Connect with us

ACTUALITATE

S-au inaugurat, la Putna, primii 137 de kilometri din Via Transilvanica. S-a montat borna de început a traseului de 1.000 km

Publicat

Cei 137 de kilometri din judeţul Suceava incluşi în Via Transilvanica au fost inauguraţi, luni, la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj de 1.000 de kilometri, ”de la Putna până la Cazane”, în prezenţa actorului Marcel Iureş, a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, stareţului Mănăstirii Putna, Melchisedec, autorităţilor locale şi judeţene.

Iniţiatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Uşeriu, a spus că Via Transilvanica a fost lansată pe 12 iunie 2018, iar traseul, pe lângă scopul turistic, reprezintă un drum de pelerinaj şi ”o modalitate de a te regăsi spiritual sau emoţional”.

Uşeriu a arătat că drumul de pelerinaj Via Transilvanica pleacă de la Mănăstirea Putna, iar fiecare când va porni pe acest traseu va primi şi binecuvântarea stareţului mănăstirii.

Stareţul Mănăstirii Putna, Melchisedec, a spus că ”pelerinajul este o şcoală şi de acolo avem de învăţat”, iar faptul că acest traseu pleacă de la Putna este explicabil dacă avem în vedere că Ştefan cel Mare, ”marele pelerin”, în 40 de zile, după victoria din Codrii Cosminului, ”a fost purtat într-o lectică şi pe o targă”, la Tazlău, Neamţ, Hîrlău, ca să-şi vadă poporul”, pentru că ”şi-a iubit neamul şi ţara”.

Totodată, stareţul Mănăstirii Putna a subliniat că ”până la autostrada cea mare, pe care o aşteptăm, avem autostrada Via Transilvania”.

La rândul său, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat că participarea la eveniment l-a emoţionat, că este bucuros să vadă că se realizează şi implementează astfel de proiecte şi că şi-ar dori să fie cât mai multe structuri sau asociaţii la fel de proactive.

”Noi facem parte din întreg. (…) Prin astfel de proiecte realizăm un bun al tuturor. (…) Dezvoltăm turismul, cunoaştem ţara, noi şi turiştii străini”, a spus Deneş, care a promis că va fi un partener de dialog al Asociaţiei Tăşuleasa şi va oferi tot sprijinul.

Totodată, directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, prezent la eveniment, a afirmat că va sprijini acest proiect care ”pune în valoare pădurile, poienile, casele, oamenii, satul românesc” şi va avea în vedere ”un mecanism prin care să nu existe tăieri agresive, violente”, cel puţin în zona acestui traseu.

Prezent la Putna, Marcel Iureş, ambasador al Tăşuleasa Social, a spus că oamenii din asociaţie ”nu sunt campioni, ci eroi”.

”Ceva rar în societatea românească. (…) Modernitatea a adus în societatea românească doar campioni”, a spus Iureş.

Alin Uşeriu a precizat că, potrivit estimărilor, în maximum zece ani, pe acest drum vor trece 200.000 de oameni pe an.

Prezent la eveniment, fratele lui Alin, Tibi Uşeriu, alergător de anduranţă şi ultramaratonist, ambasador al acestui proiect, a spus că-l va promova cu toate ocaziile şi se gândeşte să alerge pe acest traseu.

”Am alergat în zone polare, poate alerg şi la noi”, a spus Tibi Uşeriu.

Via Transilvanica este cel mai nou proiect al Asociaţiei Tăşuleasa Social, cuprinde 1.000 de kilometri de la Putna la Drobeta-Turnu Severin şi va străbate zece judeţe – Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

Potrivit lui Alin Uşeriu, conceptul s-a născut în urma unor iniţiative similare din alte ţări, cum ar fi Camino de Santiago în Spania sau Pacific Trail în America de Nord. AGERPRES

Sursa foto: Via Transilvanica / Facebook

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

FOTO. Emil Boc a SEMNAT contractul de proiectare pentru Campusul Științific Cluj. Valoarea acestuia, peste 1,7 milioane euro

Publicat

campus stiintific e1664376384547.jpg

Primarul Clujului, Emil Boc a semnat, miercuri, din partea Primăriei Cluj contractul de proiectare pentru Campusul Științific în valoare de 1,7 milioane euro.

campus stiintific 7

„Pregătim viitorul Clujului: Clujul inovării, Clujul universitar – Am semnat contractul de proiectare pentru realizarea Campusului Științific / Science Campus Cluj. Complex educațional, de cercetare, dezvoltare și inovare realizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai.

Proiectul „Science Campus Cluj”, selectat în urma unui concurs internațional de soluții, intră în linie dreaptă. În valoare de 1,7 mil euro…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Trei tineri din Florești, reținuți pentru FURT. Prejudiciile au fost RECUPERATE în mare parte

Publicat

fotografie furturi e1664375512268.jpeg

Trei tineri din Florești, jud. Cluj, au fost reținuți de polițiști pentru furt, furt calificat și evadare în cazul unuia dintre ei.

„Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești au identificat ieri un tânăr de 16 ani, din comuna Florești, bănuit de comiterea infracțiunilor de evadare, furt și furt calificat.

Din cercetări a reieșit că, la data de 23/24 septembrie a.c., deși se afla sub măsura privativă de libertate a arestului la domiciliu, dispusă în cauză similară aflată în cercetare, a părăsit locul de deținere, deplasându-se pe o stradă din localitatea Florești, unde, prin…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O persoană a CĂZUT de la etaj la Clinica de Neurologie din Cluj

Publicat

1664392299 smurd 2 e1650823607683.jpg

O persoană a căzut de la etaj, miercuri seara, la Clinica de Neurologie de pe str. Victor Babeș din Cluj-Napoca.

„Este vorba despre un bărbat de 35 de ani care a căzut de la etajul 2 pe o copertină aflată la etajul 1. Din primele informații se pare că bărbatul, care este cooperant, are un picior rupt. Pompierii l-au coborât cu scara de pe autoutilitară și echipajul SAJ l-a transportat la UPU”, a transmis ISU Cluj.

„La data de 28 septembrie a.c., în jurul orei 19.40, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că la Secția de Psihiatrie Pavilionul 2 din cadrul Spitalului Clinic Județean de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nou ajutor din partea Statelor Unite. Acordă Ucrainei 1,1 miliarde de dolari

Publicat

joe biden nu va declara rusia un stat sponsor al

Statele Unite vor oferi un ajutor suplimentar de 1,1 miliarde de dolari Ucrainei, cu finanțare pentru aproximativ 18 sisteme de rachete mai avansate și alte arme pentru a contracara dronele pe care Rusia le-a folosit împotriva trupelor ucrainene, potrivit unor oficiali americani citați de Sky News.

Cel mai recent pachet este oferit în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, care finanțează contracte pentru achiziționarea de arme și echipamente.

Decizia aduce totalul ajutorului american pentru Ucraina la aproape 17 miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către administrația Biden. Oficialii au oferit detalii despre acest pachet sub rezerva anonimatului, deoarece acesta nu a fost încă făcut public.

 

Nou ajutor din partea Statelor Unite. Acordă Ucrainei 1,1 miliarde de dolari: Rusia încearcă să anexeze părți din Ucraina

 

Anunțul privind ajutorul, așteptat în cursul zilei de miercuri, are loc în contextul în care Rusia încearcă să anexeze părți din Ucraina care au organizat referendumuri orchestrate de Kremlin. Referendumurile, denunțate de Kiev și de Occident ca fiind ilegale, subliniază faptul că obiectivul pe termen lung al Rusiei rămâne preluarea controlului asupra Ucrainei.

Citește mai departe