Connect with us

ACTUALITATE

Salman Rushdie trăiește după atacul suferit și va fi operat. Agresorul, în custodia Poliției

Publicat

salman rushdie sursa foto facebook
sursa foto: Facebook / Salman Rushdie, arhivă foto

Salman Rushdie este în viață după atacul suferit, afirmă guvernatorul New York-ului. Scriitorul va fi operat. Agresorul a fost reținut, informează Reuters.

Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care a stat ascuns ani de zile sub amenințări cu moartea din partea Iranului din cauza scrierilor sale, a fost înjunghiat în gât pe scenă la o conferință în statul New York și transportat cu elicopterul la spital, a anunțat poliția.

„Primește îngrijirile de care are nevoie”, a declarat guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, precizând că scriitorul este în viață.

Andrew Wylie, un purtător de cuvânt al lui Rushdie, a transmis o declarație scrisă în care spune că „Salman este în operație”.

Autorul a căzut pe podea atunci când bărbatul l-a atacat, iar apoi a fost înconjurat de un mic grup de persoane care i-au ridicat picioarele, aparent pentru a trimite mai mult sânge în partea superioară a corpului, în timp ce atacatorul a fost imobilizat, potrivit unui martor prezent la conferință.

Salman Rushdie trăiește după atacul suferit și va fi operat: De ce s-a confruntat cu amenințări cu moartea

Rushdie, care s-a născut într-o familie musulmană din Kashmiri în Bombay, cunoscut în prezent sub numele de Mumbai, înainte de a se muta în Marea Britanie, s-a confruntat cu amenințări cu moartea pentru cel de-al patrulea roman al său, „Versetele satanice”, despre care unii musulmani au spus că ar conține pasaje blasfemiatoare. Romanul a fost interzis în multe țări cu populație musulmană numeroasă la publicarea sa în 1988.

Un an mai târziu, ayatollahul Ruhollah Khomeini, pe atunci liderul suprem al Iranului, a pronunțat o fatwa, sau un edict religios, prin care îi îndemna pe musulmani să îl ucidă pe romancier și pe toți cei implicați în publicarea sa pentru blasfemie.

Rushdie, care și-a numit romanul „destul de blând”, s-a ascuns timp de mulți ani. Hitoshi Igarashi, traducătorul japonez al romanului, a fost asasinat în 1991. În 1998, guvernul iranian a declarat că nu va mai susține fatwa, iar Rushdie a trăit relativ deschis în ultimii ani.

Organizații iraniene, unele afiliate guvernului, au ridicat o recompensă de milioane de dolari pentru uciderea lui Rushdie. Iar succesorul lui Khomeini în funcția de lider suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, încă din 2017, că fatwa este încă valabilă.

Rushdie a publicat o carte de memorii despre viața sa sub fatwa, intitulată „Joseph Anton”, pseudonimul pe care l-a folosit în timp ce se afla sub protecția poliției britanice. Cel de-al doilea roman al său, „Midnight Children”, este o alegorie a realismului magic, plasată în timpul împărțirii Indiei în 1947, și a câștigat Premiul Booker. Noul său roman, „Victory City”, urmează să fie publicat în februarie.

Salman Rushdie trăiește după atacul suferit și va fi operat: Ce a declarat premierul britanic

Premierul britanic Boris Johnson a declarat după atac că este consternat de faptul că Rushdie a fost „înjunghiat în timp ce își exercita un drept pe care nu ar trebui să încetăm niciodată să îl apărăm”.

Rushdie se afla la Chautauqua Institution pentru a lua parte la o discuție despre faptul că Statele Unite servesc drept azil pentru scriitorii și artiștii aflați în exil și „ca o casă pentru libertatea de exprimare creativă”, potrivit site-ului instituției.

Nu au existat controale de securitate evidente la locul de desfășurare, personalul verificând pur și simplu biletele de intrare ale oamenilor, a declarat martorul ocular care se afla în public. Chautauqua a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebată despre măsurile de securitate.

Salman Rushdie trăiește după atacul suferit și va fi operat: Scriitorul a devenit cetățean american în anul 2016

Rushdie a devenit cetățean american în 2016 și locuiește în New York. El a fost un critic acerb al religiei din toate domeniile. El a criticat opresiunea și violența din India, țara sa natală, inclusiv sub guvernul hindus-naționalist al premierului Narendra Modi, membru al Partidului Bharatiya Janata.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite de la New York nu a transmis o reacție.

PEN America, un grup de apărare a libertății de exprimare al cărui fost președinte este Rushdie, a declarat că este „în stare de șoc și oroare” în legătură cu ceea ce a numit un atac fără precedent asupra unui scriitor din Statele Unite.

„Salman Rushdie a fost vizat pentru cuvintele sale timp de zeci de ani, dar nu s-a clintit niciodată și nici nu a șovăit”, a declarat Suzanne Nossel, directorul executiv al PEN, într-un comunicat. În cursul dimineții, Rushdie i-a trimis un e-mail pentru a o ajuta cu relocarea scriitorilor ucraineni care caută refugiu, a spus ea.

Senatorul american Chuck Schumer din New York a numit acest lucru „un atac asupra libertății de exprimare și de gândire”.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe