EVENIMENT
Salarii umflate și decontarea de cheltuieli ilegale cu prejudicii de sute de milioane de lei în instituții, descoperite de Curtea de Conturi
Verificările Curţii de Conturi făcute la instituţiile publice au scos la iveală nenumărate de nereguli și ilegalități, de la salarii umflate până la furtul unor sume plătite de cetăţeni ca taxe ori decontarea de parfumuri, băuturi alcoolice şi chiar iaurturi şi banane.
Potrivit raportului de activitate al Curţii de Conturi pe anul 2018, în urma auditului făcut la 3.620 de instituţii publice şi companii de stat s-au descoperit prejudicii de 268 milioane de lei, cele mai mari fiind făcute prin creşterea nejustificată a salariilor, sporurilor şi premiilor sau plata unor lucrări sau servicii neexecutate.
În urma verificărilor, instituția a sesizat organele de cercetare penală în 39 de cazuri privind achiziţii fictive prin falsificarea documentelor, sustragerea unor sume plătite de cetăţeni în contul impozitelor şi taxelor locale, retragerea de sume din trezorerie mai mari decât cele care trebuiau achitate conform statelor de plată, dar şi însuşirea în interes personal de fonduri publice din bugetele unor şcoli.
Salarii uriașe la Ministerul Turismului
Raportul citat arată că „Ministerul Turismului nu a respectat prevederile legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice“, 10 dintre persoanele detaşate în instituţie primind drepturi de natură salarială în sumă de 267.000 lei, în plus faţă de nivelul salariului de bază stabilit aferent funcţiei pe care au fost detaşaţi. În perioada auditată, ministru al turismului era Bogdan Trif, membru PSD.
Nereguli și la ANAF
La ANAF, Curtea a constatat că aplicaţiile informatice ale Fiscului şi Declaraţia 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, nu au fost puse în concordanţă cu prevederile legale privind contribuţia la sănătate şi contribuţia la fondul de pensii.
De asemenea, s-a constatat că inspectorii antifraudă au întocmit procese verbale în care au menţionat acte normative ce nu pot fi imputate societăţilor comerciale sau le-au încheiat „în lipsa reprezentanţilor legali ai societăţilor comerciale devenite între timp «firme fantomă»”.
„Referitor la întocmirea actelor de sesizare penală s-au constatat unele situaţii în care actele de sesizare penală au fost întocmite fără ca la fundamentarea acestora să se ţină cont de toate prevederile legale din domeniu”, precizează Curtea de Conturi.
De asemenea, Curtea de Conturi a descoperit că Fiscul nu face verificări în cazuri sesizate privind contribuabili care nu declară toate taxele, şi ignoră reclamaţiile de evaziune şi fraudă fiscală. Instituţia arată că statul ar fi putut obţine venituri suplimentare considerabile, dar ele au rămas doar potenţiale din cauza deficienţelor constatate în procesul de administrare a veniturilor de către organele fiscale din cadrul ANAF.
La Institutul de Cercetare Informatică Bucureşti s-au decontat parfumuri și alcool
Potrivit raportului Curţii de Conturi pe anul 2018, conducerea Institutului de Cercetare Informatică Bucureşti a creat un prejudiciu de 2,3 milioane de lei prin majorarea ilegală a salariilor conducerii, şefului contabil şi a altor angajaţi, dar şi prin decontarea unor cheltuieli de protocol cu „băuturi alcoolice, parfumuri, produse alimentare achiziţionate zilnic (covrigi, pizza, iaurt, banane, pâine, bere, ba chiar şi meniul zilei)“. În perioada auditată ( 2015 – 2017), directori generali ai Institutului au fost prof. dr. ing. Doina Banciu şi prof. dr. Decebal Popescu.
Două persoane angajate la Secretariatul General al Guvernului nu au lucrat nimic
Curtea de Conturi a mai descoperit că Secretariatul General al Guvernului a plătit două persoane care pur şi simplu nu au făcut nimic. Acestea au fost încadrate la Departamentul/Direcţia pentru strategii guvernamentale – Serviciul politici de cooperare cu mediul asociativ. Pentru ele au fost plătite cheltuieli nelegale în sumă de 217 mii lei, reprezentând salarii şi datorii asimilate.
Totuşi, nu au existat documente legale din care să reiasă faptul că cele două persoane au fost implicate în desfăşurarea unor activităţi şi, totodată, să justifice contraprestaţia muncii. Persoanele nu au fost consemnate în condica de prezenţă, în pontaje şi nu au fost întocmite rapoarte de evaluare a performanţelor individuale ale acestora.
Angajaţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie şi-au decontat ilegal ajutoare de pensionare şi ore suplimentare
Curtea de Conturi mai arată că angajaţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie şi-au decontat ajutoare de pensionare şi ore suplimentare, deşi legea nu permitea acest lucru. Mai precis, au fost incluse în buget cheltuieli cu ore suplimentare „peste nevoile reale ale entităţii“, fiind alocate fonduri în sumă de 6,5milioane lei (reprezentând 384 de ore suplimentare/persoană/an). Dacă luăm în calcul zilele libere la nivel naţional, plus cele 4 – 5 săptămâni de concediu de odihnă, rezultă că fiecare angajat din cadrul ANRE a lucrat peste program aproape două ore în fiecare zi.
Surse: adevarul.ro; Curtea de Conturi a României
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Peste 20.000 de clujeni cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 9.30
A început procesul de vot pentru alegerea președintelui României. Urnele s-au deschis la ora 7.00, iar în județul Cluj, până la ora 9.30, s-au prezentat la vor peste 3,36% dintre alegători.
Potrivit Biroului Electoral Central, la Cluj au votat peste 17.000 de persoane înscrise pe liste. Peste 7.700 au votat la Cluj-Napoca
Prezența la urne la Cluj
De asemenea, 85 de persoane au votat în județul Cluj cu urna mobilă, iar peste 5.000 de persoane au votat pe liste…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
EURO a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Contracție economică mai severă în ce două mari economii din UE
Euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să reducă semnificativ ratele dobânzilor pentru a sprijini economia zonei euro, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
Moneda unică europeană a pierdut peste 1%, ajungând la 1,0335 dolari, cel mai jos nivel înregistrat din noiembrie 2022. Aceasta a urmat publicării unor date care arată o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ghidul alegătorului la prezidențiale 2024. Reguli, acte necesare, program, secții și procedura de vot
Ghidul alegătorului la prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați la vot pentru alegerea președintelui României. Mandatul acestuia este de cinci ani. Votul a început în 24 noiembrie la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00.
Start în forță la alegerile prezidențiale: 40.000 de români au votat în primele minute
România își alege astăzi viitorul președinte, iar interesul cetățenilor s-a văzut încă de la primele…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Deputatul USR Viorel Băltărețu: „Am votat pentru o Românie justă, unde munca să fie răsplătită și hoția pedepsită”
Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj, a votat, duminică dimineață, pentru „o Românie justă”, în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Deputatul USR Viorel Băltărețu a votat duminică dimineață, de la ora 8.30, la secția de votare nr. 57 de pe strada Mircea Eliade din Cluj-Napoca.
„Acolo sus e nevoie să avem un om curat”
După ce și-a exprimat votul, parlamentarul a susținut scurte declarații de presă. Acesta a declarat că România are…
Citește mai mult pe Cluj24.ro