EVENIMENT
S-a lansat „Apel 112”, aplicaţia care transmite STS locaţia telefonului în timpul apelului de urgenţă

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a lansat recent aplicaţia pentru telefoane mobile „Apel 112”, care permite transmiterea coordonatelor geografice ale apelantului la momentul iniţierii apelului de urgenţă către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU), informează joi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Aplicaţia „Apel 112” permite transmiterea localizării apelanţilor la 112 atunci când apelul de urgenţă este generat din reţeaua proprie de telefonie mobilă, potrivit sursei. Utilizarea aplicaţiei presupune activarea serviciilor de date şi a funcţiei de localizare a telefonului mobil. Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată şi instalată pe telefonul mobil din Google Play sau App Store, fiind compatibilă cu telefoanele mobile cu sistem de operare Android sau iOS.
Chiar dacă aplicaţia este instalată şi activă, aceasta nu va transmite automat localizarea dacă numărul de telefon nu aparţine unui operator mobil din România, dacă nu există acoperire a operatorului care deţine numărul de telefon şi nici dacă telefonul este în roaming.
În aceste situaţii, utilizatorii aplicaţiei care apelează numărul de urgenţă 112 pot transmite verbal coordonatele geografice de localizare, deoarece utilizatorii pot vizualiza coordonatele locaţiei atunci când accesează aplicaţia „Apel 112”.
Serviciul 112 este numărul unic european de urgenţă pentru alertarea Poliţiei, Ambulanţei, SMURD-ului, Pompierilor şi Jandarmilor şi poate fi apelat, în condiţiile în care există o urgenţă, chiar şi atunci când utilizatorul nu are semnal la telefonul mobil în reţeaua proprie. ANCOM elaborează reglementări prin care se stabilesc condiţiile tehnice şi economice referitoare la realizarea comunicaţiilor către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, în scopul furnizării către cetăţeni a serviciului de urgenţă 112. Aceste reglementări sunt realizate în acord cu prevederile cadrului legislativ european.
La finalul anului 2016, ANCOM a emis o decizie care impune în sarcina furnizorilor de reţele publice mobile de telefonie de a lua toate măsurile necesare pentru a permite transmiterea de către echipamentul terminal către administratorul SNUAU în maxim 20 de secunde de la momentul iniţierii apelului, a informaţiei de localizare, respectiv latitudinea şi longitudinea poziţiei geografice în care se află echipamentul terminal al apelantului, cel puţin pentru apelurile de urgenţă 112 iniţiate de pe terminale mobile care au capabilităţile necesare.
Persoanele cu deficienţe de auz şi/sau vorbire au la dispoziţie serviciul SMS 113 pentru a anunţa situaţiile de urgenţă prin SMS. Funcţionarea Serviciului 113 este posibilă doar după înregistrarea beneficiarilor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vorbire în baza de date a SNUAU şi a numărului de telefon mobil pe care îl folosesc pentru anunţarea urgenţelor către operatorii Sistemului 112. AGERPRES
EVENIMENT
Tânăr din Fărău, REȚINUT pentru tâlhărie. A agresat un bărbat de 50 de ani și i-a furat telefonul

Un tânăr de 21 de ani din Fărău a fost reținut de polițiști, pentru tâlhărie. Acesta l-ar fi agresat un bărbat de 50 de ani din județul Bihor și i-a furat telefonul. Victima a suferit leziuni care necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale.
Potrivit IPJ Alba, luni, 30 iunie, polițiștii din Ocna Mureș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr, în vârstă de 21 de ani, din localitatea Fărău, cercetat pentru tâlhărie.
Din verificări a reieșit că,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a colectat o sumă mare de bani pe care a donat-o populației afectate de dezastrul de la Praid

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a continuat și în această perioadă desfășurarea unor ample acțiuni social-filantropice dedicate sprijinirii comunităților afectate de crize, a transmis biroul de presă al instituției.
În urma incidentelor de poluare produse la Salina Praid, care au afectat grav calitatea apei potabile în zona orașului Târnăveni, Arhiepiscopia Alba Iulia, cu acordul Arhiepiscopului Irineu, a răspuns nevoilor stringente ale populației.
Astfel, în luna…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care a distrus un autoturism aflat pe raza localității Mintiu Gherlii.
La misiune a luat parte echipajul de la Punctul de Lucru Gherla, iar flăcările s-au manifestat generalizat.
Din fericire, nu au existat victime, însă autoturismul a fost distrus în totalitate. De asemenea, acesta a fost parcat lângă o casă, unde s-au înregistrat, în urma incendiului,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Sunt multe analogii care se pot face între modul în care funcționează țara/statul și diverse alte entități. Aleg astăzi să fac o astfel de analogie între stat și o companie (o firmă). O companie mare, cu multe departamente și mulți angajați – mai mult sau mai puțin cinstiți. O companie care trebuie să livreze încontinuu, ca să nu între în colaps.
Aud deseori în spațiul public o dorință exprimată clar: “să vină marele reset, să o luăm de la zero”. De la zero,…
Citește mai mult pe Alba24.ro