EVENIMENT
S-a lansat „Apel 112”, aplicaţia care transmite STS locaţia telefonului în timpul apelului de urgenţă

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a lansat recent aplicaţia pentru telefoane mobile „Apel 112”, care permite transmiterea coordonatelor geografice ale apelantului la momentul iniţierii apelului de urgenţă către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU), informează joi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Aplicaţia „Apel 112” permite transmiterea localizării apelanţilor la 112 atunci când apelul de urgenţă este generat din reţeaua proprie de telefonie mobilă, potrivit sursei. Utilizarea aplicaţiei presupune activarea serviciilor de date şi a funcţiei de localizare a telefonului mobil. Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată şi instalată pe telefonul mobil din Google Play sau App Store, fiind compatibilă cu telefoanele mobile cu sistem de operare Android sau iOS.
Chiar dacă aplicaţia este instalată şi activă, aceasta nu va transmite automat localizarea dacă numărul de telefon nu aparţine unui operator mobil din România, dacă nu există acoperire a operatorului care deţine numărul de telefon şi nici dacă telefonul este în roaming.
În aceste situaţii, utilizatorii aplicaţiei care apelează numărul de urgenţă 112 pot transmite verbal coordonatele geografice de localizare, deoarece utilizatorii pot vizualiza coordonatele locaţiei atunci când accesează aplicaţia „Apel 112”.
Serviciul 112 este numărul unic european de urgenţă pentru alertarea Poliţiei, Ambulanţei, SMURD-ului, Pompierilor şi Jandarmilor şi poate fi apelat, în condiţiile în care există o urgenţă, chiar şi atunci când utilizatorul nu are semnal la telefonul mobil în reţeaua proprie. ANCOM elaborează reglementări prin care se stabilesc condiţiile tehnice şi economice referitoare la realizarea comunicaţiilor către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, în scopul furnizării către cetăţeni a serviciului de urgenţă 112. Aceste reglementări sunt realizate în acord cu prevederile cadrului legislativ european.
La finalul anului 2016, ANCOM a emis o decizie care impune în sarcina furnizorilor de reţele publice mobile de telefonie de a lua toate măsurile necesare pentru a permite transmiterea de către echipamentul terminal către administratorul SNUAU în maxim 20 de secunde de la momentul iniţierii apelului, a informaţiei de localizare, respectiv latitudinea şi longitudinea poziţiei geografice în care se află echipamentul terminal al apelantului, cel puţin pentru apelurile de urgenţă 112 iniţiate de pe terminale mobile care au capabilităţile necesare.
Persoanele cu deficienţe de auz şi/sau vorbire au la dispoziţie serviciul SMS 113 pentru a anunţa situaţiile de urgenţă prin SMS. Funcţionarea Serviciului 113 este posibilă doar după înregistrarea beneficiarilor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vorbire în baza de date a SNUAU şi a numărului de telefon mobil pe care îl folosesc pentru anunţarea urgenţelor către operatorii Sistemului 112. AGERPRES

Respectarea orelor de liniște la bloc este o problemă cu care se confruntă locatarii. Orele de liniște sunt pentru toată lumea, fie că locuiești la casă, fie la bloc. Astfel că, vecinii care fac zgomot fără să țină cont de ceilalți, nu doar că plătesc amenzi usturătoare, dar riscă încă o pedeapsă.
Românii care nu respectă orele de liniște riscă să meargă la muncă în folosul comunității
Cu siguranță, cel puțin odată, ți-au dat bătăi de cap…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Centru de zi pentru copii, la Cugir. Investiție de peste 1,9 milioane de lei pentru reabilitarea și dotarea unei clădiri din oraș

Centru de zi pentru copii, la Cugir. O clădire din orașul Cugir urmează să fie transformată în curând, printr-o investiție de peste 1,9 milioane de lei, într-un Centru de zi pentru copii, proiect care urmărește prevenirea separării copiilor de familie.
Direcția de Asistență Socială Cugir a lansat pe 3 aprilie, în SEAP, o licitație pentru execuția de lucrări pentru obiectivul „Centru de zi pentru copii Cugir – Un pas cu SPAS”.
Valoarea totală estimată a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu. De la ce au pornit flăcările

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit joi noaptea pentru stingerea unui incendiu în localitatea Cămărașu.
La fața locului s-a deplasat imediat echipajul de la Punctul de Lucru Mociu, iar forțele au fost suplimentate cu două autospeciale de la Punctele de Lucru Jucu, respectiv Gherla.
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu
Flăcările au cuprins un depozit de materiale de construcții. Potrivit pompierilor, iuncendiul s-a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Agenția pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate. Cum se va numi noua agenție

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi de Guvern. Astfel, va rezulta Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), care va fi condusă de un secretar de stat.
Potrivit Executivului, numărul total al posturilor se va reduce cu 371, astfel încât, la nivel național și județean agenția va funcționa cu 2.001 posturi.
În prezent, Agenţia…
Citește mai mult pe Alba24.ro