Connect with us

ACTUALITATE

Românii au folosit în ultimele 12 luni medicamente în valoare totală de 19 miliarde lei

Publicat

medicamente
Arhivă foto

Românii au folosit în ultimele 12 luni medicamente în valoare totală de 19 miliarde lei (3,9 mld.euro), în creştere cu 10,6%. Au crescut medicamentele pentru digestie, metabolism și sistemului nervos.

Românii au folosit în perioada iulie 2020-iunie 2021 medicamente în valoare totală de 19 miliarde lei (3,9 mld.euro), la preţul de distribuţie, cu 10,6% mai mult decât în perioada similară a anului anterior, potrivit datelor publicate miercuri de Cegedim, citate de ZF.

Izolând impactul programelor cost-volum-rezultat (CVR) şi cost-volum (CV), valoarea medicamentelor Rx eliberate din farmaciile publice a crescut cu 8%, totalizând aprox. 10,6 miliarde lei (2,17 miliarde Euro).

626,8 milioane cutii eliberate

Ca volum, către pacienţii din România au fost eliberate 626,8 milioane cutii, în creştere cu 0,6% faţă de consumul din perioada iulie 2019 – iunie 2020.

Numărul total de zile de tratament a crescut cu 8,7%.

Cantitate totală de medicamente distribuită

Din cantitatea totală de medicamente distribuită, 363,9 milioane cutii (-1,6%) au fost eliberate pe bază de reţetă (Rx) din farmacii, 240,7 milioane cutii (+7,4%) au fost fără prescripţie din farmacii (OTC), iar volumul medicamentelor din spital s-a ridicat la 22,2 milioane cutii (- 23,2%).

Ca valoare, medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins 11,75 miliarde lei (+8,9%), medicamentele fără prescripţie (OTC) din farmacii au însumat 4,91 miliarde lei (+15,5%), iar segmentul de spital 2,64 miliarde lei (+9,4%).

Creșteri în volum peste media pieței

Pe grupe terapeutice, se evidenţiază creşteri în volum peste media pieţei (+0,6%), în cazul medicamentelor aferente sistemului digestiv şi metabolism (+10,2%), sistemului nervos (+1,1%) şi sistemului musculo-scheletic (+1,0%). Sub media pieţei s-au situate medicamentele destinate sistemului cardiovascular (-0,4%), antineoplazicele şi imunomodulatoarele (-1,1%), anti-infecţioasele sistemice (-8,2%) precum şi cele destinate sistemului respirator (-13,7%).

În valoare, creşteri peste media pieţei (10,6%) au avut medicamentele destinate sistemului digestiv şi metabolism (+19,2%), antineoplazicele şi imunomodulatoarele (+17,9%) precum şi cele destinate sistemului musculo-scheletic (+14,4%). Sistemul cardiovascular a crescut cu numai 6,6%, iar sistemul nervos cu 5,5%, sub media pieţei.

În scădere s-au situat numai anti-infecţioasele sistemice (-8,5%) şi medicamentele destinate sistemului respirator (-6,1%).

Topul celor mai mari companii de pe piața farma

Topul celor mai mari companii de pe piaţa farma a rămas neschimbat în ultimele 12 luni, din punct de vedere al volumelor vândute. Pe primul loc se situează Zentiva (inclusiv Labormed şi Alvogen) cu vânzări de 71,3 mil. unităţi, urmată de Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu 59,1 mil. unităţi şi Servier (inclusive Egis) cu 36,2 mil. unităţi. Topul primilor 10 jucători este completat de Sanofi (29,9 mil. unităţi), Krka (28,6 mil. unităţi), GlaxoSmithKline (28,4 mil. unităţi), Viatris (25,4 mil. unităţi), Antibiotice (25,0 mil. unităţi), Biofarm (21,4 mil. unităţi) şi Gedeon Richter (19,7 mil. unităţi).

După valoarea vânzărilor, primele trei locuri aparţin Sanofi cu 1046,8 mil. lei, urmată de Novartis (inclusiv Sandoz) cu 977,3 mil. lei şi Zentiva (inclusiv Labormed şi Alvogen) cu 861,6 mil. lei.

Topul primilor 10 jucători este completat de Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu 770,0 mil. lei, Servier (inclusive Egis) cu 767,8 mil. lei, AstraZeneca (707,8 mil. lei), Bristol Myers Squibb cu 703,7 mil. lei, GlaxoSmithKline (670,0 mil. lei), Viatris (580,2 mil. lei) şi Merck & Co. cu 573,9 mil. lei.

sursa: mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe