Connect with us

ACTUALITATE

S-au inaugurat, la Putna, primii 137 de kilometri din Via Transilvanica. S-a montat borna de început a traseului de 1.000 km

Publicat

Cei 137 de kilometri din judeţul Suceava incluşi în Via Transilvanica au fost inauguraţi, luni, la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj de 1.000 de kilometri, ”de la Putna până la Cazane”, în prezenţa actorului Marcel Iureş, a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, stareţului Mănăstirii Putna, Melchisedec, autorităţilor locale şi judeţene.

Iniţiatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Uşeriu, a spus că Via Transilvanica a fost lansată pe 12 iunie 2018, iar traseul, pe lângă scopul turistic, reprezintă un drum de pelerinaj şi ”o modalitate de a te regăsi spiritual sau emoţional”.

Uşeriu a arătat că drumul de pelerinaj Via Transilvanica pleacă de la Mănăstirea Putna, iar fiecare când va porni pe acest traseu va primi şi binecuvântarea stareţului mănăstirii.

Stareţul Mănăstirii Putna, Melchisedec, a spus că ”pelerinajul este o şcoală şi de acolo avem de învăţat”, iar faptul că acest traseu pleacă de la Putna este explicabil dacă avem în vedere că Ştefan cel Mare, ”marele pelerin”, în 40 de zile, după victoria din Codrii Cosminului, ”a fost purtat într-o lectică şi pe o targă”, la Tazlău, Neamţ, Hîrlău, ca să-şi vadă poporul”, pentru că ”şi-a iubit neamul şi ţara”.

Totodată, stareţul Mănăstirii Putna a subliniat că ”până la autostrada cea mare, pe care o aşteptăm, avem autostrada Via Transilvania”.

La rândul său, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat că participarea la eveniment l-a emoţionat, că este bucuros să vadă că se realizează şi implementează astfel de proiecte şi că şi-ar dori să fie cât mai multe structuri sau asociaţii la fel de proactive.

”Noi facem parte din întreg. (…) Prin astfel de proiecte realizăm un bun al tuturor. (…) Dezvoltăm turismul, cunoaştem ţara, noi şi turiştii străini”, a spus Deneş, care a promis că va fi un partener de dialog al Asociaţiei Tăşuleasa şi va oferi tot sprijinul.

Totodată, directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, prezent la eveniment, a afirmat că va sprijini acest proiect care ”pune în valoare pădurile, poienile, casele, oamenii, satul românesc” şi va avea în vedere ”un mecanism prin care să nu existe tăieri agresive, violente”, cel puţin în zona acestui traseu.

Prezent la Putna, Marcel Iureş, ambasador al Tăşuleasa Social, a spus că oamenii din asociaţie ”nu sunt campioni, ci eroi”.

”Ceva rar în societatea românească. (…) Modernitatea a adus în societatea românească doar campioni”, a spus Iureş.

Alin Uşeriu a precizat că, potrivit estimărilor, în maximum zece ani, pe acest drum vor trece 200.000 de oameni pe an.

Prezent la eveniment, fratele lui Alin, Tibi Uşeriu, alergător de anduranţă şi ultramaratonist, ambasador al acestui proiect, a spus că-l va promova cu toate ocaziile şi se gândeşte să alerge pe acest traseu.

”Am alergat în zone polare, poate alerg şi la noi”, a spus Tibi Uşeriu.

Via Transilvanica este cel mai nou proiect al Asociaţiei Tăşuleasa Social, cuprinde 1.000 de kilometri de la Putna la Drobeta-Turnu Severin şi va străbate zece judeţe – Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

Potrivit lui Alin Uşeriu, conceptul s-a născut în urma unor iniţiative similare din alte ţări, cum ar fi Camino de Santiago în Spania sau Pacific Trail în America de Nord. AGERPRES

Sursa foto: Via Transilvanica / Facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe