Connect with us

ACTUALITATE

Românii care au credite pot cere recalcularea ratelor în funcţie de noua formulă de calcul a ROBOR

Publicat

Eugen Teodorovici

Românii vor putea cere băncilor refinanţarea creditelor existente în funcţie de noua formulă de calcul a ROBOR, care va fi aprobată joi în Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 114/2018, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

El a participat, marţi, la o conferinţă pe teme energetice, iar, la final, jurnaliştii l-au întrebat care sunt principalele modificări care vor fi aduse OUG 114/2018 şi care vor fi aprobat joi în şedinţa de Guvern.

„Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. ROBOR va fi înlocuit cu un nou mod de calcul şi anume tranzacţiile interbancare şi sunt convins că cifrele vor arăta altfel”, a spus ministrul.

El a arătat că, în acest fel, ratele românilor la bănci vor scădea. Noua formulă de calcul va fi aplicată automat noilor credite, iar, pentru cele în vigoare, oamenii vor trebui să facă cereri de refinanţare prin care să li se aplice noul mod de calcul.

„Propunerea noastră va fi – dar discuţiile continuă şi zilele acestea, până la şedinţa de Guvern – ca, după apariţia ordonanţei de urgenţă, peste o lună sau ceva de genul ăsta, să se treacă la această abordare. Întrebarea este cui se aplică noua formulă. Clar noilor credite în lei se va aplica, iar, pentru cele în derulare, formula de schimbare este cea de cerere de refinanţare. Practic, românii care au credite în lei pot face o cerere de finanţare a acelui împrumut la aceeaşi bancă sau la alta, bazat pe noua formulă de calcul, iar, dacă aceea va fi mult mai atractivă, dacă românul va decide să se finanţeze de la aceeaşi bancă sau la altă bancă, iar dacă se face la altă bancă va fi şi o competiţie între bănci pentru a oferi românilor o finanţare mai ieftină pentru că va fi afectată şi cota de piaţă a acestor bănci”, a spus oficialul guvernamental.

Teodorovici a mai spus că, în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, termenul de aplicare a prevederilor din OUG 114 va fi prorogat pentru luna mai.

„În ceea ce priveşte Pilonul II, propunerea este ca obligaţia de plată a capitalului ca diferenţă între ce este astăzi şi ce ar fi în baza ordonanţei să fie făcută la final de an, adică în decembrie şi automat nu mai existe această presiune cu luna iunie, cum este astăzi în ordonanţa 114 şi desigur să prorogăm sau să suspendăm pe o perioadă scurtă aplicarea acelor procente din ordonanţă, o lună sau două, am propus pentru luna mai, pentru a avea timp de discuţii de ordin tehnic pentru a vedea forma finală privind ce obligaţii au de îndeplinit vizavi de partea de capital social, unde să se ducă el, şi care este aria de investiţii pentru Pilonul II de pensii”, a mai spus ministrul Finanţelor.

El a subliniat că prevederile legate de energie din OUG 114 vor fi modificate numai dacă au fost discutate cu actorii din piaţă şi dacă au avizul Consiliului Concurenţei.

„Eu am cerut foarte clar colegilor de Guvern care au anumite sectoare în coordonare, precum energia şi comunicaţiile, şi vin cu propuneri pentru OUG 114 să se asigure că discuţiile s-au purtat în prealabil şi cu actorii din piaţă. Ministrul Energiei a trimis aseară la minister (la Ministerul Finanţelor – n.r.) un set de propuneri, o să vedem astăzi dacă toate aceste etape au fost urmate, inclusiv avizul de la Consiliul Concurenţei, şi, dacă da, această propunere se va regăsi joi în şedinţa de Guvern”, a arătat Teodorovici.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, ministrul Energiei, Anton Anton, a afirmat că Ministerul Energiei propune eliminarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru producătorii de energie din cărbune şi că are avizul Consiliului Concurenţei în acest sens.

Însă într-un răspuns al Consiliului Concurenţei, trimis luni, 25 martie, Ministerului Energiei şi obţinut de AGERPRES, instituţia de concurenţă indică faptul că taxarea diferenţiată ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat. Consiliul Concurenţei recomandă ca măsură să fie agreată cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi cu Comisia Europeană. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

maria.jpg

Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

BOBEICĂ NARCISA MARIA are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălțime, păr brunet lung, ochi negri.

Vestimentație: Blugi de culoare gri, hanorac, adidași albi, purta un ghiozdan de culoare neagră, cu model floral.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe