Connect with us

EVENIMENT

S-a AMÂNAT deschiderea autostrăzii Lugoj-Deva. Probleme de calitate a lucrărilor pe lotul 3, între Ilia și Holdea

Publicat



Lucrările pe cei 43 de kilometri de autostradă între Lugoj și Deva au fost finalizate, după aproape șase ani. Însă CNAIR a refuzat, luni, recepția pentru unul dintre loturi, invocând probleme de calitate a lucrărilor.

Este vorba despre lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, segment de 21 de kilometri, între Ilia și Holdea.

”S-a refuzat începerea recepţiei pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Pe lângă neconformităţi la covorul asfaltic au apărut nişte ravenări spre taluze, nişte fisuri. Sunt probleme de calitate, iar consultantul a recomandat să nu se înceapă recepţia. În această situaţie, constructorii trebuie să corecteze neconformităţile. Orium, sunt oarecum într-o situaţie fericită că nu a fost începută recepţia. Altfel puteam începe recepţia şi să o suspendăm. Atunci ar fi avut 90 de zile la dispoziţie să remedieze lucrările, iar în caz contrar le era reziliat contractul şi pierdeau garanţia de bună execuţie şi primeau şi certificat negativ”, a precizat, pentru adevarul.ro, Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

Lotul 4 va putea fi deschis traficului rutier, în cazul în care vor fi recepţionate lucrările la cei 22 de kilometri, dar şi două bretele de la Ilia, aflate pe Lotul 3 al AUtostrăzii Lugoj – Deva, acesta trebuind să fie recepţionate separat, potrivit sursei citate.

„Din punctul nostru de vedere, lucrările la Lotul 4 sunt finalizate, însă decizia va fi luată după finalizarea rapoartelor de la recepţie”, a declarat, pentru adevarul.ro, Ştefan Şerbu, director de şantier pe Lotul 4 Deva – Ilia.

Recepţia a început luni cu Lotul 4, apoi CNAIR a inspectat şi Lotul 3. Pe ambele tronsoane ale autostrăzii Lugoj – Deva, muncitorii, în cea mai mare parte, au fost trimişi acasă după finalizarea lucrărilor.

Autostrada Lugoj – Deva e în lucru încă din 2013 și cele două tronsoane erau așteptate să fie gata și acum un an când autoritățile de la drumuri își făceau planurile. Cu cele două loturi deschise, șoferii vor putea practic circula de la Sibiu până la granița cu Ungaria de la Nădlac pe autostradă, mai puțin pe o porțiune de circa 13 km între Holdea și Margina, potrivit hotnews.ro.

Acolo va trebui realizat o secțiune de autostradă ce va conține o serie de tuneluri care să treacă prin dealuri. Autoritățile de la drumuri au reușit abia la sfârșitul lunii iunie să înceapă licitația pentru proiectare și construcție.

Lotul 3, de 21 de kilometri, se întinde între Ilia şi Holdea şi a fost construit de Asocierea de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA, care a obţinut contractul pentru derularea investiţiei, estimată iniţial la 580 de milioane de lei, fără TVA.

Lotul 4, de 22 de kilometri, leagă Şoimuş de Ilia, pe Valea Mureşului. Asocierea Tehnostrade, Spedition UMB a construit tronsonul, iar costul iniţial al lucrărilor a fost estimat la 419,4 milioane lei fără TVA.

surse: adevarul.ro, hotnews.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: O persoană a murit, iar alte două au fost rănite după impactul dintre două autoturisme, în Teleorman

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme a avut loc, sâmbătă,  pe DN 6, pe raza municipiului Roșiori de Vede.

În urma impactului o persoană a murit, iar alte două au fost transportate la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Potrivit polițiștilor, accidentul s-a produs pe fondul unei depășiri neregulamentare.

La ora publicării acestei știri, traficul în zonă este blocat pe ambele sensuri.

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricţiile ce trebuie respectate în hoteluri pe durata stării de alertă şi după aceasta

Publicat

receptie hotel

Funcţionarea hotelurilor pe durata stării de alertă trebuie să ţină cont de triajul epidemiologic al turiştilor, de standarde de igienă ridicate în spaţiile de cazare, de respectarea unei distanţe fizice impuse între persoane şi o serie de interdicţii şi restricţii privind servirea alimentelor şi băuturilor, se arată într-un material de opinie elaborat de experţii unei companii de consultanţă legală.

‘Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă stabileşte, printre altele, primele măsuri privind funcţionarea industriei hoteliere şi a activităţilor conexe pe durata stării de alertă, dar şi restricţiile care trebuie respectate de operatorii din domeniu (…) Echipele de conducere ale operatorilor economici din industrie trebuie să dezvolte şi să pună în aplicare un plan de acţiune, adaptat situaţiei, cu respectarea recomandărilor autorităţilor locale şi naţionale de sănătate publică, având ca scop prevenirea răspândirii virusului, gestionarea eficientă a cazurilor, dacă apar, şi atenuarea impactului în rândul clienţilor şi al personalului’, arată Diana Stan, Senior Associate în cadrul Reff & Asociaţii | Deloitte Legal România.

Pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 principalele obligaţii pe care operatorii din domeniul hotelier trebuie să le respecte, conform Hotărârii 394/2020, sunt legate de asigurarea triajului epidemiologic şi a dezinfectării obligatorii a mâinilor la intrarea în sediu, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru vizitatori, în condiţiile stabilite prin Ordinul nr. 874/81/2020, şi de respectarea normelor de prevenire stabilite prin Ordinul nr. 1731/832/2020, printre care se numără şi dezvoltarea şi punerea în aplicare a planurilor de acţiune menţionate anterior, precizează experţii.

‘Un astfel de plan de acţiune trebuie să prevadă, în principal, optimizarea comunicării între conducere şi personal şi, respectiv, între conducere şi clienţi, astfel încât aceştia să poată furniza şi obţine rapid informaţii cu privire la măsurile preventive adoptate sau alte servicii solicitate de clienţi (medicale/farmaceutice), cu privire la incidentele care pot apărea în unitatea de cazare, precum şi pentru a promova o serie de mesaje-cheie în rândul oaspeţilor, cum ar fi regulile de distanţare socială, igiena mâinilor şi cea respiratorie. În plus, planul trebuie să includă politica de ocupare a camerelor privind persoanele însoţitoare, în situaţia în care există un caz suspect de COVID-19, şi asigurarea unei truse medicale, la recepţie, ce va fi pusă la dispoziţia cadrelor medicale solicitate pentru consultul cazurilor suspecte. Trusa trebuie să conţină dezinfectant/şerveţele cu efect antibacterian pentru curăţarea suprafeţelor, măşti pentru faţă/ochi, mănuşi, şorţ de protecţie, halat medical, sac pentru deşeuri, toate de unică folosinţă’, se precizează în analiza citată.

Operatorii de hoteluri trebuie să aibă în vedere monitorizarea oaspeţilor care pot fi bolnavi de către personalul de la recepţie, cu respectarea reglementărilor privind protecţia datelor cu caracter personal şi a dreptului la viaţă privată şi confidenţialitate, conducerea şi serviciile medicale fiind îndreptăţite să evalueze situaţia şi să ia deciziile corespunzătoare. Planul va impune şi spălarea şi dezinfecţia suprafeţelor din camere şi spaţii comune cu frecvenţă mai crescută decât de obicei, cu soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau clor, avizate conform legii, subliniază în analiza sa Diana Stan.

Iniţial, prin Hotărârea 394/2020 a fost menţinută măsura suspendării consumului de produse alimentare şi de băuturi alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor. În spaţiile menţionate au fost permise doar activităţi de preparare a hranei şi comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în incintele respective (room service/take away).

De la 1 iunie, în contextul reducerii graduale a restricţiilor, sunt permise prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice doar în spaţiile exterioare, în aer liber, şi cu anumite restricţii. Astfel, este obligatorie asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între mese, iar la fiecare masă pot sta maximum patru persoane, dacă sunt din familii diferite (Ordinul nr. 966/1809/105/2020).

Ordinul menţionat mai prevede instalarea la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare a dispozitivelor cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, precum şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare şi stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienţi în interiorul terasei, astfel încât să se limiteze contactele între clienţi, şi amplasarea de semnalizări verticale pentru a facilita circulaţia clienţilor pe terasă.

În plus, se interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă. De asemenea, ordinul mai prevede interzicerea consumului de produse în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul terasei.

Nu în ultimul rând, pentru servirea mesei, personalul va purta mască şi mănuşi, iar după fiecare client/grup va efectua dezinfecţia meselor cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de către Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

‘Potrivit Ordinului 1731/2020, într-o primă etapă, o serie de activităţi adiacente industriei hoteliere rămân interzise, cum ar fi locurile de joacă, locurile special amenajate pentru fitness, saune, piscina interioară din incinta hotelurilor, iar folosirea lifturilor va fi permisă doar dacă este strict necesar şi numai de către cel mult două persoane simultan, de preferat din aceeaşi familie, care vor purta măşti de protecţie în tot timpul folosirii liftului’, evidenţiază analiza legală citată.

Începând cu 1 iunie, prin modificările aduse Hotărârii 394/2020, este permis accesul persoanelor pe plajele amenajate, cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente şi o distanţă de minimum doi metri între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite. La aceste reguli se adaugă şi respectarea normelor privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de operare a plajelor turistice stabilite prin Ordinul nr. 969/1810/1166/2020, mai arată experţii Reff & Asociaţii | Deloitte Legal România. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensiunile din Delta Dunării, pline de turiști în minivacanța de Rusalii. Grad de ocupare de minim 80%

Publicat

fluviul dunarea

Gradul de ocupare a pensiunilor din Delta Dunării în perioada minivacanţei de Rusalii este de cel puţin 80%, susţin asociaţiile de turism din rezervaţie.

Preşedintele Asociaţiei Patronatului din Turism (APT), Daniel Iluşcă, a declarat pentru AGERPRES că pescarii amatori umplu malurile canalelor din Deltă şi că cel mai probabil ei au rămas aici încă din minivacanţa de 1 iunie.

“Toate canalele sunt pline de pescari, probabil încă din week-end-ul trecut. Oamenii se feresc de noul coronavirus şi au găsit o metodă tradiţională de a sta departe unii de alţii. Mă îndoiesc că mai există acum locuri libere la pensiunile din Deltă”, a afirmat preşedintele APT.

Tariful minim perceput în Deltă este de 150 de lei de persoană pe noapte, preţul incluzând o masă pe zi.

Grad de ocupare în pensiuni de minim 80%

Preşedintele Asociaţiei de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, a menţionat că cel puţin 80% din locurile de cazare din rezervaţie sunt deja ocupate.

“Cele mai accesate localităţi sunt Sulina, Sfântu Gheorghe şi Crişan, datorită proximităţii faţă de Marea Neagră. Plajele sălbatice din Sulina şi Sfântu Gheorghe, dar şi plimbările în caiace vor fi cele mai solicitate în acest sezon”, a apreciat preşedintele AMDTDD.

Persoanele cu domiciliile în afara localităţilor din Deltă trebuie să plătească un permis de acces în rezervaţie de 5 lei pe zi, 15 lei pe săptămână sau 30 de lei pe an.

Permisele se pot obţine atât de la automatele amplasate în sediul din Tulcea al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cât şi de la cele din Corbu, Murighiol şi Vadu, precum şi de la centrele de informare ale Administraţiei din Sulina, Crişan şi Chilia Veche. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Italia şi Spania – sub 200 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. În UK s-au înregistrat un număr ridicat de decese

Publicat

Italia a înregistrat joi 88 de noi decese provocate de COVID-19 şi 177 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, conform ultimelor date anunţate de Protecţia Civilă, transmite agenţia EFE.

Numărul total al deceselor legate de acest virus ajunge astfel în această ţară la 33.689, iar cel al infectărilor la 234.013. Dintre acestea, numărul cazurilor active în prezent este de circa 35.000, iar 338 de pacienţi sunt internaţi la terapie intensivă.

În Spania au fost consemnate joi cinci noi decese provocate de COVID-19, după ce miercuri s-a înregistrat un singur deces, iar în cele două zile precedente niciunul. Numărul total al deceselor din ultima săptămână este de 56, diferenţele mari între aceste date fiind generate şi de raportările întârziate ale unor regiuni. De la începutul pandemiei noul coronavirus a provocat în Spania 27.133 de decese.

Numărul noilor cazuri de COVID-19 confirmate în această ţară a continuat de asemenea să scadă, joi fiind recenzate 195 de noi cazuri, cu 24 mai puţine faţă de miercuri, dintre care 87 sunt în zona capitalei Madrid. Bilanţul îmbolnăvirilor de la începutul epidemiei este de 240.660.

Un număr ridicat al deceselor şi al noilor contagieri se înregistrează în Regatul Unit, unde joi au fost consemnate 176 de noi decese şi 1.805 de noi cazuri confirmate în urma procesării a 220.057 de teste, conform Ministerului britanic al Sănătăţii.

Regatul Unit este ţara europeană cea mai îndoliată de pandemia COVID-19, înregistrând peste 50.000 de decese, conform biroului naţional de statistică, sau 39.904 de decese conform datelor guvernului de la Londra, şi 281.661 de persoane infectate, a doua ţară europeană, după Rusia, în bilanţul cazurilor confirmate. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate