Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Rusia a început războiul în Ucraina. Explozii în Kiev, Harkov sau Odesa

Publicat

Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Donabs. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării.

Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

Citește și Mii de ucrainieni aşteaptă să intre în România prin Vama Siret. Coada de mașini se întinde pe câțiva kilometri

Forțele armate ucrainene spun că 5 avioane rusești și un elicopter au fost doborâte

UPDATE VIDEO A început războiul. Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și navele militare. Explozii în Kiev, Harkov sau Odesa

UPDATE, ora 08:20 Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a susținut că cinci avioane rusești și un elicopter au fost doborâte joi devreme, în timp ce forțele ruse atacau Ucraina.

Armata rusă a negat afirmațiile, a informat joi agenția de știri de stat TASS.

O coloană de vehicule militare a trecut granița din Belarus și înaintează spre Kiev. În capitală sunt auzite sirenele antiaeriene

Poliția de frontieră ucraineană informează că punctele de frontieră au fost atacate, iar CNN a difuzat un videoclip care pare a arăta o coloană de blindate și vehicule militare care intră în Ucraina din Belarus, pe la Senkivka, 230 de kilometri la nord de Kiev.

Sute de răniți după atacul Rusiei. Zelensky: Impunem starea de război

Ministerul de Interne ucrainean spune că la nivel național sunt sute de răniți în urma atacurilor, potrivit CNN.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână  în case. Acesta a anunțat că va fi impusă starea de război.

Zelenski discută la telefon cu președintele SUA Joe Biden.

Conducerea militaro-politică a Ucrainei este paralizată, trupele sunt complet demoralizate. Nici măcar nu au declarat război. „Războiul durează de o oră și jumătate și Forțele Armate ale Ucrainei au fost deja complet învinse”, spun surse citate de presa de la Kiev.

Surse militare declară că întreaga flotă ucraineană ar fi fost distrusă.

Ucraina a fost atacată prin mai multe granițe, a anunțat serviciul de frontieră de stat ucrainean

„În jurul orei 5:00, granița de stat a Ucrainei în zona cu Federația Rusă și Republica Belarus a fost atacată de trupele ruse sprijinite de Belarus”, a spus serviciul.

Acesta a adăugat că au loc atacuri în regiunile Lugansk, Sumi, Harkov, Cernihiv și Jytomyr – zone de la granițele de est și de nord ale Ucrainei. Atacurile vizează unități de frontieră, patrule de frontieră și puncte de control care folosesc artilerie, echipamente grele și arme de calibru mic, a spus serviciul de frontieră.

„În plus, atacul are loc din partea Republicii Autonome Crimeea”, a spus serviciul, citat de CNN.

Ucraina respinge: a adăugat că polițiștii de frontieră, împreună cu Forțele Armate și Garda Națională a Ucrainei, „trag în inamic”, în funcție de situația de la frontieră.

 

Zelensky: Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre

UPDATE, ora 06:50 – Ministerul de Interne ucrainean spune că la nivel național ar fi sute de răniți în urma atacurilor, potrivit CNN.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână în case. Acesta a anunțat că va fi impusă starea de război.

Zelenski a discutat la telefon cu președintele SUA Joe Biden.

„Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre.

Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja efortul internațional. Astăzi ar trebui să vă păstrați calmul. Stai acasă dacă puteți. Noi lucrăm. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează.

Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina.”, a spus Zelensky.

Sute de răniți după atacul Rusiei. Zelensky: Impunem starea de război

Ministerul de Interne ucrainean spune că la nivel național sunt sute de răniți în urma atacurilor, potrivit CNN.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână  în case. Acesta a anunțat că va fi impusă starea de război.

Zelenski discută la telefon cu președintele SUA Joe Biden.

Conducerea militaro-politică a Ucrainei este paralizată, trupele sunt complet demoralizate. Nici măcar nu au declarat război. „Războiul durează de o oră și jumătate și Forțele Armate ale Ucrainei au fost deja complet învinse”, spun surse citate de presa de la Kiev.

Surse militare declară că întreaga flotă ucraineană ar fi fost distrusă.

Război total în Ucraina. Kuleba: Putin tocmai ce a început o invazie pe scară largă în Ucraina.

Potrivit ultimelor informații, a început operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov, spun surse din Ministerul Apărării din Ucraina pentru Interfax.

Operațiunea militară a Rusiei pare una completă, cu atacuri de artilerie, atacuri aeriene și debacarea forțelor ruse în Odesa și Mariupol. Operațiunea militară a început chiar în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU.

Relatările jurnaliștilor și ale martorilor oculari, așa cum reies din postările de pe rețelele sociale, sugerează ca armata rusă atacă Ucraina simultan din nord, est și sud. Corespondentul The Guardian la Kiev, Luke Harding, citează comandamentul armatei Ucrainei care susține ca rușii ataca ținte militare.

Un avion de luptă rus efectuează lovituri aeriene asupra bazelor brigăzilor 25 și 93 ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk.

Kievul ar fi atacat cu rachete balistice.

„Putin tocmai ce a început o invazie pe scară largă în Ucraina”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei.

De asemenea, la granița cu Crimeea a fost atacată o bază militară ucraineană.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a anunțat că va convoca Consiliul Național pentur Securitate și Apărare pentru a declara stare de război.

NATO confirmă atacarea Ucrainei de către forțele Federației Ruse

Un comunicat al secretarului general, Jens Stoltenberg, cere încetarea imediată a operațiunilor militare:

“Condamn ferm atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți ale civililor. Încă o dată, în ciuda avertismentelor noastre repetate și a eforturilor diplomatice neobosite, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente.

Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice. Fac un apel către Rusia să înceteze imediat acțiunile militare și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Aliații NATO se vor întâlni pentru a discuta consecințele acțiunilor agresive ale Rusiei. Suntem alături de poporul Ucrainei în acest moment groaznic. NATO va face tot ce este necesar pentru a proteja și a-și apăra toate țările membre”, se arată într-un comunicat al secretarului general al NATO.

Război în Ucraina. Vladimir Putin a anunțat, la ora 5 dimineața (ora României), începerea unei operațiuni militare pentru “demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.

Președintele rus a anunțat joi dimineață o operațiune militară în Ucraina, într-o alocuție televizată. Putin a spus că acțiunea a venit ca răspuns la amenințările venite din Ucraina.

La scurt timp după aceea, reporterii CNN, BBC și Reuters au raportat explozii în Donbass (în partea controlată de armata ucraineană) și în Harkov. Presa ucraineană relatează că au fost auzite explozii lângă Kiev, dar nu în oraș, ci din direcția aeroportului, aflat la est de capitală. De asemenea, deasupra părții ucrainene a Donbassului sunt raportate raiduri aeriene.

Putin a cerut armatei Ucrainei să “depună armele”. A declarat că intenționează denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, dar că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei. “Rusia nu poate accepta o amenințare constantă din partea Kievului”.

“Circumstanțele ne impun să luăm măsuri decisive și imediate. Republicile Populare Donbass s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, Partea 7 din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Adunarea Federală și a asistenței reciproce cu DPR și LPR, am decis să conduc o operațiune militară specială”, a spus Putin într-o alocuțiune televizată către ruși.

“Acțiunile noastre sunt de autoapărare împotriva amenințărilor care ni se adresează și față de un dezastru și mai mare decât cel care se întâmplă astăzi. Rusia modernă, chiar și după prăbușirea URSS și pierderea unei părți semnificative a potențialului său nuclear, este astăzi una dintre cele mai puternice puteri nucleare. În acest sens, nimeni nu ar trebui să aibă dubii că un atac direct asupra Rusiei va duce la înfrângerea agresorului și la consecințe grave pentru acesta”, a mai spus Putin.

“Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, nu vom impune nimănui nimic prin forță”, a spus Putin, fără a face însă o distincție clară între ocuparea întregii țări, o invazie, care presupune o incursiune militară temporară și ocuparea unei părți din teritoriu.

În același timp, el a reamintit dreptul națiunilor la autodeterminare. “Nici în timpul creării URSS, nici după cel de-al Doilea Război Mondial, pe oamenii care trăiesc în anumite teritorii care fac parte din Ucraina modernă, nu i-a întrebat nimeni cum vor ei înșiși să trăiască. Libertatea este în centrul politicii noastre, dar este vorba despre libertatea tuturor de a-și determina în mod independent propriul viitor și viitorul copiilor lor. Considerăm că este important ca acest drept – dreptul de a alege – să poată fi folosit de toate popoarele care trăiesc pe teritoriul Ucrainei de astăzi”, a mai spus liderul rus.

La o jumătate de oră după aceea, Casa Albă a transmis un comunicat al președintelui Joe Biden:

“Rugăciunile lumii întregi sunt alături de poporul Ucrainei în această seară, deoarece suferă un atac neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse. Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și Aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere.

Voi monitoriza situația de la Casa Albă în această seară și voi continua să primesc actualizări regulate de la echipa mea de securitate națională. Mâine, mă voi întâlni cu omologii mei G7, dimineața și apoi mă voi adresa poporului american pentru a anunța consecințele ulterioare pe care Statele Unite și aliații și partenerii noștri le vor impune Rusiei pentru acest act inutil de agresiune împotriva Ucrainei și a păcii și securității globale. De asemenea, ne vom coordona cu aliații noștri NATO pentru a asigura un răspuns puternic, unit, care descurajează orice agresiune împotriva Alianței. În această seară, Jill și cu mine ne rugăm pentru oamenii curajoși și mândri din Ucraina.”

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FC Voluntari – „U” Cluj, 0-1. Clujenii reușesc să obțină victoria în ultima etapă din play-out

Publicat

u cluj voluntari.jpg

FC Voluntari și „U” Cluj s-au întâlnit astăzi, 12 mai, pe Stadionul Anghel Iordănescu din Voluntari în ultima etapă din play-out-ul Superligii României. 
Partida s-a încheiat cu victoria „șepcilor roșii” care au încheiat play-out-ul pe a patra poziție.
Echipele de start 
FC Voluntari: Fernandez – Ricardinho, Matricardi, Armaș – Boboc, Cascini, Crepulja, Rață, Aliji – Popescu, Nemec
REZERVE: Vâlceanu – Carnat, Ciobanu, Droppa, Dumiter,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT între localitățile Poieni și Ciucea. Două femei au fost duse la spital

Publicat

accident poieni 1000x600.jpg

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp între Poieni și Ciucea.

O mașină a ajuns într-un șanț de pe marginea drumului.

ACCIDENT între localitățile Poieni și Ciucea. Două femei au fost duse la spital

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au imntervenit la accident.

În accident a fost implicat un singur autoturism, ieșit în afara părții carosabile.

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Horoscop săptămâna 13 – 19 mai: Ce au rezervat ASTRELE pentru fiecare zodie

Publicat

horoscop pixabay.com .jpg

Horoscop săptămâna 13 – 19 mai. Care sunt cele mai benefice momente ale săptămânii, vedeți mai jos.

Horoscopul este o practică astrologică ce implică interpretarea pozițiilor și mișcărilor planetelor și a altor corpuri cerești, în special în legătură cu semnele zodiacale ale unei persoane, pentru a face predicții sau analize despre caracterul, comportamentul și evenimentele viitoare din viața lor.

Horoscop săptămâna 13 – 19 mai: Ce au rezervat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

IȘJ Alba cumpără pachete cu rechizite școlare pentru elevii din județ. Ce vor conține și cât vor costa

Publicat

iȘj alba cumpără pachete cu rechizite școlare pentru elevii din

IȘJ Alba cumpără pachete cu rechizite școlare pentru elevii din județ. Inspectoratul Școlar Județean Alba achiziționează aproape 4.800 de pachete cu rechizite școlare ce urmează să fie acordate elevilor în anul școlar 2024-2025. 

Inspectoratul Școlar Județean Alba a lansat, pe 9 mai, în SEAP, o licitație pentru achiziționarea de rechizite școlare pentru elevii din județ, în anul școlar 2024-2025.

Valoarea totală a contractului este estimată la 279.196,97 de lei,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe