Connect with us

ACTUALITATE

Românii care au credite pot cere recalcularea ratelor în funcţie de noua formulă de calcul a ROBOR

Publicat

Eugen Teodorovici

Românii vor putea cere băncilor refinanţarea creditelor existente în funcţie de noua formulă de calcul a ROBOR, care va fi aprobată joi în Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 114/2018, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

El a participat, marţi, la o conferinţă pe teme energetice, iar, la final, jurnaliştii l-au întrebat care sunt principalele modificări care vor fi aduse OUG 114/2018 şi care vor fi aprobat joi în şedinţa de Guvern.

„Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. ROBOR va fi înlocuit cu un nou mod de calcul şi anume tranzacţiile interbancare şi sunt convins că cifrele vor arăta altfel”, a spus ministrul.

El a arătat că, în acest fel, ratele românilor la bănci vor scădea. Noua formulă de calcul va fi aplicată automat noilor credite, iar, pentru cele în vigoare, oamenii vor trebui să facă cereri de refinanţare prin care să li se aplice noul mod de calcul.

„Propunerea noastră va fi – dar discuţiile continuă şi zilele acestea, până la şedinţa de Guvern – ca, după apariţia ordonanţei de urgenţă, peste o lună sau ceva de genul ăsta, să se treacă la această abordare. Întrebarea este cui se aplică noua formulă. Clar noilor credite în lei se va aplica, iar, pentru cele în derulare, formula de schimbare este cea de cerere de refinanţare. Practic, românii care au credite în lei pot face o cerere de finanţare a acelui împrumut la aceeaşi bancă sau la alta, bazat pe noua formulă de calcul, iar, dacă aceea va fi mult mai atractivă, dacă românul va decide să se finanţeze de la aceeaşi bancă sau la altă bancă, iar dacă se face la altă bancă va fi şi o competiţie între bănci pentru a oferi românilor o finanţare mai ieftină pentru că va fi afectată şi cota de piaţă a acestor bănci”, a spus oficialul guvernamental.

Teodorovici a mai spus că, în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, termenul de aplicare a prevederilor din OUG 114 va fi prorogat pentru luna mai.

„În ceea ce priveşte Pilonul II, propunerea este ca obligaţia de plată a capitalului ca diferenţă între ce este astăzi şi ce ar fi în baza ordonanţei să fie făcută la final de an, adică în decembrie şi automat nu mai existe această presiune cu luna iunie, cum este astăzi în ordonanţa 114 şi desigur să prorogăm sau să suspendăm pe o perioadă scurtă aplicarea acelor procente din ordonanţă, o lună sau două, am propus pentru luna mai, pentru a avea timp de discuţii de ordin tehnic pentru a vedea forma finală privind ce obligaţii au de îndeplinit vizavi de partea de capital social, unde să se ducă el, şi care este aria de investiţii pentru Pilonul II de pensii”, a mai spus ministrul Finanţelor.

El a subliniat că prevederile legate de energie din OUG 114 vor fi modificate numai dacă au fost discutate cu actorii din piaţă şi dacă au avizul Consiliului Concurenţei.

„Eu am cerut foarte clar colegilor de Guvern care au anumite sectoare în coordonare, precum energia şi comunicaţiile, şi vin cu propuneri pentru OUG 114 să se asigure că discuţiile s-au purtat în prealabil şi cu actorii din piaţă. Ministrul Energiei a trimis aseară la minister (la Ministerul Finanţelor – n.r.) un set de propuneri, o să vedem astăzi dacă toate aceste etape au fost urmate, inclusiv avizul de la Consiliul Concurenţei, şi, dacă da, această propunere se va regăsi joi în şedinţa de Guvern”, a arătat Teodorovici.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, ministrul Energiei, Anton Anton, a afirmat că Ministerul Energiei propune eliminarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru producătorii de energie din cărbune şi că are avizul Consiliului Concurenţei în acest sens.

Însă într-un răspuns al Consiliului Concurenţei, trimis luni, 25 martie, Ministerului Energiei şi obţinut de AGERPRES, instituţia de concurenţă indică faptul că taxarea diferenţiată ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat. Consiliul Concurenţei recomandă ca măsură să fie agreată cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi cu Comisia Europeană. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Lângă noi: Zăpadă la Vatra Dornei dar și Coduri galbene și portocalii de vânt, emise de Crăciun într-o mare parte din țară

Publicat

lângă noi: zăpadă la vatra dornei dar și coduri galbene

Publicitate

Este o zăpadă superbă lângă noi, la Vatra Dornei, pentru cei care se hotărăsc acum să meargă la ski, însă Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de vreme rea.

Este vorba despre avertizări de tipul cod galben şi cod portocaliu de vânt puternic, viscol şi precipitaţii. Acestea vizează zone din sudul şi sud-estul României, relatează mediafax.ro.

O avertizare cod galben de vânt puternic vizează…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Gesturi fără egal pentru suflete curate: Polițiștii din Botoșani au adus bucurie în sufletele copiilor de Crăciun

Publicat

gesturi fără egal pentru suflete curate: polițiștii din botoșani au

Publicitate

Polițiștii, împreună cu Moș Crăciun au continuat tradiția campaniei umanitare de Crăciun și l-au ajutat pe moșul să ajungă cu daruri, la copii.

A fost organizată o acțiune specială pentru a bucura copiii care nu au reușit să-l vadă vreodată pe Moș Crăciun, fiindu-le oferite celor mici cadouri și un strop de speranță.

Pachetele pregătite cu grijă au conținut jucării, dulciuri, haine și produse alimentare de bază, toate fiind colectate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ucrainienii afirmă că o rachetă rusească a păstruns în spaţiul aerian al României, la Darabani. MApN neagă VEHEMENT aceste informaţii

Publicat

ucrainienii afirmă că o rachetă rusească a păstruns în spaţiul

Publicitate

Sistemele de supraveghere aeriană ale României şi cele NATO nu au detectat traversarea spaţiului aerian românesc de către o rachetă rusească, relatează mediafax.ro, după ce autorităţile ucrainene au raportat că o rachetă rusească ar fi trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi, pentru două minute, prin nordul României, desupra localității Darabani.

MApN continuă cercetările pentru clarificarea situaţiei, iar forţele aeriene…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 700.000 de români îşi serbează ASTĂZI ziua onomastică. Ce nume se sărbătoresc de Crăciun

Publicat

peste 700.000 de români îşi serbează astĂzi ziua onomastică. ce

Publicitate

Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Crăciun. Este un bun prilej pentru a transmite mesaje de Crăciun celor dragi, cu o dublă semnificație: ziua numelui și marea sărbătoare creștină, scre alba24.ro.

Datele Direcţiei pentru Evidenţa Persoanei din cadrul MAI relevă că sunt 383.615 bărbaţi şi 322.869 femei care poartă prenume asociate sărbătorii Naşterii Domnului – Crăciunul.

Între bărbaţii care se sărbătoresc pe 25…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe