EVENIMENT
Salvați Copiii România extinde programul de educație remedială estivală și deschide grădinițe de vară

Salvați Copiii România anunță extinderea programului de educație remedială estivală pentru aproximativ 3.160 de copii din grupuri vulnerabile și deschiderea grădinițelor de vară.
Potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii România transmis, marţi, AGERPRES, dintre cei 3.156 de copii din familii cu dificultăţi economice şi cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, 300 sunt preşcolari. De asemenea, vor fi organizate tabere pentru cel puţin 1.000 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
Programul „Grădiniţa estivală” se derulează din 1998, având la bază curriculumul pentru educaţia timpurie şi respectând cele domeniile de dezvoltare a copiilor. Programul se adresează copiilor de vârstă preşcolară care nu au mers la grădiniţă şi se pregătesc să intre la clasa pregătitoare sau să urmeze cursurile unor grădiniţe de stat.
În cei 25 de ani de activităţi estivale au fost sprijiniţi pedagogic şi socio-economic 16.250 de copii – 10.678 la „Grădiniţa estivală” şi 5.572 în programul de educaţie remedială estivală.
România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au absolvit cel mult gimnaziul, deşi ţinta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3% până la sfârşitul anului 2020.
Salvați Copiii România extinde programul de educație remedială estivală și deschide grădinițe de vară. Un procent de 79% dintre copiii romi cu vârste de până în 17 ani sunt expuşi riscului de sărăcie
Sărăcia şi riscul de excluziune socială au repercusiuni asupra şanselor copiilor vulnerabili de a obţine o medie peste 5 la Evaluarea Naţională, au punctat reprezentanţii Salvaţi Copiii România.
Neparticiparea la învăţământul preşcolar afectează disproporţionat copiii din mediul rural, rata de înscriere în învăţământul preşcolar la vârsta de 5 ani situându-se la 87,8% în cazul copiilor de la oraşe faţă de 80,9% în cazul celor de la sate.
Un procent de 79% dintre copiii romi cu vârste de până în 17 ani sunt expuşi riscului de sărăcie, iar în anul 2020, 51% dintre copiii romi cu vârste între 6 şi 15 ani au frecventat şcoli în care toţi colegii sau majoritatea lor sunt romi.
Rezultatele la Evaluarea Naţională arată disparităţile din educaţie şi corelaţia între riscul de sărăcie şi excluziune socială şi notele obţinute de copiii vulnerabili. În mediul rural, de pildă, aproape 40% dintre copii nu au reuşit o medie de 5, media naţională a celor care au luat peste 5 fiind de aproximativ 75%.
Reprezentanţii Salvaţi Copiii România solicită Ministerului Educaţiei să colecteze şi să analizeze şi date care să reflecte impactul statutului socio-economic al familiei asupra rezultatelor la testările naţionale, pentru a putea lua „măsuri adecvate de sprijin şi compensare a dezavantajelor”. Agerpres
EVENIMENT
Peste 35.000 de vizitatori au intrat în “Universul lui Salvador Dali”. Clujul, cel mai mic oraș care a expus faimoasa colecție

Cea mai importantă expoziție de artă care a ajuns la Cluj-Napoca, Universul lui Salvador Dali, s-a încheiat în 18 mai, după o prelungire de 18 zile față de data stabilită inițial.
Peste 35.000 de plătitori de bilete s-au bucurat, la Cluj, de operele lui Dali. Câteva mii au trecut pragul expoziției și cu ocazua Nopții Muzeelor.
Clujul, cel mai mic oraș în care a fost expusă colecția
Proiectul expoziționa ”Universul lui Salvador Dali” a reprezentat, pentru…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Vreme instabilă la Cluj. Temperaturi sub normal și ploi frecvente până la începutul lunii iunie

Vreme mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului la Cluj, arată meteorologii, care au făcut o estimare pentru următoarele două săptămâni, respectiv pentru perioada 19 mai – 1 iunie 2025.
De asemenea, nu scăpăm de ploi până la finalul lunii.
Vreme instabilă la Cluj. Temperaturi sub normal
Astfel, potrivit estimărilor meteorologilor, la începutul intervalului, valorile termice maxime vor fi cuprinse între 14 și 18 grade Celsius, în timp…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Zeci de școli din județul Cluj trec la cursuri online din cauza întreruperii apei potabile. VEZI care sunt acestea


CFR Cluj a întâlnit în această seară, în Giulești, echipa Rapid București, în ultima partidă a etapei a noua din play-off-ul Superligii. Acesta a fost ultimul meci pentru jucătorul Rapidului Cristian Săpunaru.
CFR Cluj a făcut deplasarea la Rapid fără tehnicianul principal. Dan Petrescu se confruntă cu probleme de sănătate și nu va fi prezent pe banca tehnică nici la ultimul meci din campionat.
Cu toate acestea, elevii lui Dan Petrescu au făcut un joc bun și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro