EVENIMENT
Rusia cere Statelor Unite ale Americii DISTRUGEREA scutului antirachetă din România. Mesajul Kremlinului

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat joi că Statele Unite ar trebui să distrugă sistemele de lansare destinate apărării antirachetă MK-41 amplasate în România pentru a permite reîntoarcerea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, denunțat zilele trecute.
Rusia spune că Washingtonul ar trebui să distrugă, de asemenea, dronele de atac, din același motiv.
Ministerul a mai transmis că a convocat atașatul militar al ambasadei SUA să-i înmâneze o notă care să conțină cererea Moscovei.
Rusia a suspendat Tratatul privind intermedierea forțelor nucleare (INF) în acest week-end, după ce Washingtonul a anunțat că se va retrage în șase luni dacă Rusia nu renunță la încălcarea prevederilor din tratat.
Ataşatul militar american la Moscova a fost convocat de ruşi pentru a i se comunica această propunere ce vizează scutul de la Deveselu.
Ministerul rus al Apărării a propus joi SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konaşenkov, citat de TASS.
“Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse propune părţii americane ca în perioada dinainte de expirarea Tratatului INF să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidenţa termenului de ‘rachetă de croazieră terestra’, conform INF”, a menţionat acelaşi purtător de cuvânt.
“Ataşatul militar de la Ambasada SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se transmite o notă” în acest sens, conform sursei menţionate.
Luna trecută, Washingtonul, care acuză Moscova de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea noii sale rachete Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, i-a dat un ultimatum de 60 de zile pentru a o distruge într-o manieră verificabilă, avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord.
Moscova respinge acuzaţiile americane şi susţine că racheta sa are o rază de acţiune de „480 km”, deci se încadrează în acord. De asemenea, Rusia a acuzat SUA că încalcă Tratatul INF prin componentele antirachetă desfăşurate în România şi care urmează să fie instalate şi în Polonia.
Începând cu 2 februarie, „SUA îşi vor suspenda obligaţiile din cadrul tratatului INF şi vor începe procesul de retragere”, care „se va încheia în şase luni, cu excepţia cazului în care Rusia îşi va respecta obligaţiile ce-i revin, distrugându-şi toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele care încalcă acest acord”, a subliniat preşedintele american Donald Trump într-un comunicat.
Ca reacţie, a doua zi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că şi Rusia îşi suspendă participarea la INF şi că a dat ordin miniştrilor de externe şi apărării să nu iniţieze negocieri cu partea americană până când partenerii „noştri vor avea suficientă maturitate pentru un dialog de la egal la egal”.
Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km. Retragerea din acord a celor două părţi semnatare va intra în vigoare în mod oficial peste şase luni.
Surse: TASS, Agerpres, Realitatea.net, StirileProtv.ro
EVENIMENT
Rezultate remarcabile la Bacalaureat pentru absolvenții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Câte note de 10 au fost

Toți absolvenții promoției 2025 „Regina Maria – 150” au promovat examenul național de Bacalaureat, marcând al 13-lea an consecutiv cu promovare 100% la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Dintre aceștia, 75 au obținut medii peste 9 în acest an.
Astfel, toți cei 106 absolvenți ai promoției 2025 au promovat examenul, 75 dintre aceștia obținând medii cuprinse între 9,85 și 9, iar 24 de note sunt de 10.
Vezi și TOP LICEE în ALBA după rezultate finale…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Zeci de motocicliști, amendați pentru zgomot excesiv. Motocicletele aveau evacuări modificate ilegal

Motocicletele turate la maxim și zgomotul asurzitor au atras atenția autorităților. Zeci de motocicliști au fost trași pe dreapta și amendați după ce polițiștii au descoperit că aveau sisteme de evacuare modificate.
Pe fondul intensificării traficului rutier în perioada de vară și al numărului tot mai mare de motocicliști, mopediști și bicicliști care aleg acest mod de deplasare, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a intensificat acțiunile preventive și de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Mircea Goia este noul director general al Cupru Min Abrud. Rezultatele procedurii de selecție

Mircea Goia a devenit oficial directorul general al Cupru Min SA Abrud, după ce a câștigat procedura de selecție. Acesta asigura interimatul funcției, până la finalizarea concursului.
Totodată, în urma procedurii de selecție realizată conform guvernanței corporative, noul director economic al companiei este Elisabeta Cioara.
Reamintim faptul că procesul de recrutare a directorului general și a celui economic a venit după ani întregi de numiri politice în Consiliul de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Noul sistem AI de diagnosticare medicală este de 4 ori mai eficient decât medicii în cazul afecțiunilor complexe

Microsoft susține că noul său sistem AI pentru diagnosticare medicală este de patru ori mai eficient decât medicii în identificarea afecțiunilor complexe.
Sistemul creează grupuri de până la cinci agenți AI care interacționează între ei și “dezbat ipoteze până ajung la un diagnostic”, potrivit Biziday, care citează Financial Times.
Instrumentul de inteligență artificială a fost denumit “Orchestratorul de diagnostic Microsoft AI” (MAI-DxO).
A fost creat de o…
Citește mai mult pe Alba24.ro