Connect with us

ACTUALITATE

Salariul minim din Spania a fost majorat retroactiv cu 5%

Publicat

euro pixabay e1656523156731.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Guvernul spaniol a anunțat vineri o creștere suplimentară de 5% a salariului minim, o măsură care va beneficia aproximativ 2,5 milioane de persoane, în ciuda opoziției exprimate de către patronat, conform informațiilor furnizate de AFP.

Majorarea, care este rezultatul unui acord cu sindicatele, duce salariul minim din Spania la 1.134 de euro brut. Este vorba de o majorare superioară avansului inflaţiei, care anul trecut a fost în medie de 3,5% în Spania.

Măsura, care se aplică în mod retroactiv de la 1 ianuarie, reprezintă un câştig brut de 54 de euro pe lună. De ea vor beneficia „aproape 2,5 milioane de angajaţi, în special tineri şi femei”, a subliniat premierul socialist Pedro Sanchez.

Şeful Guvernului spaniol, reconfirmat în funcţie la mijlocul lunii noiembrie pentru un nou mandat de patru ani, s-a angajat în timpul campaniei electorale să continue să majoreze salariul minim, un proces început la venirea sa la putere, în 2018.

Însă, Executivul de la Madrid s-a lovit în ultimele săptămâni de reticenţele principalei organizaţii patronale, CEOE, care ar fi dorit o majorare mai modestă decât cea pusă pe masă de Executiv şi sindicate.

Cu cine a negociat Guvernul Sanchez

În lipsa unui acord cu sindicatele, Guvernul Sanchez s-a mulţumit să negocieze numai cu principalele sindicate ale salariaţilor, UGT şi CCOO.

„Regret atitudinea patronatului spaniol, care a privilegiat interesele care nu au nimic de a face cu apărarea ţării noastre”, a reacţionat ministrul Muncii, Yolanda Diaz, respingând ideea că această majorare va penaliza economia spaniolă.

„Banca Spaniei a demonstrat că de majorarea salariului minim va profita întreaga economie”, a adăugat ministrul Muncii.

Potrivit Executivului, salariul minim din Spania a crescut în total cu 54% de la sosirea la putere a lui Pedro Sanchez în 2018. La acea dată, salariul minim din Spania era de 735 de euro pe lună, unul din cele mai mici din Europa.

Obiectivul Guvernului de la Madrid este ca, în timp, să ducă salariul minim la 60% din salariul mediu din Spania, care în 2023 se situa la 2.128 de euro pe lună, potrivit Institutului naţional de statistică (INE). Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Cupluri de peste 50 de ani de căsătorie, felicitate la Primăria Botoșani

Publicat

messenger creation 4f199590 d6d6 4d17 ac88 4085940f031a.jpeg

Publicitate

Se39 de cupluri care au sărbătorit Nunta de Aur (50 de ani de căsătorie) și Nunta de Diamant (60 de ani de căsătorie) au fost felicitați i de primarul Cosmin Andrei, în cadrul unei ceremonii la Primaria Municipiului Botosani.

 

Ce este „Nunta de aur”

Nunta de aur este sarbatorita la 50 de ani de la casatorie, fiind asociata cu prosperitate, afectiune si optimism. Legatura cu acest metal pretios este aceea ca o astfel de relatie de lunga durata este puternica si rezistenta.

Cuplurile care raman casatorite pentru jumatate de secol primesc, astfel, simbolul aurului, care semnifica puterea, intelepciunea, prosperitatea unei casatorii.

Momentul aniversarii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cadrele militare nu mai pot pleca din MApN decât după 8 ani. Legea a fost promulgată

Publicat

messenger creation 2b165100 0e6c 489d 8d3d 4a3f1c7772e5 1000x600.jpeg

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Acțiune ,,Blitz” a polițiștilor din Botoșani. Zeci de șoferi amendați

Publicat

politie razie.webp.webp

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune de tip ”blitz”, pe raza municipiului Botoșani, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere.
În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 54 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 30.465 de lei.
De asemenea, au fost reținute 10 permise de conducere, 9 dintre acestea fiind reținute pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar unul pentru alte abateri la regimul rutier

Urmăriți…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA dă bani apicultorilor. Se primesc cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024

Publicat

apia fundal deschis sau transp.png

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează potențialii beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, pot depune cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat.

Solicitanţii depun o singură cerere de plată la Centrele APIA, direct sau prin intermediul persoanei împuternicite notarial/reprezentantul legal, însoţită de documentele justificative….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe