EVENIMENT
Rusalii 2023: Luni, 5 iunie – Sărbătoarea Sfintei Treimi, Lunea Sfântului Duh

Creștinii ortodocși sărbătoresc, în a doua zi de Rusalii, Lunea Sfântului Duh. Sfânta Treime (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh) este prăznuită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor.
De Sfânta Treime, Biserica ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. La 50 de zile după Sărbătoarea Sfintelor Paști, în fiecare an, creștini ortodocși sărbătoresc Rusaliile. În acest an, sărbătoarea este în zilele de 4 și 5 iunie (când este Pogorârea Sfântului Duh).
Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor), iar în aromână („Arusaľi”), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști.
Praznicul Sfintei Treimi a fost aşezat a doua zi după Pogorârea Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor şi a treia Persoană a Preasfintei Treimi, Sfântul Duh, pentru a arăta că mântuirea oamenilor este lucrarea lui Dumnezeu, Unul după fiinţă, dar care are trei feţe sau ipostasuri, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.
Dogma despre Treimea dumnezeirii este fundamentală şi are implicaţii asupra întregii învăţături creştine, Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi, care a fost dăruit comunităţii apostolice primare, a înzestrat Biserica cu tot ceea ce era necesar organismului creştin: propovăduirea Evangheliei, Sfintele Taine, harismele, diaconia.
Existenţa istorică şi orice acţiune sacramentală depind de la întemeierea Bisericii de invocarea Duhului Sfânt.
Învăţătura despre Sfânta Treime este greu de înţeles, spune Părintele Cleopa Ilie, dar este spre folosul nostru să înţelegem câte ceva.
Este absolut necesar să cunoaştem despre Sfânta Treime cât este cu putinţă omului. Dar oricât am învăţa, nu-i destul, căci nici îngerii, nici heruvimii, nici serafimii nu pot dogmatisi şi teologhisi despre Preasfânta Treime, însă toţi suntem datori să învăţăm cât putem, arăta Părintele Cleopa.
Persoanele Sfintei Treimi sunt Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh
Tatăl este nenăscut şi nu are cauză. El este izvorul celorlalte două persoane. Fiul este născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii, precum se naşte cuvântul din minte, iar Duhul Sfânt purcede din Tatăl şi Se trimite în lume prin Fiul.
„Gândiţi-vă la trei sori care ar fi deopotrivă de mari, deopotrivă de luminoşi şi ar ieşi pe cer deodată şi ar fi uniţi într-un glob şi într-o putere. Cele trei ipostasuri sunt aceşti trei sori, având aceeaşi căldură şi lumină, aceeaşi fiinţă. Gândiţi-vă la trei sfeşnice cu trei lumânări în ele, dar luminile lor deopotrivă de mari şi luminoase. Amestecaţi aceste trei făclii la un loc şi veţi vedea o singură lumină. Ele sunt unite dar nu amestecate. Iată aşa este şi cu ipostasurile Presfintei Treimi. Sunt unite împreună în aceeaşi fiinţă, dar fiecare ipostas păstrează însuşirea sa”. („Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, Arhimandrit Cleopa Ilie)
O imagine a Sfintei Treimi suntem noi, oamenii, care avem minte, cuvânt şi duh, căci suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.
Creştinul este şi trebuie să fie permanent un locaş al Presfintei Treimi. Tatăl se sălăşluieşte mai ales în voinţa noastră. Iisus Hristos Cuvântul se odihneşte în mintea noastră. Iar Duhul Sfânt, pe Care Îl primim la botez, se odihneşte în inima noastră, spunea părintele Cleopa Ilie.
Arătând cât se poate despre Sfânta Treime, părintele Cleopa aduce aminte de rugăciunea unui mare cuvios, Sfântul Ioanichie cel Mare, pe care acesta o rostea neîncetat: „Nădejdea mea este Tatăl; scăparea mea este Fiul; acoperământul meu este Duhul Sfânt; Treime Sfântă, slavă Ţie!” (surse: vol. „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, Arhimandrit Cleopa Ilie, 1996; Dicţionarul de Teologie Ortodoxă, 1994)
Sursa: Agerpres
EVENIMENT
Sute de mașini și persoane, verificate de polițiști și jandarmi în Alba. Câte permise au fost reținute

Polițiștii și jandarmii din Alba au verificat sute de mașini și persoane, în cadrul acțiunilor în sistem integrat, ce au continuat marți. Au dat amenzi de peste 20.000 de lei.
Potrivit IPJ Alba, marți, 26 septembrie, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.
În cadrul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tânăr cu dosar penal la Alba Iulia, după ce polițiștii l-au oprit în trafic. Ce s-a întâmplat

Un tânăr din Meteș s-a ales cu dosar penal, după ce a fost oprit în trafic, în noaptea de marți spre miercuri. Polițiștii l-au identificat la volanul unui autoturism, la Alba Iulia.
Potrivit IPJ Alba, miercuri, 27 septembrie, în jurul orei 3.40, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani, din comuna Meteș, județul Alba.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Poate muzica să îmbunătățească jocurile de noroc online? Dezvăluirea coloanei sonore a victoriei (P)

Intrați în lumea incitantă a jocurilor de noroc online, unde priveliștile și sunetele se combină pentru a crea o experiență de neuitat. Chiar dacă elementele vizuale și gameplay-ul sunt esențiale, muzica este un element crucial care vă va ajuta să deblocați un nou nivel de emoție.
Acest articol de blog evidențiază impactul profund al muzicii în îmbunătățirea jocurilor online și de ce a devenit parte integrantă în industria jocurilor de noroc.
Crearea unei atmosfere…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Atunci când porniți o afacere, sunt multe lucruri la care trebuie să vă gândiți. Primul este dacă sunteți sau nu dispus să vă asumați mai multe riscuri decât este confortabil.
S-ar putea să fiți tentat să vă înființați propria companie pentru că vă permite un control total asupra mediului de lucru și a programului, dar dacă asta înseamnă să vă expuneți fără nicio rezervă, atunci poate că nu este cea mai bună idee!
Există mulți factori de luat în considerare…
Citește mai mult pe Alba24.ro