ACTUALITATE
Sacrificările şi producţia de carne au crescut în martie la toate speciile de animale şi păsări
Numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut în martie 2021 la toate speciile de animale şi păsări, comparativ cu luna precedentă, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.
Raportat la aceeaşi lună din 2020, în martie numărul sacrificărilor a crescut la bovine şi la ovine şi caprine, iar la porcine şi la păsări a scăzut. Greutatea în carcasă a crescut la ovine şi caprine, iar la bovine, la porcine şi la păsări a scăzut.
Astfel, în luna martie 2021, numărul bovinelor sacrificate a crescut cu 4,9%, iar greutatea în carcasă a scăzut cu 4,5%, faţă de aceeaşi lună din 2020, dar raportat la februarie au crescut cu 7,5%, respectiv cu 1%.
La specia porcine, în luna martie s-au sacrificat cu 3,2% mai puţine animale, iar producţia de carne de porc consemnată a fost cu 2,1% mai mică faţă de martie 2020. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au crescut cu 12,2%, iar producţia de carne de porc a fost cu 12,4% mai mare.
În ceea ce priveşte sacrificarea ovinelor şi caprinelor, datele INS arată o creştere cu 55,9% faţă de martie 2020, greutatea în carcasă fiind cu 30,9% mai mare. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au crescut de 4,4 ori, iar greutatea în carcasă de trei ori.
Potrivit datelor INS, sacrificările de păsări au scăzut cu 1,4% şi producţia de carne cu 3,2% faţă de martie 2020, în timp ce, raportat la luna precedentă, au crescut cu 18,3%, respectiv cu 17,9%.
Greutatea medie în carcasă consemnată în luna martie 2021 a fost de 154,9 kilograme la bovine, 91,4 kilograme la porcine, 11 kilograme la ovine/caprine şi 1,7 kilograme la păsări.
INS precizează că datele lunare privind sacrificările totale de animale şi păsări sunt obţinute prin însumarea datelor provenite din cercetarea statistică lunară pentru unităţile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producţia de carne (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu şi greutatea în carcasă a acestora). Cercetarea statistică este de tip exhaustiv (datele se colectează de la circa 200 de operatori economici) şi se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga ţară care au activitate principală sau secundară „Producţia şi conservarea cărnii”. De asemenea, sunt folosite şi estimări ale sacrificărilor din afara abatoarelor, respectiv numărul de animale şi păsări sacrificate şi greutatea în viu a acestora realizate de specialiştii direcţiilor agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă totală şi numărul de animale sau păsări sacrificate. AGERPRES