Connect with us

ACTUALITATE

S-au inaugurat, la Putna, primii 137 de kilometri din Via Transilvanica. S-a montat borna de început a traseului de 1.000 km

Publicat

Cei 137 de kilometri din judeţul Suceava incluşi în Via Transilvanica au fost inauguraţi, luni, la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj de 1.000 de kilometri, ”de la Putna până la Cazane”, în prezenţa actorului Marcel Iureş, a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, stareţului Mănăstirii Putna, Melchisedec, autorităţilor locale şi judeţene.

Iniţiatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Uşeriu, a spus că Via Transilvanica a fost lansată pe 12 iunie 2018, iar traseul, pe lângă scopul turistic, reprezintă un drum de pelerinaj şi ”o modalitate de a te regăsi spiritual sau emoţional”.

Uşeriu a arătat că drumul de pelerinaj Via Transilvanica pleacă de la Mănăstirea Putna, iar fiecare când va porni pe acest traseu va primi şi binecuvântarea stareţului mănăstirii.

Stareţul Mănăstirii Putna, Melchisedec, a spus că ”pelerinajul este o şcoală şi de acolo avem de învăţat”, iar faptul că acest traseu pleacă de la Putna este explicabil dacă avem în vedere că Ştefan cel Mare, ”marele pelerin”, în 40 de zile, după victoria din Codrii Cosminului, ”a fost purtat într-o lectică şi pe o targă”, la Tazlău, Neamţ, Hîrlău, ca să-şi vadă poporul”, pentru că ”şi-a iubit neamul şi ţara”.

Totodată, stareţul Mănăstirii Putna a subliniat că ”până la autostrada cea mare, pe care o aşteptăm, avem autostrada Via Transilvania”.

La rândul său, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat că participarea la eveniment l-a emoţionat, că este bucuros să vadă că se realizează şi implementează astfel de proiecte şi că şi-ar dori să fie cât mai multe structuri sau asociaţii la fel de proactive.

”Noi facem parte din întreg. (…) Prin astfel de proiecte realizăm un bun al tuturor. (…) Dezvoltăm turismul, cunoaştem ţara, noi şi turiştii străini”, a spus Deneş, care a promis că va fi un partener de dialog al Asociaţiei Tăşuleasa şi va oferi tot sprijinul.

Totodată, directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, prezent la eveniment, a afirmat că va sprijini acest proiect care ”pune în valoare pădurile, poienile, casele, oamenii, satul românesc” şi va avea în vedere ”un mecanism prin care să nu existe tăieri agresive, violente”, cel puţin în zona acestui traseu.

Prezent la Putna, Marcel Iureş, ambasador al Tăşuleasa Social, a spus că oamenii din asociaţie ”nu sunt campioni, ci eroi”.

”Ceva rar în societatea românească. (…) Modernitatea a adus în societatea românească doar campioni”, a spus Iureş.

Alin Uşeriu a precizat că, potrivit estimărilor, în maximum zece ani, pe acest drum vor trece 200.000 de oameni pe an.

Prezent la eveniment, fratele lui Alin, Tibi Uşeriu, alergător de anduranţă şi ultramaratonist, ambasador al acestui proiect, a spus că-l va promova cu toate ocaziile şi se gândeşte să alerge pe acest traseu.

”Am alergat în zone polare, poate alerg şi la noi”, a spus Tibi Uşeriu.

Via Transilvanica este cel mai nou proiect al Asociaţiei Tăşuleasa Social, cuprinde 1.000 de kilometri de la Putna la Drobeta-Turnu Severin şi va străbate zece judeţe – Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

Potrivit lui Alin Uşeriu, conceptul s-a născut în urma unor iniţiative similare din alte ţări, cum ar fi Camino de Santiago în Spania sau Pacific Trail în America de Nord. AGERPRES

Sursa foto: Via Transilvanica / Facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

România și Ucraina DISCUTĂ extinderea punctelor de frontieră. Botoșani propune un nou punct de trecere la Darabani-Teioasa

Publicat

românia și ucraina discutĂ extinderea punctelor de frontieră. botoșani propune

Publicitate

Astăzi, 9 aprilie 2025, la Cernăuți, a avut loc o întâlnire bilaterală româno-ucraineană de nivel înalt, dedicată dezvoltării infrastructurii de frontieră dintre România și Ucraina. Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților centrale și locale din ambele țări, cu scopul de a analiza situația actuală a punctelor de trecere a frontierei și de a discuta noi proiecte de cooperare transfrontalieră.

Din partea României au participat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reguli noi pentru numărul tău de telefon! Ce se schimbă dacă vrei să-ți schimbi operatorul

Publicat

reguli noi pentru numărul tău de telefon! ce se schimbă

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat schimbări importante pentru toți românii care folosesc telefonul mobil și ar putea dori, la un moment dat, să schimbe rețeaua, dar să-și păstreze numărul, relatează agerpres.ro. 

Potrivit noilor reguli, transferul numerelor între companiile de telefonie va fi mai simplu, mai clar reglementat și cu mai puține bătăi de cap pentru utilizatori. ANCOM spune…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

15 unități de învățământ din 12 comune din Botoșani vor beneficia de fonduri pentru modernizarea grupurilor sanitare pentru elevi

Publicat

15 unități de învățământ din 12 comune din botoșani vor

Publicitate

Guvernul a aprobat, în ultima ședință, alocarea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii școlare din mediul rural, iar județul Botoșani se află printre beneficiarii importanți ai acestei măsuri. Potrivit deciziei, 15 școli, grădinițe și licee din 12 comune ale județului vor primi finanțare pentru reabilitarea grupurilor sanitare.

Valoarea totală a investițiilor alocate pentru Botoșani se ridică la 1,35 milioane de lei, ceea ce reprezintă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FRAUDE cu vacanțe de vis. MAI lansează o campanie de prevenire a fraudei online

Publicat

fraude cu vacanțe de vis. mai lansează o campanie de

Publicitate

„Escrocii nu au scrupule, iar pentru a înșela apelează la tot felul de tertipuri”, au explicat reprezentanții MAI, precizând că în perioada vacanțelor cresc tentativele de fraudă în mediul online, relatează mediafax.ro.

„Se apropie sezonul vacanțelor, iar entuziasmul pentru o escapadă binemeritată este din ce în ce mai mare. Din păcate, în această perioadă cresc tentativele de fraudă în mediul online. În special, cele legate de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe