri care pot crește nota la examenul de admitere sau pot chiar înlocui probele de examen, astfel încât candidații au șansa de a-și asigura, încă din timpul liceului, un avantaj pentru admiterea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii din Alba, cu ochii pe șoferii vitezomani. Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, folosit pe drumurile din județ

Publicat

polițiștii din alba, cu ochii pe șoferii vitezomani. sistemul de

Polițiștii rutieri din Alba acționează luni, 31 martie, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, pentru a depista posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județ.

Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR folosește dispozitive radar, montate pe trepiede mobile. Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care încalcă alte reguli de circulație.

Proprietarii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe