ACTUALITATE
Rusia a lovit cu o rachetă un petrolier în derivă în Marea Neagră. Kievul susţine că este o navă a Republicii Moldova
O rachetă rusească a lovit joi un petrolier aflat în derivă în Marea Neagră de peste patru luni, la bordul căruia se află o cantitate necunoscută de motorină, a informat joi agenţia de presă Interfax-Ukraina, citând armata ucraineană, care susţine că petrolierul reprezintă o ‘bombă ecologică’, potrivit Reuters.
Petrolierul Millennial Spirit, care navighează sub pavilionul Republicii Moldova, este lovit pentru a doua oară de rachete ruseşti de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.
Prima oară a fost lovit la câteva zile de la invazie, autorităţile Republicii Moldova informând atunci că echipajul de la bordul navei este compus din cetăţeni ruşi şi că două persoane au fost grav rănite.
Comandamentul militar Sud al forţelor de apărare ucrainene a indicat joi că, la momentul respectiv, când a fost lovită în februarie, nava avea peste 500 de tone de motorină la bord şi că de atunci plutea fără echipaj. Potrivit acestuia, o rachetă rusească de tipul X-31 aer-sol a lovit petrolierul de data aceasta.
During air strike on #Odesa 🇺🇦, 2 Kh-31 missiles were fired from the #Russian 🇷🇺 Su-30 aircraft. One hit the tanker „Millennial Spirit” (Moldova flag), which is drifting on the sea without a crew, with the remains of diesel fuel on board since February 2022. 🤭 pic.twitter.com/E2ZPE9J6Ka
— Grumpy Skipper (@_ruskimir) July 7, 2022
‘Probabil că restul încărcăturii a luat foc’, indică armata, într-o declaraţie citată de Interfax-Ukraina, precizând că petrolierul a fost lovit pentru a doua oară.
Armata ucraineană a calificat nava drept o ‘bombă ecologică cu acţiune întârziată’, apreciind că această situaţie are drept cauză blocarea porturilor ucrainene de către invadatorii ruşi.
Agenţia de presă Reuters menţionează că nu poate confirma detaliile atacului în mod independent pentru moment.
Ucraina susţine că invazia rusă a provocat prejudicii enorme de ordin ecologic şi intenţionează să solicite despăgubiri Moscovei în instanţele internaţionale.
Printre ameninţările pentru mediu cauzate de invazia rusă, menţionate de Ucraina, se numără şi poluarea bazinelor de apă. Agerpres
sursa foto: captură video Twitter / Grumpy Skipper