ACTUALITATE
Rusia crește limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu în timpul conflictului cu Ucraina

Marți, Duma de Stat din Rusia a votat o lege care prevede creșterea limitei de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu de la 27 la 30 de ani. Această măsură vine în contextul în care conflictul armat cu Ucraina se află în cea de-a 18-a lună, conform AFP.
„Începând de la 1 ianuarie 2024, cetăţenii cu vârsta între 18 şi 30 de ani vor fi convocaţi pentru serviciul militar”, potrivit acestei legi adoptate în a doua şi a treia lectură de Dumă, etapa cea mai importantă a procesului legislativ în ţară.
Această măsură va permite creşterea netă a numărului de rezervişti potenţiali ai armatei ruse, în timp ce Moscova a mobilizat deja aproape 300.000 în septembrie 2022 pentru ofensiva sa în Ucraina.
Legea interzice, de asemenea, recruţilor să părăsească teritoriul rus începând din momentul în care biroul de înrolare le-a trimis ordinul de recrutare.
Înaintea intrării în vigoare, textul mai trebuie aprobat de Consiliul Federaţiei (camera superioară), şi semnat de preşedintele Vladimir Putin, ceea ce constituie în general o simplă formalitate.
Parlamentul rus a adoptat deja în regim de urgenţă în aprilie o lege care facilitează mobilizarea ruşilor în armată prin extinderea modalităţilor de trimitere a ordinului de încorporare.
Rusia crește limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu în timpul conflictului cu Ucraina. Duma de Stat a adoptat legea semnată luni de Putin pe 18 iulie
Această lege face de asemenea viaţa mai dificilă pentru cetăţenii refractari, privându-i de posibilitatea de a lucra ca antreprenori sau independenţi, de a primi împrumuturi sau de a dispune de locuinţa şi de maşina lor.
Numeroşi ruşi care trebuie să efectueze serviciul militar obligatoriu de un an scăpau până acum convocărilor, nemaiducându-se la adresa lor oficială şi plătind mită recrutorilor sau medicilor.
Kremlinul dezminte de mai multe luni că vrea să lanseze un nou val de mobilizare pentru ofensiva în Ucraina, după ce mobilizarea precedentă provocase fuga a zeci de mii de ruşi în străinătate.
Putin a promulgat luni o lege care permite, în caz de mobilizare, trimiterea la război a ruşilor de peste 60 de ani, inclusiv a celor care s-au pensionat.
Duma de Stat a adoptat legea semnată luni de Putin pe 18 iulie.
Aceasta măreşte vârstă de trecere în rezervă cu cinci ani.
Totodată, pentru ofiţerii superiori, limita de vârstă pentru trecerea în rezervă este majorată la 65 de ani, potrivit portalului Dialog.ua. Agerpres
ACTUALITATE
Tânăr din Bucecea, depistat la volan pe o stradă din municipiul Botoșani cu toate că nu avea permis

ACTUALITATE
Dosar penal pentru un tânăr de 19 ani din municipiul Botoșani, care s-a urcat la volan deși avea permisul suspendat

…
Citește mai mult pe Botosani24.ro

În octombrie, producția industrială a Germaniei a înregistrat o scădere mai semnificativă decât se anticipa, marcată de a cincea lună consecutivă de declin.
Această evoluție adâncește preocupările legate de performanța economiei celei mai mari din Europa în acest an, conform informațiilor furnizate de Reuters și DPA.
Conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială a scăzut în octombrie cu 0,4% faţă de luna precedentă (când se înregistrase un recul de 1,3%), în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,2%.
Producţia în domeniul ingineriei mecanice a scăzut cu 6,3%, dar s-au înregistrat scăderi şi în multe alte sectoare, inclusiv în construcţii, conform Destatis. În schimb producţia de vehicule a crescut cu 0,7%.
„Dificultăţile cu care se confruntă industria din Germania continuă.
Comenzile industriale reduse din ultimii doi ani au acum un impact semnificativ asupra producţiei”, a apreciat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank Group.
Şi comenzile industriale au scăzut neaşteptat în octombrie, cu 3,7% faţă de luna precedentă. Este primul declin din ultimele trei luni.
În ritm anual, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 3,5% în octombrie, după un declin de 2,6% luna precedentă.
Industria germană continuă să fie afectată de o combinaţie între preţurile ridicate la energie, cererea externă slabă şi condiţiile de finanţare mai puţin favorabile, a explicat Ralph Solveen, economist la Commerzbank.
În perioada august – octombrie 2023, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 1,9% faţă de precedentele trei luni.
Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei din 2023, după un avans de 0,1% în precedentele trei luni. Comisia Europeană se aşteaptă la un declin al PIB-ului Germaniei de 0,3% anul acesta, urmat de o creştere de 0,8% în 2024 şi de 1,2% în 2025. Agerpres
ACTUALITATE
Germania va prelungi controalele la frontierele cu Polonia, Cehia şi Elveţia cel puţin două luni

Nancy Faeser, ministrul de interne al Germaniei, a declarat că va extinde controalele la frontierele cu Polonia, Republica Cehă și Elveția cu cel puțin două luni după data de 15 decembrie, conform informațiilor furnizate de dpa.
„Măsurile noastre funcţionează.
Lupta noastră împotriva afacerii fără scrupule a contrabandiştilor de persoane, care pun în pericol cu brutalitate vieţile omeneşti, este încununată de succes”, a declarat Nancy Faeser pentru cotidianul german Rheinische Post, într-un comentariu publicat vineri.
Controalele mobile şi fixe au avut un efect clar de la introducerea lor în octombrie, limitând migraţia ilegală în Germania şi reducând povara asupra autorităţilor locale.
Faeser a prelungit luni controalele la frontieră până la 15 decembrie.
Potrivit Ministerului de Interne, circa 3.300 de intrări neautorizate au fost depistate şi 1.100 de intrări neautorizate au fost împiedicate de la introducerea controalelor, pe 16 octombrie.
„Asta înseamnă că aceste măsuri funcţionează şi vom continua să procedăm în acest fel”, a declarat un purtător de cuvânt.
Declarațiile lui Andreas Roßkopf
Andreas Roßkopf, responsabil pentru poliţia federală la sindicatul poliţiştilor, a declarat pentru Rheinische Post că numărul solicitanţilor de azil nu a putut fi redus prin mijloace poliţieneşti şi că depunerea cererilor de azil nu a putut fi împiedicată.
Trebuie clarificat „dacă mii de poliţişti ar trebui de fapt să rămână la frontiere sau dacă nu ar fi desfăşuraţi mai bine pentru securitate în oraşe şi problema azilului rezolvată în cadrul legislativ al UE”.
Situaţia de securitate în Germania este foarte sensibilă în acest moment, fiind investigate mai multe comploturi de a ataca târguri de Crăciun, notează dpa. Agerpres