EVENIMENT
Salvaţi Copiii: 80% dintre sesizările privind infracţiuni asupra integrităţii sexuale a copiilor, clasate
Un procent de 80% dintre sesizările din perioada 2014 – 2020 cu privire la infracţiuni asupra libertăţii şi integrităţii sexuale comise asupra copiilor s-au soluţionat cu clasarea faptelor sau renunţarea la urmărirea penală, conform unui raport al Inspecţiei Judiciare, a atras atenţia, marţi, preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.
„Datele statistice puse la dispoziţie în cadrul raportului Inspecţiei Judiciare arată că, în medie, 80% dintre cele 18.549 de sesizări din perioada 2014 – 2020 cu privire la faptele care conţin infracţiuni asupra libertăţii şi integrităţii sexuale comise asupra copiilor s-au soluţionat cu clasarea faptelor (…) sau cu renunţarea la urmărirea penală”, a afirmat Alexandrescu, într-o conferinţă de presă.
Ea a menţionat că un raport de cercetare întocmit de Salvaţi Copiii arată că prin reaudieri succesive copiii abuzaţi sexual se află în risc de retraumatizare.
„Interacţiunea copilului victimă a abuzului sexual cu instituţiile statului în traseul procedural al acestuia presupune reamintirea de către copil a agresiunilor la care a fost supus de minim şase ori până la finalizarea procesului, însă, de cele mai multe ori, se ajunge şi la o reamintire de zece ori”, a punctat Gabriela Alexandrescu.
Salvaţi Copiii lansează site-ul web stopabuz.ro, care poate oferi informaţii pe această tematică părinţilor, copiilor şi specialiştilor.
Potrivit unui comunicat al organizaţiei, raportul Inspecţiei Judiciare din 2021 arată că patru din cinci sesizări având ca obiect infracţiuni împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale comise asupra minorilor s-au soluţionat cu clasarea faptelor sau cu renunţarea la urmărirea penală. Ponderea cea mai redusă se înregistrează în cazul violului (74%) şi agresiunilor sexuale (73%), iar cea mai ridicată în cazul racolării minorului în scopuri sexuale (92%).
Salvaţi Copiii: 80% dintre sesizările privind infracţiuni asupra integrităţii sexuale a copiilor, clasate. Restul efortului de reabilitare trebuie suportat de către aparţinător
O evaluare făcută de Salvaţi Copiii România prin efectuarea de interviuri cu specialişti arată că preocuparea instituţiilor statului privind recuperarea copilului este „cea mai puţin vizibilă” pe întregul parcurs.
Dacă preocuparea pentru sancţionarea agresorului este „semnificativă”, pentru majoritatea instituţiilor implicate în cazurile de abuz sexual împotriva copiilor, recuperarea din punct de vedere emoţional, psihologic este foarte slabă şi constă în acordarea, doar în unele localităţi, a unor servicii de consiliere minimală.
Restul efortului de reabilitare trebuie suportat de către aparţinător, uneori prin apelul la ONG-uri, fără ca agresorul să fie obligat să suporte costurile acestui efort, semnalează Salvaţi Copiii.
Conform organizaţiei, comunicarea inter-instituţională are multiple „aspecte deficitare”.
Deşi au fost semnalate colaborări de succes, mai ales între Procuratură şi Poliţie, colaborarea acestora din urmă cu DGASPC, Institutul de Medicină Legală, cabinetele de psihologie judiciară a fost descrisă ca fiind deseori „încărcată de asperităţi şi lacune procedurale” care pot aduce prejudicii siguranţei copilului şi modului de desfăşurare a anchetei. Agerpred
EVENIMENT
FOTO. RMN-ul de la RAR Cluj. Verifică mașinile second hand pentru a fi sigure din punct de vedere tehnic pentru șoferii clujeni
Specialiștii de la Registrul Auto Român (RAR) Cluj pun la dispoziția clujenilor care vor să cumpere un autovehicul utilizat și vor să fie siguri că au luat o decizie corectă serviciul RAR eXpert, prin care se asigură o verificare amănunțită.
”Experiența ne-a arătat cât de vulnerabili pot fi unii cumpărători atunci când cred că au găsit autovehiculul mult așteptat și, pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, pot fi ușor păcăliți de cei…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Pensia anticipată, ANULATĂ în instanță pentru locuitorii din zonele poluate. Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Pensia anticipată, ANULATĂ în instanță pentru locuitorii din zonele poluate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins posibilitatea de recalculare a pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate. Instanța supremă s-a pronunțat asupra unei spețe venite de la o curte de apel din țară.
”Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ALBA: Pedeapsa primită de un șofer care a încercat să ofere polițiștilor 10.000 de Euro mită. Cum a scăpat de pușcărie
Un șofer din Alba, prins băut la volan, care a încercat să ofere mită polițiștilor care îl conduceau spre Spitalul Municipal din Sebeș, pentru recoltarea unor probe biologice, a făcut acord de recunoaștere cu procurorii. El și-a recunoscut fapta și a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, o interdicție de a conduce mașina pe o perioadă de doi ani și 60 de zile de muncă în folosul comunității.
…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Paszkany&Mureșan (CFR Cluj), acuzați de grup infracțional organizat. Pronunțarea sentinței, amânată de 19 ori de Tribunalul Cluj
Fostul patron al Clubului de Fotbal CFR 1907 Cluj, Paskany Arpad, și președintele clubului, Iuliu Mureșan, au fost trimiși în judecată în 2022, ca inculpați, de DIICOT Cluj, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la delapidare și delapidare, instigare la spălarea banilor și spălarea banilor, într-un dosar al cărui prejudiciu produs doar statului se ridică la aproape 7 milioane de lei, dar în total…
Citește mai mult pe Cluj24.ro