EVENIMENT
Românii s-au întors în cinematografe, numărul spectatorilor şi încasările operatorilor sunt în creştere

Piața cinematografelor din România, una dintre industriile puternic afectate de restricțiile impuse în timpul pandemiei, înregistrează o redresare semnificativă și se apropie de nivelurile înregistrate înainte de anul 2019. Potrivit unei analize realizate de o companie de consultanță imobiliară, în 2022 numărul spectatorilor a crescut la 11,2 milioane, înregistrând o creștere de 40% față de 2021.
Cu toate acestea, numărul rămâne cu 15% sub nivelul din 2019.
Datele Centrului Naţional al Cinematografiei, analizate de Cushman & Wakefiled Echinox, arată că, din punct de vedere al încasărilor totale, operatorii de cinematografe au raportat o creştere de 2,5 ori faţă de 2021, respectiv 246,2 milioane de lei (circa 50 milioane de euro), însă cu 7% mai puţin comparativ cu 2019, când a fost înregistrat un nivel record de 265 milioane de lei (aproximativ 56 milioane euro).
De menţionat că, în perioada analizată, preţul mediu al unui bilet a crescut cu 9%, de la 20 de lei în 2019, la 21,9 lei în 2022.
Cifrele includ atât cinematografele cu un singur ecran, cât şi cele cu mai multe ecrane, cele din urmă reprezentând peste 96% din încasări şi numărul de spectatori.
Frecvenţa vizitelor pe cap de locuitor a înregistrat, de asemenea, un avans semnificativ în 2022 faţă de 2021, respectiv 0,59 vs 0,24, însă sub 0,68 raportat la 2019.
Cele mai mari pieţe cinematografice din România sunt Bucureşti (3.547.733 de spectatori, anul trecut), Cluj-Napoca (715.695), Constanţa (613.048) şi Timişoara (691.656), care concentrează aproape jumătate (49,6%) din cerere.
„Evoluţia industriei cinematografice din 2022 arată faptul că centrele comerciale şi-au reluat locul important pe care îl aveau în preferinţele românilor de a-şi petrece timpul liber.
Românii s-au întors în cinematografe, numărul spectatorilor şi încasările operatorilor sunt în creştere. La finalul anului trecut, 32 dintre cele 41 de judeţe din România aveau cel puţin un cinematograf multiplex
Peste 96% dintre sălile de cinematograf din România se regăsesc în cadrul mall-urilor, iar investiţiile în noi proiecte care urmează să fie dezvoltate în următorii ani vor contribui în continuare la extinderea infrastructurii cinematografice”, a precizat Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox.
La finalul anului trecut, 32 dintre cele 41 de judeţe din România aveau cel puţin un cinematograf multiplex, numărul mediu de săli de proiecţie fiind de 13,25.
Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, este o companie de consultanţă imobiliară şi cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti şi colaboratori, ce oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.
Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, ajută chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 10,2 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare. Agerpres
EVENIMENT
Inspectorii DSP Alba au luat la control mai multe supermarket-uri, magazine și restaurante din județ. Ce sancțiuni au dat

În luna martie 2025, inspectorii DSP Alba au verificat 84 de unități din județ privind respectarea normelor sanitare și utilizarea corectă a produselor biocide.
Au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale, dintre care 12 amenzi în valoare totală de 81.200 lei, unitățile sancționate fiind situate în mai multe localități din județ.
Printre principalele nereguli constatate s-au numărat lipsa curățeniei, utilizarea produselor expirate, lipsa cursurilor de igienă și a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Insecte, produse expirate și vitrine murdare, în Piața Mihai Viteazu. 35 de amenzi și activitate oprită temporar de ANPC

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a desfășurat joi o amplă acțiune de control în Piața Mihai Viteazu, în urma căreia a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor.
Pe data de 03.04.2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a derulat o serie de acțiuni de control la 22 de operatori economici care își desfășoară activitatea în Piaţa Mihai Viteazu.
Verificările au fost efectuate ca urmare a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Șofer prins la volan cu viteză de 223 km/h pe autostrada A1. Ce măsuri au luat polițiștii rutieri

Un șofer de 24 de ani a fost prins rulând cu viteza de 223 km/h pe autostrada A1. Acesta a fost surprins de aparatul radar.
Potrivit IPJ Timiș, miercuri, 2 aprilie, polițiștii Biroului Autostrăzi A1 Deva- Nădlac, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe Autostrada A1, km 431, calea 2 au oprit un autoturism condus de către un tânăr, în vârstă de 24 de ani, care circula dinspre municipiul Lugoj înspre Deva.
Acesta a fost înregistrat de aparatul radar, cu viteza de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Restructurări la Poșta Română: reduceri de posturi administrative și eficientizarea activității. Precizările companiei

Restructurări la Poșta Română: Poșta Română anunță că a implementat o restructurare semnificativă a aparatului administrativ. Compania a eliminat 75% din posturile de la nivel central – de la 1.200 la 300 de angajați.
La nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent.
Restructurări la Poșta Română. Reducere a aparatului administrativ central
De la începutul anului 2025, numărul angajaților din…
Citește mai mult pe Alba24.ro